Празници / фестивали

Второто издание на форума за съвременно изкуство БУНА ще се случи от 24 май до 2 юни във Варна

Тазгодишната тема „Природата на връзките“ с куратор Ирина Баткова поставя фокус върху темите, свързани с екологията

Второто издание на форума за съвременно изкуство БУНА ще се случи от 24 май до 2 юни във Варна

От 24 май започва второто издание на най-големия форум за съвременно визуално изкуство у нас БУНА, който ще изпълни с 26 изложби, 14 пърформанса, 7 намеси, лекции, музика и различни преживявания морската столица за втора поредна година. Темата на тазгодишното издание на БУНА — “Природата на връзките” е посветена на екологията, затова патрон на фестивала е г-н Юлиан Попов, министър на околната среда и водите от 60-то Народно събрание.

Фестивалът отваря врати в 13: 00 ч на 24 май на пешеходната част на ул. Дръзки в историческият квартал Таляна. Специален гост на фестивала ще бъде кметът на град Варна, г-н Благомир Коцев, който ще поведе и една от първите разходки през изложбите. Куратори на тазгодишното издание са Ирина Баткова (куратор на Българският павилион на 59-то Венецианско Биенале) и визуалният артист Александър Вълчев - куратор на намесите в градска среда в програмата на фестивала.

Тази година във фестивала се включват всички частни и общински галерии в град Варна, Регионален исторически музей и множество попъп пространства, разположени в историческия център на Варна и артистичния квартал Таляна. Морският бряг също ще бъде обживян от 2 инсталации – „PURE“ на Кристиян Бакалов и “Досег” на колектива Богомил Иванов и Илиана Григорова.

Ключови изложби за форум БУНА са кураторската изложба на Ирина Баткова в ReBonkers и колективна изложба на Институт за съвременно изкуство - София, РЦСИ Топлоцентрала представя критичния проект “Влачугане” на Мартина Вачева в РИМ Варна, а проектът за аугемнтирана реалност на Gallery Gallery ще разпръсне своите дигитални творби из цяла Варна.

Други участници със собствени изложби в програмата са Арт Галерия Ларго, Калоян Илиев - КОКИМОТО, ИСИ- София, Антония Колева - НИТРА, ReBonkers, Галерия Depoo, Сдружение Еклектик, Галерия Аросита, Галерия Наратива, Feministas Futuristas, sold out design/ untiled gallery (Берлин), Галерия DOZA, U10 (Белград), Цех 12, Bobbina Cultural Space and Artists at
play, Арт галерия Le Papillon, A&G Art Meeting, Сдружение Форум за визуални изкуства (Букурещ), Little Bird Place, както и групова изложба на варненската съвременна сцена, курирана от артистичния директор на БУНА - Ралица Герасимова.
Във форума участват и авторите на Българския павилион от тазгодишното
60-то Биенале за съвременно изкуство във Венеция, които ще представят своята работа в дискусия на 1 юни.

Из градските пространства на Варна публиката ще преживее смели и провокативни намеси от авторите Лъчезар Бояджиев, Симеон Симеонов, Елена Димитрова и София Димова, курирани от Александър Вълчев. ПУНТА и ПОСТА ще покажат нова работа на Иван Мудов, представена също в публично пространство. Предвидени са и множество дискусии, прожекции и музикални участия на артисти от авангардната сцена.

 

Автор:
ReBonkers
Публикация:
17.05.2024 г. 16:21
Посетено:
176
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39169-vtoroto-izdanie-na-foruma-za-savremenno-izkustvo-buna-shte-se-sluchi-ot-24-may-do-2-yuni-vav-varna