Празници / фестивали

Първа вечер на „Банско джаз фестивал“ – 2024

Камелия Тодорова, Васил Петров и Биг бенда на Националната музикална академия откриха джаз феста в Банско

Първа вечер на „Банско джаз фестивал“ – 2024

"Банско джаз фестивал" - 2024 беше открит от Камелия Тодорова, Васил Петров и Биг бенда на Националната музикална академия с диригент Михаил Йосифов. Трябва да се отбележи, че Камелия Тодорова и Васил Петров са единствените постоянни изпълнители на 27-те издания на фестивала в Банско, организиран от д-р Емил Георгиев.

Камелия Тодорова е една от грандамите на българския джаз. По времето на социализма, през 80-те години на миналия век, тя живее в Германия, където записва два сингъла и работи с Роджър Тейлър от Queen.

Васил Петров е един от водещите джаз и поп изпълнители, последовател на Франк Синатра. Има множество изпълнения в джаз и поп музиката с камерни оркестри, филхармонии, джаз трио и групи.

Биг бендът на катедра „Поп и джаз изкуство” на Националната музикална академия е създаден в средата на 70-те години на ХХ век от Йонко Татаров като учебен оркестър за студенти инструменталисти от различни специалности. От 2015 г. начело на Биг бенда е Михаил Йосифов – един от най-успешните български тромпетисти, композитор и аранжор.

След тях на сцената се качиха изпълнителите от Мишел Сахрауи трио, Израел:  Мишел Сахрауи – китара, Йонатан Коен – бас, Шир Гинот – барабани. Китаристът и композитор Мишел Сахрауи е от Назарет, Израел. Критиката го нарича „Баренбойм на джаз китарата”. В техните изпълнения джазът на западната култура беше съчетан с изящните ритми на Близкия изток, което отведе публиката в красиво и божествено пътешествие.

Първата вечер завърши с изпълнението на Джейсън Майлс Лисабонски Илектрик 4тет, САЩ – Португалия.

Джейсън Майлс е продуцент, кийбордист, композитор, аранжор, носител на няколко награди „Грами”. Със своя огромен набор от таланти и впечатляваща музикалност Джейсън Майлс е допринесъл за успеха на безброй суперзвезди като Майлс Дейвис, Майкъл Джексън, Арета Франклин, Шака Хан, Гроувър Уошингтън Джуниър, The Crusaders, Стинг и много други. Той също работи с Лутър Вандрос, включително за хитовете му, отличени с „Грами”. Майлс печели „Грами” като продуцент на Стинг (отличен в категорията „Най-добър мъжки поп вокал” през 2000 г. за She Walks This Earth).

 

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
04.08.2024 г. 20:50
Посетено:
178
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39595-parva-vecher-na-bansko-dzhaz-festival-2024