Празници / фестивали

Шипка Фест 2024, 6-8 септември 2024, град Шипка

Дни на изкуствата и занаятите

Шипка Фест 2024, 6-8 септември 2024, град Шипка

◊ ПОКАНА

Шипка Фест 2024 ще се проведе в град Шипка от 6 до 8 септември

В сърцето на Розовата долина в град Шипка за шести пореден път ще се проведат Дните на изкуствата и занаятите. Тази година освен музика и занаяти, основен акцент ще бъдат... керемидите. 

Сградите, които стопанисва читалището в Шипка тежко пострадаха след опустошителната градушка от 13 юни т.г.  В ход е дарителска кампания за набиране на средства, а по време на фестивала ще се проведе взаимопомощно събитие за подмяна на счупените керемиди на територията на Чирпанлиевата къща. Повече информация на фейсбук страницата на Народно Читалище "Светлина -1861"

Следете за подробности за фестивала на страницата на събитието във Фейсбук, а подробна и актуална програма тук. 

Някои от акцентите на тазгодишното издание са:

Музикална програма 

Фестивала ще открият музикална формация Громъ Падина със самостоятелен концерт от 19 ч. на 6.09.2024г.  Громь Падина представя не само български фолклорни образци, но и унгарски, цигански, сръбски, гръцки, казашки, както и напоследък - сефарадски песни. Черпят от музикалната палитра на Балканите, която е напластявана през вековете на приемане, смесване, противоречия, но и взаимодействие между различните етнографски групи, етноси и народи. Групата се стреми да запази автентичното звучене, моделирано в различни аранжименти, на най-разнообразни инструменти: даф, тарамбука, уд, старинна китара, дайре, тамбура, кавал и други.

На 07 септември ще се насладим на магнетичните SOULFIA (BG) , които са една от двете групи, които каним всяка година и която са част от концепцията на фестивала. Те са отворен проект „пътуващи музиканти“, осъзнаващи естествения процес на хармонизиране чрез музика. Фокуса на музикални вибрации варира от Балканите до Близкия Изток с иновиране на класически, традиционни композиции и песни с автентично фолклорно звучене, предимно от държавите България, Македония, Гърция, Турция, Сирия, Иран, Арабия…все в добро съседство. 

След малка пауза в 21:30 ч. ще чуем Surbahar - музикалния проект на Павел Стойчев - един от основните организатори на фестивала. Павел е музикант и музикален продуцент, вдъхновен от природата и ведическата наука за вътрешно познание. 

В неделя фестивалът ще закрият етно формация "КЕМИНДЖИДЖИ", които се занимават с издирването и изпълнението на български фолклор. Свирят автентични и в голямата си част неизвестни пирински и родопски песни с традиционни и акустични инструменти без допълнителна обработка или ефекти. Чрез тях ще можем да се докоснем до съкровищницата на българския фолклор, събирана и сътворявана през вековете.

ОГНЕНО ШОУ и лятно кино

На 7 септември от 21 ч.  с финансовата подкрепа на Национален фонд култура ще видим документалния "РОДЕНИ ОТ ОГЪНЯ" с режисьор Саша Хаджиева, един филм за огненото танцово/ театрално изкуство. След филма ще има ОГНЕНО ШОУ и възможност режисьорката на филма Саша Хаджиева да отговори на въпроси. Вечерта ще продължи с джем сешън под сайванта.

Образователна програма

Занаяти

Фестивалът има за основна цел да съхрани и популяризира българските народни занаяти, като осигури място за среща между майстори и бъдещи чираци и калфи. Допълнителна цел на фестивала е да даде възможност на хора от всякаква възраст да се запознаят с традиционните занаяти и да оценят тяхната красота и майсторство на живо.

Тази година занаята медникарство на 6,7 и 8 септември ще представи Ренета Христова. Отново ще имаме щастието да посрещнем майстор Станко Киров (6ти и 7ми септември) – един от малкото останали кошничари в България, чиято основна мисия е да намери достойни наследници. Сред акцентите е майстор-ковачът Стефан Чаков, който заедно с Антон Анастасов, Тодор Марев, ще демонстрират ковашкия, ножарския и сарашкия занаят в двора на Чирпанлиевата къща. На 6 и 7ми септември майстор Маргарита Лекова ще покаже тъкане на коланчета на номадски стан, а на 7ми септември Елица Максимова ще обучава на тъкачество на хоризонтален стан. Особено сме радостни да представим Калиниа с тяхната изящна синя керамика, които ще бъдат в Шипка 6 и 7 септември. Бижутата ще са представени Тодор Миланов (демонстрация на бижута от седеф и рог) и Таня Иванова и Стефка Делчева (мъниста по стара технология). На 7ми  септември ще има пирографски демонстрации с Иная Халачева и Генади.

Ръкоделията ще бъдат представени от Миглена Митева (българска бродерия). Дърворезба и дървопластика ще покаже Румен Милков от Мъглиж, Данчо Данчев от Шипка и Христо Василев от Сливен.  Албена Венкова от Казанлък ще се включи с демонстрации на стъклопис и плъстене. Всред новите участници на фестивала са пчеларите Деляна и Георги Николови от стопанство Горска Фея, с. Българене и Станимир Чернев, който ще направи демострации на художествена мозайка.  Споменаваме и шипченските участници Деница и Диан Деневи с коларство и Росица Джагалова с етерични масла.

За децата

Доброволци към фондация "Отворен интелект - OPEN MIND" ще отговарят за детското пространство, където деца ще показват на деца да тъкат на детско станче или да изработват кукли и животни от плъсти, да играят на игри или да четат книжки. За възрастните също ще има четива - книги от пермакултурната библиотека на OPEN MIND, както и от читалищната библиотека на НЧ "Светлина -1861".

Духовност, осъзнатост, грижа за природата и история на Шипка 

Шипка фест тази година ще бъде различен заради бедствието, което ни сполетя през юни месец. Възстановителните дейности ще се провеждат по време на целия фестивал, като ще имате възможност да се включите в доброволчески труд за подмяна на счупените керемиди на покривите на музея и кафенето, което ще бъде чудесен начин да допринесете за общността и да се включите активно в събитието.

Фестивалът ще предложи и езотерични преживявания като сесии с таро карти, които ще води Марта Ламбова на 6 и 7 и 8 септември, които ще ви предоставят възможност да се потопите в мистичния свят на картите и да получите прозорливи съвети.

Силвия Тенева, сертифициран специалист по ненасилствена комуникация от Центъра по ННК в САЩ, ще води обучения на същите дати, предлагаща ценни умения за подобряване на личните и професионалните ви отношения.

Фестивалът ще включва и беседи и лекции на важни теми. Ще бъдат организирани беседи за Чирпанлиевата къща, краеведския архив и историята на Шипка, които ще предоставят дълбочинни познания за местната история и културно наследство. Освен това, ще се проведе беседа за Феликс Вожели и Бюрото по укрепване на пороищата и заселване, която ще разкрие интересни факти за развитието на региона. Ще имате възможност да се включите в билкови беседи с Надежда Максимова, която ще сподели знания за традиционната билкова медицина и нейното приложение. Сдружение "Натуралистично" ще се включи с дискусия за занаяти и екология, които ще разгледат връзката между традиционните занаяти и устойчивото развитие на околната среда.

Фестивалът се провежда съвместно от фондация "Отворен интелект - ОУПЪН МАЙНД" и Народно Читалище "Светлина -1861". Съществена роля в организацията на фестивала имат доброволците на OPEN MIND по програма Европейски корпус за солидарност  по програма Еразъм + на Европейския съюз. Основа задача на фестивала наред с опазване и предаване на културното наследство на Шипка е споделяне и преживяване на екологичен начин на живот, чрез провеждане на фестивал, който се стреми към нулеви отпадъци.

Организаторите се обръщат към своите гости с призив да си носят чаши, бутилки и прибори за многократна употреба, като тези които забравят ще могат да си закупят канчета на място, брандирани като Шипка Фест.

Желаещите да подкрепят каузата за възстановяване след градушката могат да го направят на място по един от следните начини:

- На място може да закупите дарителски билети и други артикули,
които ще ни помогнат.
- По банков път:
Титуляр - Народно читалище "Светлина - 1861"- гр. Шипка
IBAN -BG64STSA93000028377840
BIC - STSABGS
Основание - За възстановяване.
- С един SMS на цена от 2 лв. на номер 17777 и ключови думи DMS SHIPKA.
- Онлайн дарение или абонамент 
https://dmsbg.com/
Към момента събрани от дарения около 17,000 лв, от застраховка очакваме да ни преведат 4,208 лв. Общата сума на необходимия ремонт ще знаем след около седмица, но се очаква да надвиши 80,000 лева само за покрива. Благодарим. Ю


Шипка Фест 2024 ви очаква! Заповядайте!

 ........

За контакти: 
Татяна Косекова, 088-886-4737

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
05.09.2024 г. 22:36
Етикети:
град Шипка
Шипка Фест 2024
Дни на изкуствата и занаятите
Посетено:
250
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39745-shipka-fest-2024-6-8-septemvri-2024-grad-shipka