Празници / фестивали

Фестивалът на българското кино в Париж се завръща тази есен с шесто издание

10-13 септември 2024 г., кино Le Grand Action

Фестивалът на българското кино в Париж се завръща тази есен с шесто издание в кино Le Grand Action между 10-13 септември 2024 г.

Разнообразната програма, обединена под темата „По-силни заедно“, е посветена на късометражното българско кино и на международните копродукции с България. Два от селектираните филма са лауреати от тазгодишното издание на Фестивала в Кан (Festival de Cannes 2024).

Събитието е първият и единствен независим фестивал във Франция, посветен на българско кино, и цели да допринесе за по-силното културно сътрудничество между двете страни.

Целия информативен каталог разгледайте и изтеглете тук.

Тазгодишното издание ще бъде под патронажа на Камен Калев – режисьор, сценарист и продуцент. Той, Лео Ортуно (френски журналист и филмов критик), Елизабет Корманова (Rocket Science UK) и Мадалена Валенсия (режисьор от филмовата академия La Fémis) ще отличат най-добрия късометражен филм и ще му връчат „Награда на журито“. За да бъде осигурена и „Награда на публиката“ в категория късометражен филм, е стартирана кампания за финансиране, средствата от които ще отидат както за наградата, така и за цялостната организация на фестивала.

Ако желаете да подкрепите инициативата можете да го направите чрез банков превод към асоциация Kino Kolektiv, Iban: FR76 1820 6002 1965 0711 3767 212 или чрез crowdfunding платформата ни Helloasso тук.

Част от партньорите на събитието са платформата gledam.bg, Френски институт в България, където през септември ще бъдат излъчени 6 избрани филма измежду всички досегашни издания на фестивала, НАТФИЗ, френската филмова академия La Fémis и Българското посолство във Франция, което е и домакин на съпътстващо събитие, част от тазгодишната програма на фестивала. То ще се проведе под формата на networking коктейл / pitch сесия, в рамките на която български проекти в развитие ще бъдат представени пред избрани френски разпространители и продуценти.

Станете част от Facebook събитието тук.

Автор:
Боряна Янева
Публикация:
10.08.2024 г. 11:41
Етикети:
Камен Калевшесто изданиеПариж
Мадалена Валенсия
Елизабет Корманова
Лео Ортуно
асоциация Kino Kolektiv
Фестивал на българското кино
Посетено:
223
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39624-festivalat-na-balgarskoto-kino-v-parizh-se-zavrashta-tazi-esen-s-shesto-izdanie