Празници / фестивали

“София Филм Фест - 2024” в Сливен

В рамките на „Майски празници на културата” и с вход свободен за всички прожекции

“София Филм Фест - 2024” в Сливен

“София Филм Фест - 2024” в Сливен

На 28 май т.г .,в града под Сините скали ще бъде открит традиционният филмов фестивал „София Филм Фест”. Културната проява е в рамките на инициативата „Майски празници на културата” и с „вход свободен” за всички прожекции.  Тя е част от проекта на Арт Фест „София Филм Фест на път - 2024”, осъществен съвместно с община Сливен и в партньорство с Национален фонд „Култура” на Министерство на културата .

Тридневният кинофорум ще започне с българската лента „Защото обичам лошото време“ на режисьора Яна Лекарска, която ще представи продукцията пред сливенската публика. В ролите зрителите ще се насладят на играта на  Неда Спасова, Владимир Михайлов, Боряна Пунчева, Елени Декидис, Веселин Ранков  и Иван Бърнев. Главните герои във филма се срещат отново след 20 години в крайморско градче, където са прекарвали лятото като деца. Преоткриват миналото, което може би ще промени и бъдещето им. Прожекцията започва в 18 часа в зала „Сливен”.

Същия ден киноманите ще се докоснат до лентата „Паднали листа“  на режисьора Аки Каурисмаки. Тя печели наградата на журито в Кан през 2023 година, като е номинирана и за „Златна палма“. Сюжетът разкрива драмата на двама самотници,  които се срещат случайно една нощ в Хелзинки и опитват да открият любовта в живота си. 

Почитателите на „седмото изкуство” ще съпреживеят и развоя на филма „Пожар” на режисьора Кристиян Пецолд, с който фестивалът продължава на 29 май, от 18 часа. Определян е от критиката като „един от най-адмирираните филми в официалната селекция на „Берлинале“-2023 г., пресъждаващ „ бурните емоции между група познати, споделили ваканционна вила на брега на Балтийско море и емоциите от възникване на горски пожар”. Сюжетът, междуличностните отношения между героите и играта на актьорите поддържат високото ниво на зрителския интерес към лентата. 

Същия ден  любителите на филмовата магия няма да пропуснат и кино-творбата на Вим Вендерс „Прекрасни дни“ (от 20 часа), номинирана за „Оскар” в раздел „най-добър международен филм. Тя разкрива битовото ежедневие и несгоди на трудов човек в Япония в трудното обезпечаване на препитанието си.

В следобедните часове на 30 май т.г. , в 16 ч., кинолюбителите ще наблюдават  за пръв път - чрез VR- прожекции във фоайето на зала „Сливен” - триизмерни образи, „ представящи късометражни истории”.

В рамките на филмовия фестивал в Сливен, в 18 часа на 30 май т.г.  ще бъде предоставена за любителите на кинолентите  и прожекция  на новия филм на Маргарете фон Трота „Ингеборг Бахман: пътуване в пустинята”. Зрителите ще се докоснат до  вълнуващите взаимоотношение между швейцарския писател Макс Фриш и поетесата и писателка от Австрия Ингеборг Бахман. 

В програмата е включена и лентата на режисьора София Копола „Присила”, която може да бъде видяна от 20 часа на 30 май. Нейна основа е  биографията „Elvis and Me“, предоставена от Присила Пресли, запленила с младостта, таланта и красотата си великия музикант. 

Автор:
Иванка Денева. Източник: Общински пресцентър - Сливен
Публикация:
27.05.2024 г. 19:36
Етикети:
Сливен
„Майски празници на културата”
“София Филм Фест - 2024”
Посетено:
363
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39251-sofiya-film-fest-2024-v-sliven