Празници / фестивали

XXVI Национален фестивал на детската книга

Сливeн, 8 – 10 май 2024 г.

XXVI Национален фестивал на детската книга

XXVI НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА

Сливен,  8 - 10 май 2024 г.    

XXVI Национален фестивал на детската книга, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в града под Сините скали - в партньорство с Министерството на културата, Община – Сливен; Областната администрация, Изпълнителната агенция за българите в чужбина и най-големите детски издателства, ще се проведе от 8 до 10 май 2024 г. Единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите, свързани с нейното издаване, разпространение и четене, тази година ще премине под патронажа на Министерството на културата. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев. 

Голямата заслуга на Националния фестивал на детската книга е, че той пръв насочи вниманието към книгите за деца в България и към техните създатели в един труден за книжния сектор период в края на 90-те години на миналия век и го поддържа и развива вече четвърт век - чрез многобройни инициативи - и към днешна дата може да се радва на своеобразна „книжна пролет“ в страната. 

Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, отдавна надхвърлило националните ни граници, с ясна визия за развитие, с все по-голяма институционална подкрепа.

Вече 26 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели: популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници; активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики; налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето; чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ повече от 20 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца. 

Заслуга на Фестивала е, че в 26-годишната си история успява да привлича все по-голям брой автори, издатели, илюстратори и специалисти от България и други страни, свързани с книгата, разширявайки обхвата на своята дейност, за да включи и света на дигиталното публикуване, приложенията и анимацията, превръщайки се в уникално и необходимо събитие в сектора на детската и юношеската литература.
Със своето разнообразие и богатство на идеи и инициативи Националният фестивал на детската книга насърчава и развива креативността на децата и тийнейджърите; вдъхновява ги за творчество и отдавна се е превърнал в първа сцена за изява на млади творци. Фестивалът е и специална територия за споделяне на идеи, опит, мнения, място за създаване на трайни контакти и пространство за трансгранично сътрудничество.

По традиция, Фестивалът се открива с концерт на 8 май от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. Официалният старт на фестивала ще бъде даден от г-н Стефан Радев – кмет на Община Сливен.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на писателите Петя Кокудева, Весела Фламбурари, Силва Налбантян – Хачерян, Гaбриела Георгиева, Слави Стоев, Илка Бирова, Цвета Брестничка, Благой Д. Иванов, Мария Донева, Никола Райков; литературен маратон с писатели и издатели - гости на фестивала в най-големите сливенски училища; представяне на издателства; връчване на Националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2024г.; откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Йордан Радичков”, посветен на 95г. от рождението на писателя; майсторски класове по творческо писане, илюстрация и анимация; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Щастието е възможно” и XIII-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои и награждаване на отличените участници; изложби; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др. 

Важен момент в програмата на 26-то издание на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Литературният герой на съвременната детска и юношеска литература - трансформации и послания“. Ще бъдат представени 17 доклада на участници /автори и издатели/ от България, Сърбия, Унгария, Гърция, Турция и Чехия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Целта на форума е чрез преглед на конкретни произведения от съвременната детска и юношеска литература да се очертаят тенденциите свързани с трансформациите на литературните герои и да се анализират моделите на поведение, които закодираните в тях послания изпращат. Форумът ще премине в две сесии: първата – присъствена, във втората сесия - чрез видео-конферентна връзка - ще бъдат представени няколко доклада от чужбина. 

Акцент в програмата на фестивала и тази година са тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. Предвидено е представяне и на няколко изложби. В изложбена зала „Май” ще бъде експонирана уникална изложба: илюстрации от V Международен студентски конкурс „Из приказния свят на Йордан Радичков”, посветен на 95г. от рождението му, един много успешен проект на РБ ”Сава Доброплодни”, реализиран с подкрепата на НХА-София. В конкурса се включиха студенти от НХА-София, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“, Художествената академия в Сараево /БиХ/.

В ХГ „Димитър Добрович“ ще бъде открита изложба – илюстрации на Кирил Златков – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2023 г. За изложбата е издаден и каталог, в който са представени накратко биографията , творческите постижения на Кирил Златков и включените в експозицията илюстрации, което допринася за трайния и значим ефект от изложбата и „разпознаваемостта” на художника не само за специалистите от книжния сектор в България и чужбина, но и за децата и техните родители.

Във фоайето на ДТ ”Ст. Киров” ще бъде експонирана изложба с творбите на отличените участници в XIII Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. В къща „Миркович“ ще бъде открита изложба- илюстрации на Д. Денева по книгата на Цоню Калчев „Пей ми, славею чудесни!“ - проект на РБ “Петко Р.Славейков“ - гр. Велико Търново.

И тази година централният площад и ларгото на града ще се превърнат в „улица на приказките”. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен ще се представят няколко спектакъла, които срещат деца и възрастни с любимите им приказни герои. Организаторите са предвидили при лошо време представленията да се състоят в кинозалата на Военен клуб - Сливен. 

На открита сцена ще се проведат няколко концерта, в които ще се включат талантливи певци, музиканти и танцьори от Сливен, Бургас, Айтос, Карлово, Панагюрище, Пловдив.

И 26-то издание на Фестивала, със съдействието на водещи компютърни фирми, ще осигури пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, където чрез презентации и „майсторски класове” ще се представят иновациите, свързващи печатния свят с дигиталната вселена. В компютърната зала на РБ „Сава Доброплодни“ ще се състои „майсторски клас” „От илюстрация към анимация. Иновации и тенденции“. Със съдействието на фирма ADCOM в занятията ще бъдат използвани таблети на Wacom. Модератори на събитието ще бъдат художниците Петър Станимиров, Борис Стоилов и Мая Бочева, които ще презентират на живо професионална работа на таблет и всички предимства на графичната програма, както и пътя от илюстрацията към анимацията..

За талантливите малки поети и писатели, участници в тазгодишния Национален литературен конкурс, се организират два „майсторски класа” по творческо писане „Граматика на фантазията”, с модератори Весела Фламбурари и Марин Трошанов – едни от най-успешните и обичани съвременни детски автори. С изявени малки художници от школи по изобразително изкуство ще се проведе уъркшоп „Тайните на илюстрацията“, с модератор Ралица Мануилова.

В дефилето с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на 9 май - втория ден от фестивала, ще се включат актьори, младежки духов оркестър, гвардейци, мажоретни състави и стотици ученици от различни сливенски училища; деца от детските градини, както и деца-гости на фестивала. Специално жури ще определи носителите на наградите за най-оригинален карнавален костюм. И тази година в „шествието с костюми” ще се включат и преподаватели, и родители. Наградите ще бъдат връчени на откритата сцена на площада пред общината. 

Официалната церемония по връчването на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2024г. в различните категории (за цялостен принос, за автор, илюстратор и за издателство) ще се състои на 9.05.2024 г. За шести път ще бъде връчена и награда на детското жури в категория „автор”. За наградите в различните категории са постъпили над 65 номинации, като отличията се присъждат след сериозна селекция. Водещи на събитието ще бъдат актьорите Елена Петрова и Руслан Мъйнов. В концерта се включват млади певци, танцьори и музиканти, носители на призови места в международни и национални музикални и танцови конкурси. 

Над 60 деца и юноши ще бъдат наградени за участието си в Националния литературен конкурс „Щастието е възможно” и в XIII Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои ( на специална церемония в последния ден на фестивала.) В двата конкурса се включиха над 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина.

Всички прояви включени в програмата на фестивала са безплатни за посетителите. За децата - участници в различните прояви са осигурени много сувенири и книги.

.......

Програмата на Фестивала: http://reglibsliven.iradeum.com/childrensfestival/program_26_ncbf.htm

Автор:
Иванка Денева Източник: Регионална библиотека „С. Доброплодни” - Сливен
Публикация:
07.05.2024 г. 10:26
Етикети:
концертиНационална награда „Константин Константинов“изложбиРегионална библиотека „Сава Доброплодни”Сливен
ХГ „Димитър Добрович“
детска илюстрация
XXVI Национален фестивал на детската книга
Посетено:
177
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/39061-xxvi-natsionalen-festival-na-detskata-kniga