Празници / фестивали

XI Международен детски танцов фолклорен фестивал

Сливен 2007

◊ СЪБИТИЕТО

Община Сливен и Международният съвет по танци организираха Единадесетия международен детски танцов фолклорен фестивал (21-26 май 2007 г).

Съорганизатори са:
. Инспекторатът по образованието към МОН,
. Общинският детски комплекс,
. ЕТ „Белите кайнаци”, Сливен.

Проявата няма конкурсен характер, повече от десет години привлича малки танцьори от цял свят и е по думите на кмета Йордан Лечков „дружески протегната ръка към всички, които тачат националните си традиции и ценят приятелството”, защото е „велика свързващата сила на изкуството за хората”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА

Вече няколко дни Сливен и сцените му са озарени от детските усмивки, ритми и творчество, привлекли малките почитатели на фолклора в едно от най-мащабните културни събития на региона, стимулиращо развитието на танцовия фолклор и „обмена на базата на традиционната култура”. Над 45 детски танцови колектива от 20 страни на Европа и Азия са получили изява в досегашните издания на фестивала: от Украйна, Унгария, Чехия, Турция, Румъния, Русия, от Сърбия, Словакия, Черна гора, Полша, Словения, Грузия, Беларус, Азербайджан, Албания, Казахстан и др.

20 танцови колектива от страната, от тях 10 от Сливен - домакини и основни участници в „Училището по танци”, са документирали в минали издания присъствието си на сливенска сцена.
              
Фестивалът функционира съгласно разработения статут и обхваща участици от 8 до 14 години, които изявяват уменията си (в блок-програма – до 10 мин., в програма до 30 минути, както и с фрагменти за дефилиране). Децата тази година не са настанени в приемни семейства, а в хотели, като организаторите обезпечават средствата за нощувка и храна по време на проявата, а пътните разходи се поемат от съставите. Своето фолклорно танцово изкуство показват групи и формации от България, Грузия, Германия, Украйна, Македония, Литва, Турция, Румъния, Сърбия и др., повечето от които срещат за пореден път приятели тук и гостоприемството на града-домакин.

Пред гостите и гражданите на Сливен откриването на културната проява бе белязано от изпълнението на химна на Р България от Александра Дянкова (Детски комплекс, Сливен) и от традиционния за този край „буенек”. Ручилата на гайдарите от оркестъра при СОУ „Д. Чинтулов” – гр. Бургас и последвалата концертна програма в ДТ „Стефан Киров” (водена на български и английски език), съпричастиха присъстващите към празничната атмосфера на града. С приветствено слово към участниците се обърна зам.-кметът по културните и социални дейности Офелия Кънева, чиито думи децата ще съхранят в сърцата си: „През шестте фестивални дни вие ще имате възможност да се потопите в магията на фолклора, на младостта и емоцията на територията на най-гостоприемния град в България! Пожелавам ви да създадете много нови приятелства, да натрупате нови знания за танца, за другите нации и техните култури!”

Представителни групи от участниците в Единадесетия международен танцов фолклорен фестивал „Приятелство без граници” и на състава към училището-домакин на проявата – XII ОУ „Елисавета Багряна”, бяха приети от кмета Йордан Лечков и от управителя на област Сливен, Христина Чолакова, и получиха сувенири. По-късно малките танцьори изразиха първи впечатления от Сливен в организираното фолклорно студио.

На този фестивал спонтанността на танцовите изяви на съставите се съчетава и с уникалното „Училище по танци” – сцена с обучаващ характер за танц, но и за спонтанни детски игри в сливенски училища-домакини, с традиции в хореографското изкуство. В Първо СОУ „Хаджи Мина Пашов”, читалище „Хаджи Димитър”, ОУ „Юрий Гагарин”, СОУ „Константин Константинов” и ОУ „Ел. Багряна” гостуващите деца се запознаха с фолклорното богатство на страната ни и усвоиха основните танци и ритми от Сливенската фолклорна област. На проведения „работен форум” (воден от Тончо Кисьов и с участието на Дора Ескидарова – началник отдел „Култура и вероизповедания” в община Сливен), хореографи-ръководители на танцови формации от Сливен и гости на Международния фолклорен фестивал, споделиха опит за работата си по изграждане на отношение към фолклора и умения за танц в своите състави. С интересни предложения се откроиха представителите на групите от: СОУ „К. Константинов” (рък. Станка Иванова) и Детски танцов състав „Българче” (рък. М. Дервентски), от Германия, Румъния, на ансамбъла за деца и младежи при Турската национална телевизия и радио – Анкара (преводач - Михаил Дамянов), от Македония, Литва, Сърбия и др.

Децата-самодейци гостуваха със свои програми в селищата на община Сливен, а на 24 май – Празник на славянската писменост и култура, се вляха в празничното шествие на училищата и изнесоха вълнуващи програми на сцената пред паметника на Хаджи Димитър. Тук се състоя тържественият ритуал в чест на братята-първоучители и се завъртя най-дългото празнично хоро „Да бъдем приятели”, а „поздравът от другар” остави спомен за гостоприемство и дружба в детските сърца. Общото веселие на всички в т.нар. „фолк-хепънинг” на Сливенските минерални бани потвърди статута на фестивала като форум на „Приятелство без граници”.

В оформената вече „Алея на приятелството” малките танцьори засадиха дръвче – диря от своето пребиваване в Сливен, завършило тази година с тържествен гала-концерт в ДТ „Ст. Киров”.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
26.05.2007 г. 23:37
Посетено:
927
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/4033-xi-mezhdunaroden-detski-tantsov-folkloren-festival