Празници / фестивали

Девети национален фестивал на детската книга

Сливен 2007

◊ СЪБИТИЕТО

Традиционната дискусия по проблемите на детската книга в рамките на Националния фестивал тази година бе осъществена по време на кръгла маса на тема: „Европейски измерения на българската детска литература”.

С участието на специалисти по проблемите на детското творчество от водещи научни институти в страната, сред които ст.н.с. Вихрен Чернокожев и Росица Чернокожева, доц. д-р Светлана Стойчева, гл. ас. Петър Стефанов, д-р Лилия Старева, Георги Константинов, Мария Гарева (ДАБЧ), д-р Йозеф Керестури (Унгария), Елизабета Георгиева (Сърбия) и др.

По време на дискусията бяха обсъдени проблемите за европейското достойство на днешната българска литература не само за деца, европейските й параболи, „европейското като критически концепт в самосъзнанието на детската ни литература”, българският фолклор и Европа, състоянието на българската детско-юношеска литература в Унгария, както и познаването на българската детска литература от сръбските деца и др.

Докладите от форума са поместени в сборник, където са включени и спомени на проф. Джузепе Делл`Агата за срещите му с Йордан Радичков, на издателя Ерик Ноло и др.


◊ ОЩЕ СЪБИТИЯ

• Продължиха срещите на малките читатели с изявени творци чрез осъществените премиери на новите им книги: на Катя Воденичарова (”Следвай ме, бабо!”), на поетесата Петя Александрова (”Чадърче от коприна”) от поредицата „Златно перо” на ИК „Хермес”, с поетесите Мая Дългъчева и Евгения Генова (чиято премиера на книгата „Огънят, благата дума и майчиното сърце” ще се състои извън програмата).

• Поети от Сливен и Ямбол осъществиха литературно четене на свои творби. Следва да откроим представянето на антологията “Бисери отронени – любими детски стихове на любими детски поетеси” (на български и сръбски език, със специалното участие на преводача на изданието на сръбски Мила Васов, Ниш, Сърбия).

• От доц. Николай Цачев (НХА – София), бе открита изложбата „Картинни книжки – авторски издания за деца” (дипломни проекти на студенти от катедра „Книга и печатна графика” при Изящния факултет на НХА).

• В ДТ „Стефан Киров” участниците в Деветия фестивал на детската книга се насладиха на тържествения концерт-спектакъл (сценарий - Златко Гулеков, актьори - Мира Бояджиева и Димитър Рачков, реж. Христо Симеонов).

• Тук се състоя официалната церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване.
. Тази година отличието за „цялостен принос” бе присъдено на поетесата Леда Милева, която подчерта, че наградата е „по-спонтанна, не е държавна и затова е много ценна
. Освен това е на името на Константин Константинов – един изключително фин и скромен човек, с голям принос към българската литература, когото имах честта да познавам като близък на нашето семейство”. И продължи: „Нищо не може да замени книгата. Само прочетеното слово влияе силно за формирането на личността. Затова е необходимо да има фестивали като този в Сливен”. Л. Милева зарадва читателите с намерението за предстоящо издаване на нейни избрани творби в няколко тома.
. Националната награда в категория „автор” получи писателят Панчо Панчев (Дядо Пънч), който открои настоящата сред всичките си отличия, както и ролята на „библиотеките в опазване на книгата и българския език”. . В категория „Издателство” с наградата бе удостоена собственичката на ИК „Златното пате” Галина Златарева, която увери присъстващите в „стремежа да правим хубави книги за деца: нашата огромна инвестиция е цялата ни продукция”.

• В последния ден на фестивала се състоя пресконференция с носителите на националната награда „Константин Константинов” - 2007.

• С участието на ученици от сливенски училища бе проведено литературното състезание „Пътешествие из европейската книжовна съкровищница”. Културното събитие, оценено високо от гостите и участниците заради перфектната, до детайли организация, завърши с авторски рецитал на Хайгашод Агасян.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
12.05.2007 г. 01:15
Посетено:
1047
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/3959-deveti-natsionalen-festival-na-detskata-kniga