Празници / фестивали

Артисти пресъздадоха историите на публиката в BG Playback театрален фестивал 2024 в НБУ

Близо 80 участници се включиха в тематичните целодневни уъркшопи с водещи специалисти в театралната област

Нов български университет беше домакин на десети юбилеен BG Playback театрален фестивал, организиран от Университетски театър и Департамент Театър на НБУ, в партньорство с Playback театър "Тук и сега" и Топлоцентрала - Регионален център за съвременни изкуства.

За трета година университетът предостави своите пространства за провеждане на планираните събития в тридневния форум.

Близо 80 участници се включиха в тематичните целодневни уъркшопи с водещи специалисти в театралната област, сред които Авива Розентал, Нела Чилачава, Цветина Матова, Яна Вачкова и Мартин Марков, Цвета Балийска, Яница Шопова, Антоанета Петрова. В трите фестивални вечери бяха представени Playback представления.

Специален гост тази година беше Авива Апел Розентал от Израел, ръководител на "Playlife" - една от най-дългогодишните компании в света с повече от 30 години опит в импровизационния театър. В момента в Израел съществува едно от най-големите общества, от което произлиза плейбек театърът.

Плейбек-театърът се практикува както от професионалисти-актьори, така и от граждани-актьори, които представят реалните истории на публиката. Наименованието му идва от английския израз "to playback" – да изиграя обратно, да върна обратно.

"Изиграваме истории, изсвирваме ги, защото музиката е на живо, а понякога и изтанцуваме историята на разказвача. Методите, които използваме са много различни, разнообразни и все повече се обогатяват", споделя доц. Антоанета Петрова, която е час от организаторите на фестивала. 

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
12.04.2024 г. 14:35
Етикети:
Playback театър "Тук и сега"НБУ
Авива Апел Розентал
Playback представления
десети BG Playback театрален фестивал
Посетено:
182
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/38931-artisti-presazdadoha-istoriite-na-publikata-v-bg-playback-teatralen-festival-2024-v-nbu