Празници / фестивали

Българският дух - памет и вяра

Празничен концерт по повод 160 години просветителско дело в Брегово

Българският дух - памет и вяра: 1
Снимка: Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – гр. Котел

„БЪЛГАРСКИЯТ ДУХ - ПАМЕТ И ВЯРА“

Средно училище „ Св. св. Кирил и Методий“  организира

Празничен концерт по повод 160 години просветителско  дело в Брегово,

с участието на ученици от Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – гр. Котел

Под патронажа на д-р Ани Арутюнян – Областен управител на Област Видин

г-н Илиян Бърсанов – кмет на Община Брегово

 г–жа Веселка Асенова – началник на Регионална управление на образованието - Видин

29 октомври 2024 г., Голяма зала на Народно читалище „Развитие 1897“ – гр. Брегово

Начало: 19.00 ч.

В програмата са включени изпълнения на гайдарски състав „Гайдарски мелодии“, „Сливенци“ – танцова постановка, която се изпълнява от представителен ансамбъл, „Влашко хоро“ – изпълнява камерна група и песен „Доне ле“ със солист Джанина Николова, „Тракийски чапраз“, изпълнение на оркестър, „Велко си Рада залюби“ и „Заради тебе Гроздано“ – изпълняват Виктория Иванова и Габриела Иванова, „Хай гиди Котел касаба“ и „Караджа Ради думаше“ – изпълняват хор и оркестър, „На север от Балкана“ – танцова постановка, квартет акордеони, Еркечки мелодии – изпълнява оркестър, „Над Неда хвърчат два гълъба“ -със солист Християн Кинев, акапелни песни,  „Катерино моме“ – изпълнение на хор и оркестър, „Ирино ле Иринке“ – изпълнение хор и оркестър и постановката „Шопски танц“.

Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ е основано на 2 октомври 1967 г. То е първото средно училище за български фолклорни песни и инструментална музика в Европа, а от 2004 г. вече е със статут на национално.

Владимир Владимиров става негов първи директор – тогава все още се нарича Средно музикално училище гр. Котел. През годините на своето управление Владимир Владимиров прави изключително много за успешното му развитие и утвърждаване, а по-късно отдава своите знания и професионализъм на работата си в Българското национално радио. Продължители на делото му са бележитият Георги Бояджиев от Сливен, известният кавалджия Стоян Чобанов, възпитаниците на Пловдивското музикално висше училище Георги Пенев и Ташо Барулов. Следващият директор на НУФИ „Филип Кутев“ е Степан Червенков, а от 1999 г. негов ръководител е Мария Градешлиева.

Патрон на училището е емблематичната за българската музикална култура личност – Филип Кутев. С делото си като композитор той създава десетки песенни шедьоври, които се превръщат в музикална емблема на България по света. За него Цукамото Чихаро казва „Филип Кутев вдъхва живот на българския фолклор. Той създава един изцяло нов жанр на сценичното изкуство ... „с космическо звучене“.

Днес последователи на това космическо звучене са възпитаниците на Националното училище за фолклорни изкуства в Котел. В последните години тук се учат талантливи деца от 25 административни области на страната, като 90 % от завършилите през последните пет години са постъпили в различни висши училища в страната и чужбина. Стотици са и тези, които се радват на успешна кариера и прославят България и своето училище навсякъде по света. Те са най-добрите посланици на неговите успехи и именно заради тях, заради бившите и бъдещите филипкутевци, си заслужава училището не просто да го има, а да живее. Да бъде техен дом, но и трамплин към успешната им реализация. 

Отдадени на каузата български фолклор в Националното училище в Котел особено внимание се отделя на преподаването, на връзката учител – ученик, но също така и на подкрепата за бъдеща реализация на всеки един от възпитаниците. Обучението е онази част от дейността, на която преподавателите в училището в Котел отделят изключително много внимание и на която отдават своя професионализъм. Тук преподаването по специалните дисциплини е основано на дългогодишни традиции и приемственост. Голямата част от преподавателите са възпитаници на училището. Това са учителите, които са шлифовали през годините не един талант, за да блестят като тяхна запазена марка във всеки състав, ансамбъл и на всяка сцена. Не по-малко внимание се отделя и на музикално-теоретичните и общообразователни предмети и това е гаранция не само за професионална реализация, но и за цялостно и по-лесното адаптиране към живота на възпитаниците на училището.

В подкрепа на бъдещето на училището Министерството на културата бе бенефициент по проект „Реконструкция и нова многофункционална зала на НУФИ „Филип Кутев“ – гр. Котел“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., приоритетна ос 3 „Регионална образователна инфраструктура“, на обща стойност почти 3.8 млн. лв. В рамките на проекта са извършени цялостна модернизация на образователната среда, като е реновирана съществуващата материална база, включително дворното пространство. 

Изградена е и нова многофункционална зала. По проекта е подменена дограмата, изградена е нова осветителна инсталация, като също така е осигурена достъпна среда за хора в неравностойно положение. С оглед подобряване на качеството и предоставяне на модерна образователна услуга в рамките на проекта е закупено и доставено специализирано оборудване в съответствие с нуждите на учениците.

В рамките на проекта в Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“ е построена нова многофункционална зала и е извършена реконструкция на вече съществуващите сгради.

Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел е мястото, където успоредно с обучението се осъществява събираческа и изследователска дейност, благодарение на които българският фолклор продължава да бъде тази емблема, която представя България навсякъде по света. И заради което си струва всяка инвестиция в мястото, където израстват бъдещите негови посланици и продължители.

Англичаните казват „Парите, похарчени за образование, никога не пропадат напразно.“ В България не винаги е така, но пък в латинската съкровищница от пословици и поговорки има израз и за това: „Трябва да се учим не за училището, а за живота“. 

Дори и един камък да оставим върху построеното от предците ни си заслужава, защото за никога не е тайна, че устоите на една държава се градят върху нейните традиции, култура и образование. Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел заслужава нашите усилия не просто за да го има, а за да продължи мисията си „да създава гаранции младите таланти, обучавани в училището, като част от световната култура да придобиват творчески потенциал, знания, умения, за да учат цял живот, да съхраняват, разпространяват и предават българската народна музика, танц, обичаи и занаяти.“ 

Пазител на мистерията на българските гласове, продължител на традициите на българския фолклор – днес това е само част от запазената марка на училището по фолклор в Котел. Успешното реализиране на заложените в проект „Реконструкция и нова многофункционална зала на НУФИ „Филип Кутев“ – гр. Котел“ цели и постигнатите резултати са този механизъм, който подпомага не просто запазването на една сграда, но са и гаранция за бъдещето на традициите ни.

 

Автор:
проф. д.н. Венелин Терзиев
Публикация:
16.10.2024 г. 20:35
Етикети:
Празничен концерт
Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – гр. Котел
160 години просветителско дело в Брегово
Средно училище „ Св. св. Кирил и Методий“
Посетено:
138
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39995-balgarskiyat-duh-pamet-i-vyara