Празници / фестивали

Седма вечер на „Банско джаз фестивал“ – 2024

В песните на Чинция Тедеско ариите на Пучини се връщат към живот в латино настроение, в танго и романтични джаз балади

Zhlehtet, Словения

Водени от джаз пианиста и композитора Рок Залокар (Rok Zalokar), Zhlehtet представя ново ниво на творческо изразяване в света на джаза. Чрез синтез на акустичен звук, електроника и импровизация, той съчетава традицията и съвременния звук на 21. век в музикално изживяване, което успокоява, докато ви кара да се смеете. Рок Залокар  импровизира на различни инструменти, за да създаде завладяващи и вдъхновяващи мелодии, които след това служат като мотиви за отделни песни. Получените композиции перфектно балансират традиционни и модерни елементи в музикално изживяване, което няма да забравите скоро. Другите музиканти са енарт Де Бок – саксофон, флейта и Кристиян Крайнчан – барабани, чело

 

Теодосий Спасов квартет, България-Швейцария-Люксембург

Теодосий Спасов квартет  е първият, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всички негови авторски пиеси. Той разработва свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. В последните години композира филмова и театрална музика и творби за симфоничен оркестър и кавал. Има издадени над 38 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални състави.

Тази вечер на Банско джаз фестивал Теодосий Спасов представи квартет с участието на двама български музиканти: Ивайло Ковачев (Швейцария) – пиано, Херберт Крамис (Швейцария) – контрабас и контрабасиста от Швейцария Херберт Крамис.

 

Мистър Пучини в джаза, Италия

Puccini in Jazz (Мистър Пучини в джаза) е уникален проект в международната джаз музикална сцена, замислен от Чинция Тедеско, вдъхновен от невероятните оперни постановки на Джакомо Пучини.

Изисква се смелост и въображение, за да препрочетеш арии, направени безсмъртни и недосегаеми от времето и традицията. Певицата ни изненадва с нейния OPERA JAZZ и с очарователен интерпретативен талант пренася тези страхотни мелодии в джаза, за да позволи на новите поколения да открият великите мелодии на музикалната традиция на италианската опера.

От „Настроението на Верди“ и „Мистър Пучини в джаза“ Чинция избра областите, които могат да бъдат изсвирени на сцената с джаз квартет , без да губят прекрасното си звучене. Нейното турне през 2024 г. се случва по време на 100 години от смъртта на Джакомо Пучини.

С Еторе Каручи – пиано, Лука Пироци – бас китара, Пиетро Йодиче – ударни и със специалното участие на Тодор Бакърджиев – тромпет ариите стават закачливи, модерни, но винаги емоционално завладяващи. Запомнящите се мелодии като

„E lucevan le stelle“ (Тоска/Пучини), „Che gelida“ manina“ (la Boheme/Puccini) се връщат към живот в латино настроение, в танго и романтични джаз балади.

 

 

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
11.08.2024 г. 16:04
Етикети:
джаз музикаджаз фест БанскоДжаз фестивалфестивал Банско 2024
Мистър Пучини в джаза
Теодосий Спасов квартет
Zhlehtet
Посетено:
123
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39639-sedma-vecher-na-bansko-dzhaz-festival-2024