Празници / фестивали

Сливен - домакин на IX Национален фестивал на детската книга

8-11 май 2007 г.

◊ СЪБИТИЕТО

За девети път градът под Сините скали организира Национален фестивал на детската книга.


◊ КАКВО СЕ СЛУЧИ ДОСЕГА

Незабравим за младите хора ще остане приказният спектакъл на Театрална къща „Мариета и Марионета”, с който бе поставено началото на програмата, продължила по-късно с литературното състезание „Пътешествие из Европейската книжовна съкровищница”.

За пръв път в рамките на фестивала бе организиран Национален пленер за детска рисунка на тема: „В моя град живее вълшебник”, в чиято работа участваха над 150 деца на възраст от 7 до 14 години от цялата страна. 
                   
В първите фестивални дни свои срещи с малките читатели осъществиха писателите Димитър Боримечков (Молдова) и Панчо Панчев (дядо Пънч), чиято книга „Ако искаш, вярвай”, бе представена тук.

Във фоайето на театъра се състоя церемонията по награждаване на участниците в националния литературен конкурс на тема: „Книгата е мой приятел – пътна карта за мечтател” и в Националния пленер за детска рисунка, в която участваха актьорите Мариета Ангелова и Димитър Стефанов. Рисунките са отличени от жури с председател художникът-илюстратор Спас Спасов, който стана носител на националната награда „Константин Константинов” в категория „Илюстрация” (2006).

Г-жа Христина Чолакова – управител на област Сливен, прие гостите на фестивала от гр. Бели манастир (Хърватска), Печ (Унгария), Лазаревац (Сърбия), Ниш (Сърбия) и представители на българските общности в чужбина.

По предложение на Мария Гарева – Държавна агенция за българите в чужбина, в Сливен ще се осъществи пилотен проект „за сближаване представителите на българските общности в чужбина и България”.

Фестивалната програма продължава.

Автор: Иванка Денева
10.05.2007 г. 01:29
Посетено: 528
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/3947-sliven-domakin-na-ix-natsionalen-festival-na-detskata-kniga