Празници / фестивали

Първи Фестивал на духовната хорова музика „Трисвятую песнь“

19-23 юни 2024, Старинен храм „Света София - Премъдрост Божия“

Първи Фестивал на духовната хорова музика „Трисвятую песнь“

◊ ПОКАНА

Старинен храм „Света София - Премъдрост Божия“ ще бъде домакин на първото издание на Фестивала на духовната хорова музика „Трисвятую песнь“ в дните от 19 до 23 юни. В него ще вземат участие български хорове от София и страната, които ще представят богата музикална програма от произведения на духовна тематика. Фестивалът се провежда в дните преди големия християнски празник Петдесетница - Ден на Света Троица. Празникът прославя явяването на Светия Дух върху апостолите на петдесетия ден след Възкресението и се смята за рождения ден на Христовата църква.  

Официалното откриване на Фестивала на духовната хорова музика „Трисвятую песнь“ ще бъде на 19 юни (сряда) от 18.00 ч. с тържествен молебен и концерт на Смесения хор към Старинен храм „Света София – Премъдрост Божия“, Младежката хорова капела при Националното музикално училище "Любомир Пипков" и ансамбъл "Кредо". Диригент е Славил Димитров.  

Програмата ще продължи до 23 юни, с участието на хорови състави от София, Пловдив, Ямбол и Дупница, които освен задължителното изпълнение на „Тропар на Петдесетница“ на български или църковнославянски език, ще представят музикални произведения върху християнски текстове от български и чуждестранни композитори.

Концертите на 20 и 21 юни ще бъдат от 18.00 ч., а на 22 юни  - от 11.00 ч. Входът е свободен.

Фестивалът ще бъде закрит в Старинен храм „Света София - Премъдрост Божия“ на 23 юни - Петдесетница, с празнична света Литургия с начален час 9.00 ч.

Фестивалът на духовната хорова музика „Трисвятую песнь“ се организира от Българския хоров съюз и Старинен храм “Света София - Премъдрост Божия” с подкрепата на Софийската света митрополия.

Пълната програма може да следите тук: https://www.facebook.com/events/1390380025012314 

За повече информация:

Славил Димитров - диригент 
slavild@gmail.com

Автор:
Ивона Христова
Публикация:
18.06.2024 г. 12:45
Етикети:
концертиСлавил Димитровпърво издание
Старинен храм „Света София - Премъдрост Божия“
Фестивал на духовната хорова музика „Трисвятую песнь“
Посетено:
368
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39406-parvi-festival-na-duhovnata-horova-muzika-trisvyatuyu-pesny