Празници / фестивали

Започва CULTURAMA Water Live 2024 & Fête de la Musique

Очакват ни три дни на вълните на музиката и изкуството с повече от 60 артисти от България, Франция и Полша

Започва CULTURAMA Water Live 2024 & Fête de la Musique

◊ ПОКАНА

Шестото издание на фестивал CULTURAMA ще се проведе под мотото Water Live – музиката на водата! Програмата на фестивала включва 5 мащабни изложби на напълно различни като стил и визуална идентичност автори, обединени от широката тема на водата.

Ще се насладим на открити концерти и музикални и танцови пърформанси от преливащи един в друг жанрове и стилове – класика, джаз, самба, хип-хоп, музика от стъкло, изпълнени от български, френски и полски изпълнители и изливащи се в един истински Празник на музиката / Fête de la Musique.

Ще се включим в предизвикателството „Открий чешмите на София“ в специалната дигитална игра, която разработихме, вдъхновена от силата на водата и необходимостта да я опазваме. А какво е игра без награди? Участвайте от 11 юни и имате шанс да спечелите ваучери за пазаруване в приложението LidlPlus на стойност 200 лева, подаръчен ваучер за две нощувки в СПА хотел Белчин гардън - кк Белчински бани, ваучер за продукти на Speedo – до 200 лв. и още много, много награди от нашите приятели и партньори на фестивала (виж програмата ни).

Няма да пропуснем да отдадем дължимото и на седмото изкуство – киното с прожекциите на филмите „Солта на земята“ с автори световноизвестния бразилски фотограф Себастио Салгадо и режисьора Вим Вендерс и филма „Dambusters – Тhe start of the riverlution“ на режисьора Francisco Campos-Lopez Benyunes.

Вижте какви събития ще ни предложи фестивала и кои са имената на част от изпълнителите, които ще ни вълнуват по време на CULTURAMA Water Live 2024&Fête de la Musique:

ИЗЛОЖБИ: Михаил Заимов (България), Николай Сърдъмов (България), Венсан Рюфeн (Франция), Аксел Морел (Франция), Марта Джурина (България).

КОНЦЕРТИ: Василена Серафимова (маримба), Амин Буса и Жан Азуле от Компания Chriki'Z в колаборация с Българската Федерация по Брейк (хореографски пърформанс), Ина Кънчева (сопрано), Симфоничен оркестър на Враца с главен диригент Христо Павлов, френските артисти Венсан Пейрани (акордеон) и Франсоа Салк (чело), полският дует Glass Duo (музика на чаши), Лия Петрова (цигулка), френското дуо Oрели и Вериока (една китара, два гласа, мелодичен бийтбокс и кавакиньо).

ПРОЖЕКЦИИ: „Солта на земята“, автори: Себастио Салгадо и Вим Вендерс; Dambusters – Тhe start of the riverlution“, режисьор Francisco Campos-Lopez Benyunes

ИГРА „Последвай извора“ – дигитална игра с вълнуващи награди и нови знания, свързана с чешмите и водите на София.

Шестото издание на CULTURAMA е в специална колаборация с Френски институт в България и тази година отново празнува Fête de La Musique, като дава свободен достъп до повечето от събитията.

„Спокойно море и щастливо плаване“ – възприемаме увертюрата на Менделсон, която е част от програмата на CULTURAMA 2024& Fête de la Musique като мото на нашия фестивал, защото силно вярваме, че музиката и изкуството винаги са били „възможност за остров“ насред бурните води на ежедневието.

Едно от най-продуктивните определения на изкуството е възможността му да поставя въпроси. Въпроси, които отварят поле за диалог; въпроси, които проблематизират по различен начин света около нас; въпроси, които предполагат повече от един отговор, защото не отговорите, а въпросите имат значение.

Затова, отново с нашите изключителни партньори Френски институт в България избрахме да представим 6-тото издание на CULTURAMA Water Live & Fête de la Musique с 6 въпроса, на които предлагаме нашия отговор, който е само един от възможните.

Въпрос 1: Защо водата e централна тема на 6-ото издание на CULTURAMA?

Защото:

Водата е Добро
Твори добро, без да спори
Дава живот на повърхността
И дълбочина на битието
Водата е честна
И нежна при отпор
Водата управлява, без да контролира
В съгласие с времето, тя никого не обвинява.

Тао Те Чин, Стих 8

„Водата е начало на всичко съществуващо“

Талес от Милет

„Всичко тече, всичко се променя“

Хераклит

„Водата е мъдрост и хармония“

 Лао Дзъ

Възприемаме начина, по който древните мислители определят важността на водата като есенциална алегория. И точно така построихме програмата на нашия фестивал тази година – като метафора на необходимостта от промяна и вдъхновение да търсим скрития смисъл на случващото се, оглеждайки се във водата.

Въпрос 2: Как четем името CULTURAMA Water Live?

Използваме думата life/live двояко – като живот и като изпълнения на живо. Водата и музиката си приличат – и двете са флуидни, изначални, загадъчни, имат своя собствена форма и в същото време могат да приемат различна форма.

CULTURAMA WATER LIVE предлага да се отправим заедно на пътешествие, в което да чуем на живо музиката на водата и да огледаме отражението си в нея, защото тази година фестивалът дава отново широко поле за изява и на визуалните изкуства. 

Въпрос 3: Какво ще видим на шестото издание на CULTURAMA Water Live?

Въпреки че в основата на CULTURAMA винаги е била музиката, ние, подобно на водата, не стоим на едно място и всяка година разширяваме програмата като обхват не само на изпълнителите и музикалните жанрове, но и на изкуствата. Тази година освен музиката, на фокус са визуалните изкуства.

Програмата ни включва 5 мащабни изложби на напълно различни като стил и визуална идентичност автори, обединени от широката тема на водата.

Още на 11 юни ще подгреем с изложбата „Черноморски диалози“, която може да се види в Градската градина, където Михаил Заимов ще изложи своите подводни фотографии, показващи буквално от дълбочина колко пълно с цветове може да е Черно море. Още на следващия ден в Галерия 2.0 на Гурко 46 известният български бижутер Николай Сърдъмов ще покаже LAPIDARIUM – лимитирана капсула-колекция бижута, даващи ювелирна форма на живота във водата и пренасянето му в градската среда като поетичен амулет. В Триъгълната кула на 20 юни ще се открие двойна изложба като рефлексия (Басейн&Останки) на френските творци Венсан Рюфeн и Аксел Морел, която представя техните абстрактни размисли и съзерцания, вдъхновени от водата.

За финал на фестивала на 24 юни, ще сложим не точка, а удивителен знак с едно авангардно фотографско приключение на Марта Джурина – млада българка, която вече е звезда на международната арт сцена със самостоятелни изложби в Берлин, Цюрих и множество фестивални участия. За нас е гордост, че нейният звезден път се преплита с CULTURAMA отдавна – тя е наш стипендиант и ние с радост следим вълнуващата ѝ кариера. Тази година тя ще представи за първи път пред българска публика нейната артистична игра с вода и светлина от реката Сена в Париж – FLUID CONTACT

Въпрос 4: Какво ще чуем на CULTURAMA Water Live 2024?

Класика, джаз, самба, хип-хоп, музика, изпълнена от стъкло…жанрове и стилове се вливат един в друг, за да се излеят в един истински Празник на музиката /Fete de la Musique/.

Откриваме го на 21 юни в 18:00 часа на Площад Славейков с перкусионистката и наш постоянен партньор Василена Серафимова, която ще импровизира върху темата за водата в нейното произведение Mare a Mare.

Музикалната тема като визуално приключение продължава с хореографския пърформанс на известното дуо Амин Буса и Жан Азуле от Компания Chriki'Z в колаборация с Българската Федерация по Брейк. Впечатляващата феерия от танц ще бъде преход към симфоничния концерт на открито, където ще звучат увертюрата на Менделсон „Спокойно море и щастливо плаване“, „Поема за любовта и морето“ на Шосон и „Морето“ на Дебюси. „Глас“ на концерта ще е Ина Кънчева заедно с тазгодишния изключителен фестивален гост – Симфоничния оркестър на Враца, под диригентската палка на неговия главен диригент Христо Павлов.

Откриващата вечер ще завърши с джаз концерт на световните френски артисти Венсан Пейрани и Франсоа Салк, които ще импровизират на акордеон и чело, търсейки пресечната точка на музиката и водата в новия Джаз клуб на София „In the Mood”.

На 22 юни в Триъгълната кула на „Мария Луиза“ 16 българската публика ще се потопи във вибрациите на уникалнo създадена музика на „полското чудо“ Glass Duo. Те създават най-големия професионален комплект музикални чаши, представени на множество престижни международни фестивали. „Инструментите“ на Glass Duo са впечатляващи както акустично, така и визуално със зашеметяващата подредба на чашите, които вихрено пеят и танцуват в ръцете на двамата изпълнители.

Веднага след стъкления полет на въображението, пътешествието продължава и течението на фестивала ни отнася отново на площад Славейков, който ще даде сцена отново на симфоничен концерт.

В 19.00 часа ще чуем две премиерни за България произведения – „Бащата на водите“ на Грофе и „Сънят на Майа“ на Строук. Младата и ярка цигуларка Лия Петрова, ще бъде специална гост-звезда на CULTURAMA 2024.

Музикалният празник ще завърши подобаващо с късен концерт с бразилските ритми на дуета Oрели и Вериока, които ще раздвижат въображението в софийската лятна нощ отново в „In the mood” на ул. „Позитано“ 52.

На 23 юни CULTURAMA Water Live 2024 се свързва с документално кино. Започва във Френския институт в 11:00 часа, с прожекция на „Солта на земята“ – филм, който всеки трябва да гледа, според единодушното мнение на критиката. Авторите на филма нямат нужда от представяне – световноизвестния бразилски фотограф Себастио Салгадо и режисьора Вим Вендерс. За разлика от много документални филми на екологична и социална тема „Солта на земята” не оставя зрителите си с чувство на вина, че докато те живеят удобния си живот, планетата умира. „Солта на земята“  дава надежда, че има начин всичко това да спре, да се поправи, че някой вече го е сторил и всеки от нас може да е следващият.

В същия ден, отново там ще покажем още една прожекция в 15:00 часа, тази на филма Dambusters Тhe start of the riverlution на режисьора Francisco Campos-Lopez Benyunes, като проектът ще бъде представен от риболовен клуб „Балканка“, които ще въведат публиката в естеството на темата и ще дадат възможност за дискусия. И двете прожекции са подходящи за деца.

И така неусетно стигнахме почти до края на програмата, но за наша радост приключението предстои, защото фестивалът все още не е започнал.

А още по-хубавото е, че дори когато свърши, всичко ще започне отначало, защото музиката и изкуството са постоянен водовъртеж, живеещ в самите нас.

Въпрос 5: За кого е фестивал CULTURAMA Water Live 2024?

Ние обичаме да казваме, че нашият фестивал е за посветени и това е така, но не е трудно да станеш посветен, защото едва ли има нещо по-демократично от хубавата музика и доброто изкуство. Фестивалът CULTURAMA Water Live 2024 e за всички онези градски обитатели, които са готови да пътешестват в рамките на града навътре към себе си и да споделят емоциите си навън с другите. Нашият фестивал е за всички,  които могат да се радват на изкуството, така както се радват на живота, защото те са едно и също. Не е необходимо да сте познавач на високата култура, за да я преживеете – нейната сила е именно в това, че тя успява да заразява и без да усетим да ни просвещава.

Фестивал CULTURAMA във всичките си шест издания е поредица от музикални, литературни и арт събития с участието на европейски и световни артисти, които се случват на различни места в града с една ясна цел – да променят средата през провокация, удоволствие и споделено преживяване, като едновременно с това изразяват по артистичен начин един ясен възглед, свързан с важната тема за опазване на околната среда, биоразнообразието и природосъобразния начин на живот.

Въпрос 6: Как да посетя CULTURAMA Water Live 2024?

Достъпът до почти всички събития е свободен, важното е и ти да се чувстваш свободен. За повече информация виж: culturama.art

ВЪПРОС 7 (привидно несвързан, но много интересен): Какво общо имат 186-те чешми на София с CULTURAMA Water Live 2024?

Тази година CULTURAMA, съвместно със Zero Waste и нашите приятели от Аксенчър България създаде специална дигитална игра „Открий чешмите на София“, вдъхновена от силата на водата и необходимостта да я опазваме.

Играта има много награди, които може да спечели всеки, който се включи и открие максимален брой чешми в София от 11 до 21 юни.

Повече за условията на играта, програмата и отделните изпълнители на фестивала и всички артисти можете да разберете на https://culturama.art/water-live

Фестивал CULTURAMA е част от Календара на културните събития на Столична община.

С изключителното партньорство Accenture Bulgaria, Schweppes, BMW, Lidl, Bioderma, Servier and Etat pûr и др.

 

Желаем ви приятно гмуркане в CULTURAMA Water Live 2024 & Fête de la Musique!

 

ЗА CULTURAMA

CULTURAMA e платформа за сценична изява, посветена на изкуствата в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. В основата на това пето издание на фестивала отново стои проектът Национална стипендия „С усилия към звездите“, чиито стипендианти ще са част от артистите, представяйки себе си и своите проекти, след получената подкрепа като носители на идеята за свободните артисти, търсещи нови посоки.

 

 

 

Автор:
Елица Христова
Публикация:
11.06.2024 г. 12:09
Етикети:
Посетено:
151
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39367-zapochva-culturama-water-live-2024-f-te-de-la-musique