Празници / фестивали

Първи ден на Литературен фестивал – Русе 2024, 17-о издание „ПОЛИЛОГ“

Фестивалът в Русе традиционно се провежда в началото на октомври (тази година от 1 до 12 октомври) в емблематичното пространство на Дом Канети

Първи ден на Литературен фестивал – Русе 2024, 17-о издание „ПОЛИЛОГ“

Организаторите са избрали нетрадиционното име „Полилог“ (POLYLOG) на Литературния фестивал, за да внушат тяхната идея за чуваемостта на полифонията от гласове, респективно на гледни точки, позиции, тези и становища.

Фестивалът в Русе традиционно се провежда в началото на октомври (тази година от 1 до 12 октомври) в емблематичното пространство на Дом Канети.

През първата вечер бяха представени романа „Възпявай градините“ на Павел Хюле, две любовни стихотворения на Индре Валантинайте и творби на Доротея Василева.

Павел Хюле е водещ полски прозаик, поет и драматург. Роден е на 19 септември 1957 г. в Гданск. Той завършва полска филология в тамошния университет, след което преподава и работи като журналист. Бил е секретар на Пресбюрото на независимия профсъюз „Солидарност“, директор на телевизионния център в Гданск и води редовна колонка в Gazeta Wyborcza. Пише малко (за двадесет години - три романа и три сборника с разкази), но всяка негова книга се превръща в истинско литературно събитие.

Най-значимият в творчеството му се смята дебютният му роман „Weiser Davidek“ (1987), който получава много възторжени отзиви. Преведен е на много езици (книгата е преведена на английски от Майкъл Кандел, приятел и преводач на Станислав Лем). Заснет е филм от Войчех Марчевски през 2001 г. Тази магично-реалистична история, както повечето от творбите на Павел Хюле, е изградена около темата за търсенето, с детективски елементи, но решението, въпреки цялата си привидна близост, призрачно се очертава отвъд обсега, илюстрирайки тезата за фундаменталната непознаваемост на света. Умира ненадейно през 2023 г. 

В романа „Възпявай градините“ е представен светът преди Втората Световна война с неговите различни култури и многообразие на традиции и нрави. Това е творба за една прекрасна любов и едно жестоко престъпление по времето на фашизма. Преплетените сюжетни линии извеждат на преден план животът на Грета със съпруга й Ернест Теодор, кръстен на Е.Т.А. Хофман, и обзет от тайнствена опера на Рихард Вагнер. От разказите на героинята синът на един поляк, едно невръстно момче, ще започне да изгражда един нов свят, на мястото на прокълнатото и безвъзвратно отишлото си историческо време 

Индре Валантинайте е родена през 1984 година. След като завършва гимназия на йезуитите, учи мениджмънт на изкуствата във Вилнюския университет и във Вилнюската академия по изкуствата.
Първата й книга With Fish and Lilies (С риби и лилии)  излиза през 2006 година. Тя спечели първа награда в категорията за поезия на първия конкурс за книги на литовския съюз на писателите през 2006 г. Втората й книга, On Love and Other Animals, печели наградата Young Jotvingian през 2012 г. Третият й сборник Featurettes се поява през 2017 г. В допълнение към писането на стихове, Indrė е певица, победител в няколко певчески фестивала и работи като телевизионен оператор, журналист и продуцент. Първото стихотворение Моля те, да не губим време, макар и любовно, звучи съдбовно и малко апокалиптично. Другата творба Гледка внушава идеята виждаш отвъд реалния свят и неговите обекти.

Доротея Василева е родена през 1985 г. в Добрич, където завършва езикова гимназия с френски език. Следва английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и завършва магистратура Communication & Language Skills в Портсмут, Великобритания. Занимавала се е с преподаване, журналистика, PR и дигитално съдържание. Вълнува се от превод и литература. През 2021 г. ръкописът „Небесни тела“ печели конкурса на ИГ „АРС“ и „Scribens“ за дебютна стихосбирка. „Небесни тела“ е книга, която започва с отварянето на врата, и завършва с намирането на посока. В това пътуване ще срещнете жена, която събира в себе си различни роли и състояния, но остава постоянна единствено в своята флуидност. Човек, който се учи сам да си бъде дом, небе, място.

 

 

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
01.10.2024 г. 22:07
Етикети:
Павел Хюлероманпоезия
Доротея Василева
Индре Валантинайте
„Възпявай градините“
Полилог
Литературен фестивал – Русе 2024
Посетено:
133
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39893-parvi-den-na-literaturen-festival-ruse-2024-17-o-izdanie-polilog