Празници / фестивали

Международен  джаз фестивал „д-р Емил „Илиев” - от 2 до 7 август в Боровец

Какво да очакваме...

Международен  джаз фестивал „д-р Емил „Илиев” - от 2 до 7 август в Боровец

Международен  джаз фестивал „д-р Емил „Илиев” - от 2 до 7 август в Боровец

Третото издание на Международния джаз фестивал „д-р Емил „Илиев” в Боровец  е  в предстартова треска. Той се превръща в традиция и защитава последователно принципите на д-р Илиев - фестивалът е некомерсиален, редом с нашумели изпълнители от световните сцени се представят млади, многообещаващи имена и екзотични страни, дава се път на разностранни таланти, разширява се периметъра на музикалните стилове и това предполага многообразие от изпълнители. Всяко добре организирано събитие или фестивал с течение на времето умножава  своите  фенове. Ако се обърнем назад в годините, ще видим какво богатство на идеи е оставил д-р Емил Илиев и колко много приятели, които обогатяват фестивалната програма

В събитието ще се представят 12 страни от различни краища на света  - Белгия, Великобритания, Дания, Индонезия, Канада, Португалия, Швеция, Норвегия, Унгария, Куба, Франция, Полшакато изявите на част от тях са съвместно с български музиканти. Седем световноизвестни групи и двама индивидуални изпълнители за първи път ще бъдат на българска сцена. 

За ударното начало на ден първи – 2 август (петък) очакваме Биг Бенда на Българско националното радио с диригент Антони Дончев, който специално подчертава, че подготвят изпълнение на химна на фестивала, сътворен от известния композитор и пианист Ангел Котев. Авторът носи в себе си усещането, че с д-р Илиев са имали много силна духовна връзка и това го вдъхновява за тази творба, наречена „Музикална емблема”. С Биг Бенда на сцената ще излезе и невероятният Васил Петров, който притежава „неземен глас” и ще отбележи своя 30-годишен творчески юбилей, който след серия концерти ще бъде финализиран на 1 септември в Античния театър в Пловдив. В Боровец джаз легендата  ще представи пред публиката своето откритие - 16-годишна изпълнителка Валерия Стоянова. Още шестгодишна тя има своите щастливи  мигове в телевизионното предаване "Големите надежди",  а през 2017-та с Васил Петров пеят в дует в спектакъла му „Sinatra:Vegas” в Зала 1 на НДК. До днес девойката сътворява чудеса. Освен певица, тя е пианистка, създава собствена музика,  вече има два сингъла. Впечатляващо е  видеото на  „OurTime“, което  може да се види в Ютуб. Истинска чаровница, посветила се на музиката!

След Биг Бенда на БНР изненада за меломаните  ще бъде  група „КЮБИТБИТ” от Индонезия. Шестима музиканти  формират групата преди 10 години в Джакарта и с песента си „Saban Sabee” печелят наградата “Ami” за най-добра етнопродукция. Чрез тяхното изпълнение ще се докоснем до специфичната етномузика от крайбрежието на остров Суматра, до разнообразието от ритми и звучност  на автентични и съвременни инструменти.

В тържественото откриване на фестивала ще се представи и  фадо изпълнителката от Португалия Лина Родригеш. На 10 години пее в операта в Порто и изпълнява главната роля в „Амал и нощните посетители” на Джан Карло Меноти. Учи пеене в консерваторията в Порто, следват участия в „Кармен”, „Еликсир на Любовта”, Бохеми. В мюзикъла „Амалия” й поверяват главната роля на голямата „Кралица на фадото” Амалия Родригеш (1920-1999) и това сякаш предопределя съдбовната й връзка с фадото. Лина участва във филми, пише авторски текстове, има три издадени албума и множество концерти.

В следващите вечери фестивалният маратон ще продължи с триото Константин Костов – пиано и полските музиканти Павел Панта – контрабас и Цезари Конрад –барабани;  световно известната група „ Римден трио” - Швеция/Норвегия; „Бинго симфони оркестра” – шестима български музиканти, които идват с премиера на  своя музикален проект, в който музика на различни стилове ще бъде обединена не само от джаза, но и от балет,  театър и танц.

4 август ще бъде вечер под звездите с обещание за две „латино преживявания”.

През 2021 година, за да отбележи 100-годишнината на Астор Пиацола  пианистът Людмил Ангелов създава „Ансамбъл 5/4 танго” с класически музиканти, между които е първият български бандонеонист Стоян Караиванов. Той е  интересен и желан партньор, през 2022 г. беше обявен за „Музикант на годината”, гостува на редица  престижни фестивали. „Ансамбъл 5/4 танго” през 2023 г. провежда майсторски клас в Северна Македония,  работи с млади музиканти от цял свят.

Емоционален латино взрив се очаква от кубинката Ире Вазкес  - пиано и вокал, от перкусиониста Калин Вельов и музикантите  Димитър Стоев,  Дилян Давидков, Мартин Велев, Георги Попов и Шльоми Хаим от новата българска латино „банда” наречена „Los Papis. Само за година те  имат успешни прояви  пред публика -  на фестивала за латино танци UN BESO Fiesta във Велико Търново, на  джаз фестивала в Добрич, в концерт на площата в Нова Загора. Общото, което ги свързва е любовта им към латино музиката и възможността да създават и записват авторски песни – четири песни вече са завършени и устремно и дръзко продължават напред, а Ире ... тя е очарована от България, говори добре български и за годините, в които преподава тук  смята, че  България вече е част от нея самата.

Участниците във фестивала от „JEREMY?“ са известни като първата българска група със златен медал от международния конкурс за композиция „People’s Voice Award“ с песента „Fake Fruits“. 18500 песни са участвали в конкурса,  високата оценка за групата  й дава възможност за бързо развитие и множество концерти. Те са част от турнето на QUEEN+Adam Lambert за концертите им в Полша, Румъния и България, правят европейско турне в Англия, Германия, Ирландия и Шотландия, издават два албума - „JEREMY?“ и „JEREMY? II“. Невероятни, уникални, награждавани, Спечелили хиляди почитатели – те са очаквани с нетърпение  в Боровец на 5 август. Същата вечер в програмата се включват изтънчените Якоб Карлзон трио (Швеция, Дания) и „Шъфъл Димънс” (Канада). Нито миг отдих няма за слушателите и гостите на джаз фестивала – защото никой концерт не може да бъде пропуснат. За канадците от „Шъфъл  Димънс” се твърди, че са най-талантливите  музиканти на Канада, изнесли са  над 1000 концерта, имат 10 албума, 9  видеозаписа, 37 годишна бляскава кариера и  множество награди.

 Михаил  Иванов, басист и композитор, инициатор на групата „Нойз Лингуистикс” (България) също има около себе си  музиканти, с които заедно изграждат успешна  кариера и вълнуват публиката в различни краища на света.

„Парницки квартет” от Унгария, „Джъст Вокс” от Белгия, квартет „Корназов –Дюпа” (България Франция), ентусиастите от Великобритания „Джайв Ейсис” – всички те ще направят преживяването на фестивала уникално. 

И тази година водещи ще бъдат  музикалният журналист от БНР Николай Захариев, водещ  на предаванията „Зона за рок и джаз”, „Джаз студио”, „Джаз около полунощ” и „Музикална суматоха” и режисьорът Борис Панкин – преподавател в НАТФИЗ, НБУ, театрален колеж „Любен Гройс”, ръководител на департамент по сценични изкуства  в Американския колеж в София. Ко-водещи ще бъдат Лилия Илиева и Светлозар Димитров.

Освен концертите на сцената,  за  съпътстващата програма са организирани интригуващи събития -  лятна джаз академия за деца с Мириам Маврова член на клуба „Успелите деца на България” на фондация „Димитър Бербатов” в хотел Рила, среща с писателите Владимир Зарев и Мирела Иванова в Художествена галерия “Проф. В. Захариев”, г. Самоков, демонстративна тренировка по уникалния карате стил „Шинкиокушинкай“ с преподавателя от Нов български университет д-р Красимир Желязков в хотел Рила, в  навечерието на празника на светата църковна обител „Преображение Господне“ в Боровец  се очаква вечерня да  отслужи негово Светейшество патриарх Даниил, а на следващия ден – 6 август гостите могат да участват в празника на храма. И разбира се, в късните  вечерни часове след концертите  ще се организират традиционните фестивални джемсешъни. Това, което кметът на община Самоков  д-р инж. Ангел Джоргов очаква е - чрез музиката мнозина да открият магията на лятната дестинация Боровец.

Но на какво се дължи  тази музикална магия?  Защо в многотията на джаз фестивали, които вече никнат като гъби след дъжд... по селца и паланки...  фестивалът в Боровец с името на д-р Емил  Илиев е нещо специално. Преди около три десетилетия той  уверяваше  банскалии, че кравите по площада на града няма да са вечни, бабките с престилките  ще са етно атрибут и туристическа екзотика, а джазът... а, джазът е мисия! Това е процес в развитие, музика, която обсебва сетивата,  това е талант, отвързан от догмите и летящ като птица в музикалното небе. Е, неговата идея, след като  разцъфтя и даде плодове, трябваше да потърси нови  хоризонти и продължение в лицето на съпругата му – д-р Илиева, която стъпка по стъпка утвърждава  любимата идея  на Доктора да имаме фестивал като  в Монтрьо.

А дали някой ден нечия друга мечта няма да бъде – фестивал като в Боровец! На място, където музиката омайва, пленява и публиката сякаш се рее сред звездите, разтваря се в атмосферата на вечната природа. Човек е обграден  не от фенове с питие в ръка, а преживява интимно „съслужене” с боговете на изкуството. Джаз под звездите, космос, безкрайност... защото това е БОРОВЕЦ! Ненапразно Фердинанд избира Чамкория за ловна хижа и в течение на времето мястото се  превръща в първия планински курорт на Балканите – при това почти до  София. И „столичани” все повече ще  разбират, че това е привилегия  и късмет.

 

 

Автор:
Галина Рулева
Публикация:
29.07.2024 г. 15:47
Етикети:
музикатрето изданиеБоровец
Международен джаз фестивал „д-р Емил „Илиев”
Посетено:
305
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39564-mezhdunaroden-dzhaz-festival-d-r-emil-iliev-ot-2-do-7-avgust-v-borovets