Празници / фестивали

Трета вечер на „Банско джаз фестивал“ – 2024

Музиката на Анна Арко съдържа елементи от хип-хоп, джаз и електроника

Третата вечер на „Банско джаз фестивал“ стартира с изпълнението на Анна Арко, Швеция / Anna Arco, Sweden

Вярна на името си, от гръцката основа на думата анархизъм - "an archos": без владетели или лидери, базираната в Стокхолм музикантка, композиторка и продуцентка Анна Арко е отдадена на DIY-arti st. Нейната мрачна, мелодична и експериментална поп музика съдържа елементи от хип-хоп, джаз и електроника – или както едно италианско метъл списание написа за нейния албум Sad Secret Songs: "Със сигурност не е метъл или рок, но тези, които са страстни за добрата музика ще намеря този албум за отличен." 

Малко след като записва дебютния си сингъл The Ocean  в студиото на Ingrid в Стокхолм, тя издава своя дебютен албум Songs within the Spectrum, одобрен от критиката. Почти акустичен албум, изследващ човешкия емоционален спектър, вдъхновен от стихотворение на суфийския поет Руми, където един от акцентите е сътрудничеството с награждавания колектив за струнни инструменти Miggdal Strings за сингъла Dagger to the Heart. Оттогава тя изнася множество концерти на живо с цялата си звездна група в шведски зали като Fasching и Cirkus, както и в чужбина.

През 2021 г. Arco се завърна с втория си албум Sad Secret Songs, където трансформира мъката от загубата на най-близкия си приятел в тъжни песни.  Албумът беше пуснат по Шведското национално радио и се озова както в списъка на HYMN за най-добър шведски албум на годината, така и в списъка на 50-те най-добри песни на попа на Австралийски жени за 2021 г. Arco сега работи върху третия си албум, последната част от Songs - трилогия: Песни за грехове и белези. С финансиране от Шведския съвет по изкуствата тя изследва тази музика в три различни дуетни съзвездия с китара, клавиши и арфа.

Питър Бърнстейн квартет, САЩ / Peter Bernstein Quartet

Джаз китаристът Peter Bernstein е част от джаз сцената в Ню Йорк и в чужбина от 1989 г. През това време той участва в множество записи и изпълнения с музиканти от всички поколения. Като лидер Питър има издадени девет албума и DVD. Като сайдмен Питър се е появявал в групи, водени от Сони Ролинс, Боби Хътчерсън, Джордж Коулман, Лу Доналдсън, д-р Лони Смит, Дебелия Нюман, Джошуа Редман, Брад Мелдау, Даяна Крал, Лий Кониц, Джими Коб и много други. Настоящите проекти включват албума му, Monk, с Дъг Вайс и Бил Стюарт, наскоро издаден солов запис, Solo Guitar – Live at Smalls, и високо аплодираното органно трио с органист Лари Голдингс и барабанист Бил Стюарт

Емет Коен трио, САЩ / Emmet Cohen Trio, USA

Американският пианист Емет Коен е наричан вундеркинд и е един от най-добрите млади джаз музиканти. Сега той прави своя дебют в Konserthuset Stockholm със своето трио. Списанието Downbeat похвали неговото пъргаво докосване и топъл хармоничен речник. Други казват, че той е най-великият талант на джаз пиано от десетилетия.

За Емет Коен музиката е свързана с общуването и превръщането й в личност – но с разбиране на предшествениците на джаза и неговите променящи се традиции. Той е издал шест солови албума, последният от които излезе през 2022 г.: Uptown in Orbit. Той е лидер на около десет албума и е работил по Masters Legacy Series 1–4 с легенди, включително Джордж Коулман, Бени Голсън и Рон Картър. Триото допълват Филип Норис – бас и Кайл Пол – барабани.

 

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
07.08.2024 г. 13:48
Етикети:
фестивал Банско 2024Джаз фестивалджаз фест Банскоджаз музика
Емет Коен трио
Питър Бърнстейн квартет
Анна Арко
Посетено:
146
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39609-treta-vecher-na-bansko-dzhaz-festival-2024