Празници / фестивали

Шеста вечер на „Банско джаз фестивал“ – 2024

Изпълненията на Мирла Риомар съдържат смесица от традиционни баийски ритми, съчетани с джаз и соул

Spectrum Vocal Band & FreePlay

FreePlay е международна вокална сензация, която използва единствено човешки гласове и иновативните техники на луупинг машина в реално време. Комбинирайки жанрови направления като нюйоркски джаз, бразилска самба, европейска класика и други, но обединени от акапелната музика, те пресичат безпроблемно музикалните граници, за да представят своя неподражаем вокален стил.

Дилън и Суба се срещат за пръв път преди 30 години в Торонто, където пеят заедно в хора на Йоркския университет. На концерта за завършването си изпълняват дует заедно, което поставя началото на “FreePlay”.

Партньори в музиката и в живота, канадците Дилън Бел и Суба Шанкаран са представяли своя виртуозен акапелен стил по целия свят с изпълнения в над 20 страни на 6 континента.

Spectrum Vocal Band е българска акапелна група с уникален стил и подход към вокалната музика. Репертоарът на групата преминава границите между традиционна българска музика, съвременен поп и джаз и включва авторски аранжименти и композиции на членовете на групата. Основана през 2012 г., Spectrum изнася концерти в цяла България на големи джаз фестивали и работи с едни от най-добрите музиканти в българския джаз и фолклорИзпълнителите в Spectrum Vocal Band са: Ивелина Цонева, Весела Морова, Даниел Николов, Янко Янков и Константин Бейков – вокали. 

„Божествената” (на Сара с любов). 100 години от рождението на Сара Вон

Вики Алмазиду  представи „Божествената“ (на Сара с любов) по случай 100-години от рождението на Сара Вон. Музикантите, с които тя отдаде своята почит към духовния си учител, бяха: Мирослав Турийски – пиано, Васил Хаджигрудев – контрабас, Атанас Попов – барабани, Велислав Стоянов – тромбон. 

Мирла Риомар, Бразилия

Певица и автор на песни, перкусионистка и танцьорка, Мирла Риомар е родена в Салвадор де Баия (Бразилия). Тя е израснала в общност, характеризираща се с африкански традиции на предците. Тя има африкански произход от страна на баща си и местни бразилски корени от страна на майка си.

От много ранна възраст Мирла се научава да общува чрез танци и перкусии, елементи, които са основни за оформянето на нейната идентичност.

На 12-годишна възраст участва в първия си музикален проект и открива страстта си към пеенето. Оттогава тя започва да участва в няколко групи и свири в известния театър Castro Alves с групата Aruanda. През цялата си кариера тя споделя сцената с топ афро-бразилски музиканти, като Leitieres Leite и Margareth Menezes.

През 2016 г. се установява в Барселона, Испания, където заедно с Марсел Валес основава и ръководи групата Ganzá. По-късно Мирла стартира свой собствен проект.

В мелодията в песните на Мирла се съдържат корените на нейната страна, смесица от традиционни баийски ритми, съчетани с джаз и соул, както и използването на ефекти и фина електроника. През 2022 г. тя издаде дебютния си албум Afrobrasileira.

 

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
10.08.2024 г. 16:16
Посетено:
125
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39635-shesta-vecher-na-bansko-dzhaz-festival-2024