Празници / фестивали

Празнична програма за Деня на детето на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

Специални изненади очакват деца и родители в градинката пред НДК в София на 1 юни

Празнична програма за Деня на детето на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

Празнична програма за Деня на детето на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

На 1 юни, в рамките на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, специални изненади  очакват деца и родители в градинката пред НДК в София. Фестивалът се провежда паралелно с Пролетния панаир на книгата – мащабната традиционна инициатива на Асоциация „Българска книга“ за насърчаване на четенето.

Осмото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи започна на 27 май и ще продължи до 1 юни. Тазгодишното мото на фестивала е „Книгата – приключение без край“. Инициативата се реализира с подкрепата на Министерството на културата и Министерството на образованието и науката на Република България, като е част от Календара на културните събития на Столична община. Всички събития в рамките на фестивала и панаира са с вход свободен.

Програмата за 1 юни е специално създадена по случай Деня на детето и е ориентирана към деца и подрастващи.

Между 11:00 и 12:30 часа гостите на фестивала ще имат възможност за среща с фея Ванилия от “Феята от захарницата“ и създателката ѝ Катя Антонова.

От 13:00 до 14:00 ч. ще има  представяне на „Арменски народни приказки“ от Силва Хачерян и Лусия Медзикян.

Следобедът ще протече в среща с писателя Тим Колинс и кучето детектив Шаро Холмс. В края на деня ще се състои представяне на книгите на деца от проекта „Изкуството на книгата за деца“. Празникът ще приключи с литературен куиз за подрастващи с платформата “Книговище”.

По същото време Пролетният панаир на книгата също има интересни предложения за всички жители и гости на столицата.

На различните щандове на панаира ще има десетки събития, сред които среща с автограф с Яким Вачев, представящ своята поетична приказка "Пчелини: Работливата пчеличка", детско тържество на издателство „БУБОЛЕЧЕ“ на сцената на Културната програма и среща с автограф с Николай Пеев, автор на книгата "Приказки от бъдещето #1: Пепеляшка: Окабелена" и други научно-фантастични произведения. Денят ще включва и срещи на Петя Кокудева, Лилия Старева и Екатерина Григорова на шатрите на техните издателства, както и много други интересни събития.

Фестивалът и Панаирът са част от усилията на Асоциация „Българска книга“ да насърчи четенето и да подкрепи българската литература и култура и да представи децата като създатели на културно съдържание и активни участници в културни събития.

Повече информация за програмата на фестивала и подробности около Пролетния панаир на книгата можете да намерите тук: https://abk.bg 

Автор:
Организаторите
Публикация:
31.05.2024 г. 12:23
Посетено:
254
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39294-praznichna-programa-za-denya-na-deteto-na-sofiyskiya-mezhdunaroden-literaturen-festival-za-detsa-i-mladezhi