Празници / фестивали

Технологични иновации и изкуството на над 20 артисти и студия ще изненадат посетителите на Фестивала на светлините LUNAR

Събитието започва утре, 9 май, а Столичната община обособява пешеходни зони, по-голяма честота на транспорта и удължено работно време на метрото до 01:00 ч.

Изкуството на над двадесет артисти и творчески студия от 12 държави ще предложи програмата на третото издание на Фестивала на светлините LUNAR в София. Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Индонезия, Полша, Румъния, САЩ, Тайван, Тайланд, Украйна, Франция и Швеция ще озарят двадесет и две локации в столицата, в четирите вечери между 9 и 12 май (четвъртък - неделя), от 21:00 ч. до полунощ. Видео и статичните 3D мапинг произведения ще се проектират върху сградите в повторяемост, а светлинните инсталации ще са със запалени светлини за целия период на събитието, така че публиката да може да се наслади на всички тях.

Тази година, две технологични иновации в сферата на светлинното изкуство в световен мащаб, ще бъдат представени у нас. Първата от тях ще бъде светлинен флашмоб, който празнува 15+1 годишнина на създателите на фестивала MP-STUDIO. Използвайки мобилните си телефони, публиката ще стане част от видео 3D мапинг шоуто, което ще се реализира на красивата фасада на ул. “Княз Александър I” №4.

Следващата изненада ще бъде представена на новата фестивална локация - Южен парк 2. Първата по рода си колективна творба, създадена с помощта на публиката, ще краси задната фасада на Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство. Там, присъстващите ще има възможност да изпратят своето послание, което не само ще бъде проектирано върху сградата, но ще стане част от мащабно произведение, което интерпретира текстовете, с помощта на изкуствен интелект.

Сред артистите, които ще представят изкуството си в тазгодишното издание на LUNAR, ще бъдат финалистите във второто издание на Международния конкурс за видео мапинг, организиран с подкрепата на Министерството на туризма, на тема “Митове и легенди”. Техните творби ще могат да бъдат видени на фасадата на Регионалния исторически музей - София, а тримата победители ще бъдат обявени на 12 май.

Богатата фестивална програма ще бъде подръка на всеки посетител, чрез мобилното приложение LUNAR Festival of Lights, което вече може да бъде изтеглено безплатно за iOS и Android: https://lunarlights.eu/lunarapp.

За да могат жителите и гостите на столицата бързо и удобно да се придвижат до фестивалните зони, тази година Столичната община удължава работното време на метрото до 01:00 ч. през нощта. Наред с това, с по-голяма честота ще бъдат линиите на трамвай 22, тролейбуси 1 и 9, както и автобуси 94 и 204. Нощните линии, тръгващи от пл. “Александър I”, ще са на всеки кръгъл час и ще имат допълнителен курс в 00:30 ч.

Улесненото преминаване между локациите ще се случва и благодарение на затворения за автомобили бул. “Цар Освободител” (в участъка между бул. “Васил Левски” и бул. “Дондуков”, както и ул. “Московска”, ул. “15 ноември”, ул. “Цар Иван Шишман”, ул. “Солунска”, ул. Дякон Игнатий”, ул. “Ангел Кънчев”).

За всеки, който иска да се придвижи по-бързо от една светлинна творба до друга, партньорите на фестивала Cyrcl ще предоставят специален код за отстъпка за ползването на велосипедите на компанията, който ще бъде активен във всички фестивални вечери и ще може да бъде намерен в страниците в социалните мрежи на фестивала и на Cyrcl.

Организатор и основен артистичен колектив зад фестивала е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International Productions GmbH. Събитието ще се проведе с подкрепата на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България, Столичната община - Календар на културните събития, Министерството на туризма и с финансовата подкрепа на програма “Създаване” на Националния фонд “Култура”, както и с генералната медийна подкрепа на bTV Media Group. Светлинният фестивал ще бъде със свободен достъп за всички жители и гости на града.

                                                                            

Автор:
Ангелина Петкова
Публикация:
08.05.2024 г. 15:04
Посетено:
184
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39095-tehnologichni-inovatsii-i-izkustvoto-na-nad-20-artisti-i-studiya-shte-iznenadat-posetitelite-na-festivala-na-svetlinite-lunar