Празници / фестивали

Закриване на XVIII Национална библиотечна  седмица и церемония по връчване на годишните награди на Българската библиотечно-информационна асоциация

17 май 2024, 11.00 ч., Американски център на Столична библиотека

Закриване на XVIII Национална библиотечна  седмица и церемония по връчване на годишните награди на Българската библиотечно-информационна асоциация

Закриване на XVIII Национална библиотечна  седмица и церемония по връчване на  годишните награди на Българската библиотечно-информационна асоциация

На 17 май от 11.00 ч. в Американския център на Столична библиотека, пл. Славейков 4А ще е състои заключителното събитие в рамките на  XVIII Национална библиотечна седмица, която  се проведе от 10 до 17 май под надслов „Библиотеките – по-нужни от всякога“ в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България“

По време на седмицата библиотеките в цялата страна организираха различни събития, в които акцентираха върху многообразната дейност на  библиотеки като центрове за достъп до образование, култура и информация и споделяха проблемите, които възпрепятстват пълноценното изпълнение на техните функции в съвременното информационно общество.

Акцент в кампанията през 2024 г. бяха основните послания  от общоевропейския Манифест на ИФЛА, ЕБЛИДА, Публични библиотеки 2030 и други  организации  за предстоящите избори за европейски  парламент с фокус върху особено важната  роля на библиотеките като политически неутрални демократични институции, които насърчават гражданското участие.

По време на събитието детската писателка Петя Кокудева ще приветства участниците със слово на тема „Библиотекарят между бедата и приключението“.

Ще бъдат връчени и Годишните библиотечни награди за 2023 г., учредени от ББИА с цел издигането на статута на библиотечната професия.

Наградите се присъждат в четири  категории. Номинирани за 2023 г. са:

  1. Млад библиотекар на годината Златина Тодорова, Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград и Иван Петров, Библиотека при Основно училище „Ран Босилек“ – Габрово.
  2. Библиотекар на годината Албена Йончева, Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ – Ловеч; Владислава Иванчева, Библиотека при НЧ „Развитие – 1869“ – Враца; Искра Шишкова, Библиотека при VII СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград;  Нина Иванова, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово.                                                                                                      
  3. 3. 3. Библиотека на годината Библиотека при Профилирана природо-математическа гимназия – Ловеч; Библиотека при Университет за национално и световно стопанство;  Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора.
  4. Подкрепа за библиотеките Основно училище „Ран Босилек“ – Габрово; Тракийски университет – Стара Загора; Янислав Красимиров Стойчев.

Носителите на годишните награди се определят от Управителния съвет на ББИА.

През 2024 г. за първи път ще се връчи и новоучредената ежегодна награда от Управителния съвет на ББИА и УНИБИТ  в областта на история на книгата на името на проф. дфн Ани Гергова с цел да продължи делото на именития български учен и да спомогне за развитието на история на книгата като академично поле. Наградата се връчва за научна статия в областта на история на книгата, която не е публикувана към момента на подаването ѝ за участие в конкурса. 

Номинирани  за  тази награда са д-р Владимир Терзиев за статията „За няколко ръкописни възрожденски книги на тревненеца Христо Никифоров Даскалов (1843 – 1917)“  и д-р Маргарет Поппетрова за статията „Цензурните списъци от 1944 г. – матрица за политическо действие. Началото на отечественофронтовската цензура.“

 

Национална библиотечна седмица се провежда с медийното партньорство на  Българската национална телевизия, Българското национално радио, вестник Стандарт, фондация „Детски книги” и сайта „Аз чета” и с любезното домакинство на Столична библиотека.

Пълен текст на Манифеста:

Библиотеки за устойчиво бъдеще: Манифест за европейските избори през 2024

„Българска библиотечно-информационна асоциация” е доброволна и независима професионално-творческа организация, основана през 1990 г. която обединява специалисти, независимо от ведомствената принадлежност на институцията, в която работят, които се стремят да усъвършенстват библиотечната и научно-информационната дейност и да издигнат престижа на професията.

.......

За контакти и допълнителна информация:

Спаска Тарандова: 02 465 10 76, 0892 219 360, starandovaglbulgaria.net

 

 

Автор:
Антоанета Димитрова
Публикация:
15.05.2024 г. 12:34
Етикети:
годишни наградиБългарска библиотечно-информационна асоциациязакриване
Фондация „Глобални библиотеки – България"
XVIII Национална библиотечна седмица
Посетено:
181
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39151-zakrivane-na-xviii-natsionalna-bibliotechna-sedmitsa-i-tseremoniya-po-vrachvane-na-godishnite-nagradi-na-balgarskata-bibliotechno-informatsionna-asotsiatsiya