Празници / фестивали

Първи фестивал на мандолината в София

Фестивал "Изкуството на мандолината" 18.10. - 16.11.2024 г.

Първи фестивал на мандолината в София
Мандолинен оркестър "Прима визионе"

ПЪРВО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛ „ИЗКУСТВОТО НА МАНДОЛИНАТА“ В СОФИЯ

През новия сезон Културен център „Струни“ поставя началото на фестивал „Изкуството на мандолината“ в София, който се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Фестивалът ще се проведе между 18.10. и 16.11.2024 г. и ще включва четири концерта и един уъркшоп. Публиката ще има уникалната възможност да се запознае с разнообразния репертоар за инструмента мандолина в неговите въплъщения в различни формации и музикални жанрове и стилове. Ще прозвучат изпълненията на мандолинен квинтет „Сезони“, мандолинен квартет „Златни струни“, мандолинен оркестър „Прима визионе“ и ансамбъла „Музика антика – София“.

Фестивалът ще бъде открит на 18.10.2024 г. с уъркшоп, посветен на композирането за мандолинни формации, на гръцкия композитор Никос Харизанос, специален гост на фестивала. На 19.10.2024 г. от 18.30 ч. в Централния военен клуб ще прозвучат негови премиерни творби в изпълнение на мандолинен квинтет „Сезони“ в специално посветената авторска вечер на композиторите Никос Харизанос и Росен Балкански. Публиката ще чуе съвременното звучене на мандолината, преплетено с български и гръцки фолклорни елементи.

Следва концертът на класическия, т. нар. „романтичен“ мандолинен квартет – две мандолини, мандола и китара, – „Златни струни“, който ще дебютира с изпълнението на оригинален репертоар от ХІХ и началото на ХХ в. (т. нар. „златен период на мандолината“) – канцонети, романси и инструментални пиеси. Събитието ще се състои на 26.10.2024 г., събота, от 18.30 ч. в музикална зала „Борис Христов“ на Централния военен клуб. Солист ще бъде блестящият баритон Феодор Катранов.

Фестивалната програма ще продължи с концерт на мандолинен оркестър „Прима визионе“ на 9.11.2024 г., събота, от 18.30 ч. в зала БИАД. С участието на солистите Гиргина Гиргинова – сопран, и баритоните Феодор Катранов и Владимир Попов ще прозвучат популярни дуети, арии, канцонети, романси и оркестрови миниатюри.

Фестивалът ще бъде закрит с концерт на ансамбъла „Музика антика – София“ на 16.11.2024 г., събота, от 18.30 ч. в Централния военен клуб. Публиката ще има удоволствието да се наслади на брилянтната певица на барокова музика – сопраното Гиргина Гиргинова, и на малко известни, но гениални барокови творби за две мандолини.

Фестивалът „Изкуството на мандолината“ е първият по рода си фестивал в страната, имащ амбицията да представи пред публиката професионалното мандолинно изкуство в неговите различни въплъщения. Това значимо начинание  е възможно единствено поради високия капацитет на неговия инициатор и художествен директор Пламен Маслев. Израснал в семейство на професионални музиканти, професионален цигулар, възпитаник на музикалното училище и Музикалната академия в София, той още като младеж се включва активно в дейността на софийските мандолинни оркестри, водени от баща му Иван Маслев, като изпълнител на мандолина, аранжор за мандолинни състави и мениджър. Благодарение на натрупания богат опит и солидно образование, днес Пламен Маслев може да предостави на публиката възможността да се наслади на богатството и блясъка на мандолинната музика от миналото до днес.

 

Автор:
Лора Георгиева
Публикация:
03.10.2024 г. 10:16