Празници / фестивали

Семейният фестивал „Лятно театро 2024“ радва публиката в 12 малки градчета по случай Деня на детето

Празникът забавлява с богата програма малчуганите и техните родители

◊ ПОКАНА

Семейният фестивал „Лятно театро 2024“ радва публиката в 12 малки градчета по случай Деня на детето 

След летящия старт на Карнавала в Габрово, пътуващият фестивал „Лятно театро“ продължава турнето си в още 20 града, а покрай празника на детето ще зарадва Айтос (30.05), Каспичан (30.05), Елхово (31.05), Поморие (31.05), Свищов (31.05), Севлиево (01.06), Девня (01.06), Белослав (01.06), Нови пазар (01.06), Козлодуй (01.06), Велики Преслав (02.06) и Бяла (02.06).

След шеметното отбелязване на Деня на детето турнето продължава в Етрополе (29 юни), Кърджали (13 юли), Бяла (3 август), Аксаково (24 август), Гълъбово (29 август), Раднево (6 септември), Тетевен (7 септември) и Карнобат (29 септември).

Програмата във всеки град включва различни комбинации от забавления - анимация с игри за децата и техните родители, куклен театър, изложби с добавена реалност, забавни работилници за развиване на въображение и сръчност, шоу със сапунени балони, магикомично шоу, маскоти Пес патрул . 

Съотборници на “Малка театрална компания” е първоюнския маратон на “Лятно театро” са техните колеги и приятели: властелинът на сапунените балони Коле Китанов, свежарите от куклен театър “Мале мале”, повелителят на магията Юрий Захариев, винаги готовите за забавления театър “Трио”, изумителният  фокусник Паскал Паскалев, владетелите на добавената реалност VAR Lab и царете на детските купони “Бате и Кака”. 

Тази година “Лятно театро” отново е посветен изцяло на семейството, за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност и по-бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели. 

Пълната програма на фестивала ще откриете на страницата във Фейсбук: https://www.facebook.com/SmallTheatreCompany  

„Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на общинските центрове, част от турнето. 

И тази година партньори на фестивала са любимите на децата Кубети.
Фестивалът „Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“ – независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства и носител на приза за сценични изкуства с кауза на наградите на Артакция. Компанията е създадена от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията. През 2023 г. дава старт на първия в Габрово 24-часов театрален маратон „Театър-24“, който още с пилотното си издание печели наградата „Събитие в областта на културата в Габрово“ с най-много гласове и от журито, и от публиката.  

 

Автор:
Мая Иванова, "Лятно театро"
Публикация:
30.05.2024 г. 17:21
Етикети:
куклен театъранимацияпътуващ фестивал
изложб
„Малка театрална компания“
„Лятно театро 2024“
Семеен фестивал
Посетено:
241
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39293-semeyniyat-festival-lyatno-teatro-2024-radva-publikata-v-12-malki-gradcheta-po-sluchay-denya-na-deteto