Празници / фестивали

XVIII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата

В рамките на ежегодния габровски Фестивал на хумора

XVIII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата


◊ СЪБИТИЕТО

Официално откриване на XVIII-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2007 и награждаване на лауреатите.

На 19 май 2007 от 10.30 ч.
в Дома на хумора и сатирата, Габрово

Биеналето има 34-годишна история и се е утвърдило като най-крупната международна проява в България по отношение на хумористичните визуални изкуства.

Негови организатори са:
. Домът на хумора и сатирата,
. Община Габрово,
. Министерството на културата и
. Сдружението „Хумор на народите”


◊ ПОВЕЧЕ

Мотото „Светът е оцелял, защото се е смял” обединява всяка нечетна година през м. май стотици творци от цял свят, които влизат в благородна надпревара на идеи, възгледи, умения и таланти. Днес Международното биенале обхваща всички жанрове на изобразителното изкуство и включва 6 раздела: карикатура, графика и рисунка, живопис, скулптура, хумористична фотография, плакат.

Тазгодишното, 18-то издание на Биеналето регистрира впечатляващ брой заявки – за участие в конкурсните раздели са получени 2372 творби на 806 автори от 64 страни от 6 континента. Радостен е фактът, че все повече млади творци на хумористично изкуство се включват в конкурсите на Международното биенале. Тази година 2/3 от представените произведения са на автори, които за първи път изпращат свои творби за участие. Оказва се, че габровското Биенале е популярно и в  доста далечни и екзотични страни като Малайзия, Мианмар, Перу, Пуерто Рико, Бангладеш, Тайланд, Уругвай, Нова Зеландия, Индия, Египет, Нигерия и др. 493 автори от 56 страни даряват свои творби за художествения фонд „Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата.
 
През м. март авторитетно международно жури под председателството на изтъкнатия български скулптор Вежди Рашидов извърши селекция на представените творби и отличи най-добрите от тях. В изложбите от 6-те конкурсни раздела ще бъдат представени 720 творби на 489 автори от 54 страни.

Голямата награда на Международното биенале – статуетката „Златният Езоп” – ще бъде връчена на българския художник Цветан Колев (родом от Габрово), който впечатли журито с оригиналната си живописна творба „Началото”.
• Чуждестранен майстор на карикатурата –
Лудо Годерисще отнесе в Белгия Наградата на град Габрово – статуетката „Гаскар” (габровският „Оскар”).

Присъдени са още 6 награди на Министерството на културата (по една във всеки раздел), както и специални награди от името на съорганизатори и спонсори: „Скални материали” АД – Русе; Lions Club – Баден/Хеленентал, Австрия; „Интер Дата Системи” ООД; Сдружение „Хумор на народите”; Дирекция „Национален парк „Централен Балкан”; Сдружение „Планета ГАБРОВО”, фондация „Имеон – Балкани”. Лауреати на тези награди са творци-хумористи от Турция, Египет, Финландия, Украйна, Румъния и България.


◊ ОЩЕ СЪБИТИЯ

• Със самостоятелна изложба карикатура в Дома на хумора и сатирата ще гостува лауреатът на Голямата награда „Златният Езоп” от Биенале 2005 – Вячеслав Бибишев от Русия.

• В рамките на Международното биенале, на 19 май 2007, от 14.00 ч. в зала „Грехът” на Дома на хумора и сатирата ще се проведе XII-та Национална среща-наддумване „Благолаж 2007”, която ще даде възможност на участници-сладкодумци от всички краища на страната и на българи от чужбина да изявят своите разказвачески умения и да споделят вицове и анекдоти по темата „Дом – Семейство – Род – Родина”. 

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
10.05.2007 г. 08:32
Посетено:
1066
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/3948-xviii-mezhdunarodno-bienale-na-humora-i-satirata-v-izkustvata