Празници / фестивали

Дни на индийската култура в България – 13-16 август 2024 г.

70 години дипломатически  отношения между Индия и България

◊ ДНИ НА ИНДИЙСКАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ - 13-16 АВГУСТ 2024

Индийски класически танц Бхаратанатям

Арупа Лахири и група

13 август - зала 2 ФКЦ Варна, 19:00 ч. / ВХОД СВОБОДЕН

По повод 70 години от дипломатическите отношения между Индия и България, прочутата индийска трупа на Мис Арупа Лахири идва в България. Групата ще представи танцови изпълнения на класическия индийски танц Бхаратанатям в 3 града на страната.

Бхаратанатям е класически танц от Южна Индия, по-специално от щата Тамил Наду. Характеризира се със сложни стъпки, изразителни жестове с ръце и пищни костюми, често изобразяващи истории от хиндуистката митология. Танцът съчетава ритъм, музика и разказване на истории по високо стилизиран начин.

Г-жа Арупа Лахири е лидер на групата, в танцовият състав е представен от : г-жа Гарги Бябарта, г-жа Дидхита Сингха, г-жа Майури Шом, г-жа Срадхасри Брахмо, г-жа Сангита Банерджи и г-н Вине Тивари.

Съвкупност от избрани представления от репертоара на Бхаратанатям, тази постановка е създадена, за да предизвика деветте раса (естетически емоции) на човешката природа. От вира раса (героичната емоция) до шанта раса (емоцията на вътрешния покой), продукцията ще отведе публиката на пътешествие през вечни произведения, разказващи истории от добре известни източници, които предават същността на Бхарат.

Дните на индийската култура се организират от Индийския съвет за културни отношения съвместно с Посолството на Индия, София и Индологическа фондация Изток-Запад с любезната подкрепа на общините Бургас, Варна и София.

 

 

Автор:
Виолета Филипова
Публикация:
10.08.2024 г. 10:57
Етикети:
Арупа Лахири и група
Индийски класически танц Бхаратанатям
Дни на индийската култура в България
Посетено:
280
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39633-dni-na-indiyskata-kultura-v-balgariya-13-16-avgust-2024-g