Празници / фестивали

С над 100 събития общностният фестивал „48 часа Варуша юг“ отдава почит на река Янтра като най-големия архитект на Велико Търново

Третото издание на фестивал „48 часа Варуша юг“ е от 16 до 18 август в Старата столица

С над 100 събития общностният фестивал 48 часа Варуша юг отдава почит на река Янтра като най-големия архитект на Велико Търново

 От 16 до 18 август в Старата столица ще се проведе третото издание на общностния фестивал 48 часа Варуша юг, част от Културния календар на Община Велико Търново. Повече от 120 участници - артисти, творци, занаятчии, местни хора, бизнеси и институции, се отзоваха на отворената покана на организаторите да се включат със своя инициатива в програмата на фестивала. Жители и гости на Велико Търново ще имат възможност да посетят 108 събития, разпръснати на 47 локации в Старата част на града. 

Третото издание е с леко променен формат - рамката от 48 часа се запазва, но откриването е в петък, 19:45 ч. Така закриването е в неделя вечер и гостите на Велико Търново имат повод да останат за още една нощувка, обяснява Галин Попов от екипа на фестивала. Тазгодишното издание идва и с нова визия, изработена от дизайнерите Изабела Маркова и Тодор Георгиев. За първи път тази година, благодарение на Есри България, посетителите на фестивала ще могат да се ориентират в програмата от десетки събития и техните локации чрез специално създадено уеб ГИС приложение. То позволява на всеки посетител да задава търсения спрямо ден, тип събитие и сцена на провеждане и да навигира из уличките на Стария град бързо и лесно с интерактивна карта. Друга новост е възможността посетителите на фестивала да се включват в организирания от Dynaphos фотоконкурс, за който предстои да се публикува информация.

Фокусът на програмата тази година е Янтра като създател на отличителния търновски пейзаж. В събитията, разделени на пет категории - визуални изкуства, творчество и релакс, архитектурна, музикална и семейна програма, темата присъства по различни начини. Плажът на Янтра отново се преобразява с подкрепата на Фондация Колективът и инициативата им за обживяване на речните пространства Реките на града. Освен трансформация на физическото пространство в предпочитана локация за спорт и отдих мястото се изпълва и с културна програма. Художествени намеси, артистични работилници и колективни творчески актове по брега на Янтра ще провокират посетителите да изследват връзката си с реката. 

Янтра, нейното биоразнообразие и взаимодействието между човека и реката е един от аспектите и в архитектурната програма, която и тази година се реализира с дизайн партньора на фестивала ИКЕА в Читалище Надежда. Учени от БАН ще разкажат за инвазивните чужди видове животни в реката, като е предвидено и практическо занимание на плажа. Лекцията на хидробиолога Пенчо Пандъков е за въздействието на инфраструктурните прегради в басейна на Янтра и какво се прави за премахването им. Кирстен Хакенброх, директор на Гьоте-институт България, ще сподели опит от културното обновление на замърсени реки в област Рур в Германия.

За 48 часа различни пространства във Варуша юг се променят под въздействието на артистични намеси или се изпълват с ново културно съдържание. Фестивалът е инструмент, чрез който насочваме вниманието към потенциала на квартала да бъде едно живо и красиво място за забавления, отдих и култура - разказва Галин Попов.

Светлинна инсталация на игрището на ЖП пансиона, аудио-визуален спектакъл и експериментална музика в Лапидариума на Археологическия музей са пример за такива временни намеси. В събота вечер сграфито паното Апотеоз, посветено на Кольо Фичето, с автор Марчо Караджов (1974), ще бъде осветено с 3D мапинг. Организаторите на събитието дават Община Велико Търново като добър пример за грижа и реставрация на сграфито паната в града. 

За търновци ще бъде любопитна изложбата The Tarnovian, която ще бъде показана на втория етаж на бившия Клуб на дейците на културата. Fashion Days са поканили десет артисти да създадат свои интерпретации на иконичните корици на американското списание The New Yorker, но с духа на търновеца. Църквата Св. св. Константин и Елена е друго пространство в квартала, което ще отвори врати по време на фестивала за акустичен концерт на японския музикант Шинго Масуда. По този начин организаторите насочват вниманието към нуждата от реставрация на църквата, построена от Кольо Фичето. Продължава традицията по време на фестивала хора от квартала да бъдат домакини на изложби, детски работилници и творчески ателиета. 

Художникът Румен Димитров - Попа и тази година ще допринесе за облагородяването на обществени пространства в квартала. След създаването на Амфитеатъра през 2023 г. тази година творецът допълва своята артистична намеса Троновете, като изгражда дървени платформи с невероятна гледка към Царевец и Трапезица. Сградата на бившия Междуучилищен център, близо до плажа, също ще бъде обект на арт намеса от артистките Адриана Христова, Лиляна Георгиева, Ивелина Русева

Освен енергията за обживяване и преосмисляне на квартала, която фестивалът генерира през цялата година, организаторите отбелязват и друга положителна тенденция - активното включване на младежи като двигатели на промяна и активност. Илина Пенева от екипа на фестивала разказва:

От посетители и доброволци, младите хора в града се превръщат в създатели на събития. Отварят се нови пространства за творчество, дискусии и активизъм като Солидария, ГАРАЖ и най-новото място в квартала творческа къща Търсач“. Въпреки, че са в лятна ваканция, две от училищата в Старата част - Американски колеж Аркус” и Профилирана хуманитарна гимназия Св. св. Кирил и Методий“, също се включват в програмата. Част от изложбите, работилниците и временните намеси в градската среда също са дело на млади артисти, свързани с Велико Търново.“

Екипът на фестивала припомня също, че организирането на това мащабно градско мероприятие не би било възможно без подкрепата на още много партньори, сред които са местни бизнес организации като Бизнес Център Велико Търново, наскоро отворилия магазин SILVER COURT, Диплограф и Стойна Сърсакова ЕООД. Хотелите ARTE, Меридиан Болярски, Honey, I'm home и Bridges Residence осигуряват нощувки за международни и български участници, а ресторант Щастливеца, хлебозавод Стражица и магазин Дивус се грижат за храната за участници и доброволци, както и на някои от събитията в програмата. За първа година фестивалът е подкрепен от фирма от финансовия бранш в лицето на myPOS. Информационната кампания #ПромениКартинката също се присъединява към партньорите на събитието. Художествената галерия Борис Денев“ и Регионалният исторически музей предоставят своите зали и пространства за провеждане на събития, а БТА осигуряват медийна подкрепа. Търновската дигитална агенция NovaLink работи по изработването на сайта на фестивала, където ще могат да се прочетат истории на хората от Варуша юг.

Акценти в тематичните категории на програмата не фестивал „48 часа Варуша юг“

Визуални изкуства

Изложби, артистични намеси в публичната среда, специализирани работилници и дискусии са част от събитията в категория Визуални изкуства. Проф. Красимир Русев събира утвърдени художници в изложбата 506 (Синьо) в Хан Хаджи Николи, а студенти от специалност Визуални изследвания във Великотърновския университет ще представят свои творби в галерия Heerz Tooya. Пак там Ралица Герасимова от ReBonkers Варна е куратор на изложбата Шарени хора, парцалени кукли и кани посетителите на разговор с авторката Милена Миланова за работата ѝ с възрастни хора с деменция. 

Търновската публика ще се запознае с творчеството на автори на корици на детски книги, сред които Кирил Златков, Миглена Папазова, Вяра Бояджиева и други, в изложбата Мисли, преди да пораснеш на издателство Точица в Изложбени зали Рафаел Михайлов. Друга позната илюстраторка Дияна Нанева ще има самостоятелна изложба в галерия Narrativa. Изкуството ще излезе от рамките на галерийното пространство и ще бъде представено в кафенета и барове, а търновски артисти ще отворят своите ателиета за посещения. В програмата са включени и събития, които да повишат информираността на публиката към дадени теми - например пътуващата информационна изложба #ПромениКартинката (promenikartinkata.bg), която алармира за проблема със замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени фасове и провокира към отговорно потребителско поведение, както и Ако съдим книгата по корицата на фондация The Convo, която насочва вниманието към Конституцията на България. 

Важен акцент в програмата са артистичните намеси в средата като светлинна инсталация на Петър Кондев, скулптура-мостра Инфундибулум на Невена Екимова, намеса на Александър Лазарков на плажа на Янтра и др.

Творчество и релакс

За създаване на подходяща настройка посетителите на фестивала са поканени в петък следобед да посетят Спа центъра, който учениците от Профилирана хуманитарна гимназия Св. св. Кирил и Методий ще отворят. Грижата за здравето и доброто настроение продължава с рефлексотерапия с Велина Ганчева, кинетична йога Sound & Flow с Ива Сулеменко и Боян Арабаджиев, грижа за лицето с Антоанета Илиева, готвене с Анна Стойкова и завършва с йога на смеха с Катерина Стоянова. 

Посетителите на фестивала ще могат да се включат в редица работилници, които да провокират творческия им заряд. На плажа ще има занимания по арт терапия за възрастни с Николета Николова, цианотипия с Лидия Иванова и Илияна Григорова, а Йоана Стоянова и Елица Павлова ще задават Речни билети - въпроси към мен и реката, а от всички отговори ще се сътвори колективна поема. Терапевтично рисуване с Михаела Георгиева очаква желаещите в MG Arts Gallery,а в Царски хотел Бей Хаус ще се рисува на открито с Art Club Monet. За любителите на фотография ще има работилница по аналогова фотография в Ателие Контакт с Виктор Василев. За умелите в ръцете подходящ избор би било отвореното ателие Сръчни ръце на работилница Пендара за работа с кожа и сребро, а Елица Максимова кани публиката на изложба-преживяване ПриСтан в работилница Жива Земя, където ще може да се научи повече за изкуството на тъкачеството.

Вечерните събития от програмата включват добро настроение със стенд-ъп шоу Inside Jokes, а фотографката Даниела Минева предизвиква посетителите да се осмелят за една Снимка с непознат. Шоу с падълбордове, което ще се наблюдава от Стамболовия мост, е сред последните събития в програмата за събота вечер.

Архитектурна програма

За втора поредна година архитектурната програма се провежда в залата на читалище Надежда и включва шест лекции. Две от тях - на докторантката в Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН Полина Никова и на хидробиолога Пенчо Пандъков, са свързани с биоразнообразието на река Янтра и въздействието, което има човешката дейност върху екосистемите. Кирстен Хакенброх, директор на Гьоте институт, ще сподели примери за подхода, при който културното обновление допринася за процеса на обживяване на силно замърсени реки в Рурската област в Германия. Калина Калчева ще представи примери от Варна и други места за творческите квартали като културен инструмент, а Доника Георгиева от Университета по архитектура, строителство и геодезия ще насочи дискусията към наследството в градската среда и ролята на медиаторите за оформяне на възприятията на хората. Лекцията на Миглена Стумбова от Студио ШкафА ще обърне поглед отново към Велико Търново с разказ за връщането към живот на къщата на ул. Велчо Джамджията 10.

И в двата дена посетителите ще имат възможност да разгледат изложбата Г-жо Архитект - Българските архитектки от първата половина на 20 век на Фондация Български архитектурен модернизъм, създадена съвместно с Гьоте-институт България. В изложбата са представени биографии и архитектурни проекти на три дами, чието родословие е обвързано с Велико Търново. От изложбата ще разберем и кои са сградите в града, чиито автори са жени. 

В паузите между лекциите посетителите ще могат да си отдъхнат в приятната атмосфера на къта за отдих пред читалище Надежда, който сътворихме заедно с дизайн партньора на фестивала ИКЕА.

Семейна програма

Семейната програма включва разнообразни творчески ателиета, образователни занимания, игри и изкуство. А за да се ориентира човек в огромното разнообразие от събития и локации, в петък вечер малки и големи могат да участват в Treasure hunt с Ангалот. 

Къща-музей Петко Р. Славейков ще бъде домакин на алтернативни училищни часове с Елица Кръстева, които ще се провеждат и в трите дена на фестивала под името Славейковият час. В Художествена галерия Борис Денев децата ще научат повече за историята на изкуството с авторката на детски книги за изкуство Кристина Тужарова. А издателство Точица кани децата да посетят изложбата Мисли, преди да пораснеш в Изложбени зали Рафаел Михайлов, където са показани авторски корици на детски книги. В красивия двор на къща на ул. "Читалищна" Миглена Папазова и Зорница Христова ще водят творческо ателие Направи си сам приказка: ателие за фантастични животни. Николета Николова ще проведе занимания по арт терапия за деца на Плажа на Янтра, а с Алекс Панова ще се правят колажи на терасата до Samurai Specialty Coffee Shop. 

Две от заниманията в семейната програма са с фокус природата. Кои са животните, които живеят в Янтра и кои от тях са местни видове, ще разберем от практическо занимание край реката с учени от БАН. Малки и големи са поканени да се включат в разходка Зрънца за птиците в квартала, за да се поставят ръчно изработени керамични хранилки за птици на различни места

За втора поредна година Международен театрален фестивал Лято, кукли и приятели участва във фестивала, като представя постановката Гушни ме на Държавен куклен театър – Бургас. А учениците от Американски колеж Аркус организират прожекция на кратки игрални филмчета и форум за млади таланти. Ще има и сесия посветена на българска поезия от ученици от колежа и други млади хора. 

За трета поредна година на площад Съединение ще бъде организира свободен пазар за дрехи КилерЪ, както и игротека за най-малките. Във всяка от трите фестивални вечери посетителите са поканени да уловят мига във фото будката на магазин SILVER COURT. Всички снимали се, ще получат и отстъпки за пазаруване в магазина.

Музикална програма

Първата вечер на плажа на Янтра публиката ще танцува под ритмите на латиноамериканската музика (son cubano, chicha, chachachá и най-вече cumbia) с Tropical B. А в кафе-бар Ясна ще свири триото People of Maha. В Лапидариума на Археологическия музей ще бъде представена експериментална музика - аудио-визуалния спектакъл ЗВУК 6 и живото изпълнение на варненците от Particules. DJ сетове в Хипстър, Tequila Bar FNKY MNKY, бар Xtreme и ТаМ ще допълнят вечерната програма. 

В съботната вечер публиката ще има голям избор от музикални сцени. На плажа ще свирят Marie Kühn и група Свежи Таралежи. В 18:30 ч. с музикално шествие на Junior Band тържествено ще се отбележи затварянето на улицата за движение на коли. На сцена Стамболов, разположена на панорамната тераса, освен да се танцува с търновската група Нормално, гръцката певица Lia Hide и една от водещите банди в България The Black Swells, ще има лаундж зона с барове. Aboslut и Tequila Bar FNKY MNKY обединяват сили, за да ни предложат вкусни коктейли и разхладителни напитки. Концертите на сцена Пиколо ще бъдат открити от търновската група Eror 404, след които на сцената ще излезе немският барабанист Jens Düppe. Последни ще излязат лондончаните Plumm & Hen.D. На Сцена Хипстър ще свирят група Таралеща

В петък и събота ще има афтър партита в Melon Live Music Club и на ул. Независимост 19. 

Музикалната програма в неделя е по-спокойна и включва акустичен концерт на Шинго Масуда в църквата Св. св. Константин и Елена. След това публиката е поканена да се премести на плажа за концерт на Tammi Elefant и Three Men Orchestra. Закриващото събитие на фестивала е Jam Session с всички музиканти, участвали във фестивала.

 

Автор:
Екип на Фестивал "48 часа Варуша юг"
Публикация:
10.08.2024 г. 13:22
Посетено:
443
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39625-s-nad-100-sabitiya-obshtnostniyat-festival-48-chasa-varusha-yug-otdava-pochit-na-reka-yantra-kato-nay-golemiya-arhitekt-na-veliko-tarnovo