Празници / фестивали

Алюн Уейд даде финала на „Банско джаз фестивал“ – 2024

Това е последното шоу на Алюн Уейд за този сезон и то ще бъде като мост между миналото и това, което предстои да се случи

Алюн Уейд даде финала на „Банско джаз фестивал“ – 2024

Vertigong, Индонезия

Това, което прави групата Vertigong уникална на световната джаз сцена, е използването на традиционния инструмент Bonang, който с класически джаз квартет представя екзотичната звукова топлина на Далечния Изток, смесена с разпознаваеми джаз-фюжън хармонии, а виртуозна вокалистка създава неповторимо музикално пътешествие.

Съставът на групата Vertigong се състои от Пурванта  (Purwanta), лидер на групата, която свири на бонанг, – бонанг, Паулус Нео Прасетио (Paulus Neo Prasetyo) – електрическо пиано, Мохамад Фариг Деванто  (Mohamad Farigh Dewanto) – бас китара, Димас Сурио Кенконо (Dimas Suryo Kencono) на барабани и Антинг Ретно Виндари Видодо (Anting Retno Windhari Widodo) – вокали.

Според музикалните критици Vertigong не е просто музикален ансамбъл. Това е преживяване, което резонира със сърцето и душата. С непоколебим ангажимент за разширяване на границите и с визионерски лидер начело, Vertigong апелира към широк кръг от публика да се потопи в свят, в който изкуството не познава граници.

Този оригинален квинтет е внимателно проектиран, за да създаде уникална идентичност в огромен пейзаж от художествени изследвания и постижения.

Тио Крокър, САЩ 

Тио Крокър – американски тромпетист, композитор, а понякога и певец, е известен със своите разностранни интереси в сферата на джаза. Внук на известния традиционалист – тромпетиста Док Чийтъм, Тио Крокър засвидетелства своите почит и уважение към наследството в своя албум от 2009 година със заглавие In the Tradition.

Любопитен момент в биографията на Тио Крокър е престоят му в Китай. Интересите му го отвеждат в Шанхай, където той остава в продължение на 7 години между 2007 – 2013. Първоначално свири в известния House of Blues, а впоследствие се изявява като музикален директор, бендлидер и автор на музика в популярно телевизионно шоу в мегаполиса.

През миналата 2023 г. Тио Крокър издаде краткосвирещ албум с английската певица Его Ела Мей, която произхожда от Нигерия.

В „Банско джаз фестивал“ – 2024 Тио Крокър и неговият квартет, в който влизат пианистът Идрис Фредерик, басистът Ерик Уийлър и барабанистът Мигел Ръсел, изпълниха пиеси от предстоящия албум на тромпетиста Dream Manifest („Проявление на мечтите“). 

Алюн Уейд, Сенегал/Франция

Последната осма вечер Алюн Уейд изпълни няколко парчета от последния му албум „Султан“, както и нови парчета от новия проект. Това е последното му шоу за този сезон и то ще бъде като мост между миналото и това, което предстои да се случи. Алюн Уейд излезе на сцената с музикантите си Седрик Дюшеман, Аликс Гофик, Камий Пасери, Хари Аонлонсу, Карл-Анри Мусе. Те изсвириха и пиеси, които все още не са записани.

 

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
13.08.2024 г. 16:42
Етикети:
джаз фестджаз музика
Алюн Уейд
Тио Крокър
Vertigong
Джаз фестивал Банско 2024
Посетено:
152
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39645-alyun-ueyd-dade-finala-na-bansko-dzhaz-festival-2024