Празници / фестивали

Трети Джаз+ фестивал

12-29 май 2007

◊ СЪБИТИЕТО

Трети Джаз+ фестивал

Четири концерта на най-актуалните музиканти от Испания, Франция, Швеция и Полша в София.

Ценителите на изтънчената музика ще имат възможност да открият и преоткрият изкуството на легендата на европейската ECM джаз сцена Томаш Станко, на възпламеняващата фламенко изпълнителка Белен Майа, едно от вдъхновенията на Карлос Саура за филма му Фламенко, на новатора Лоран де Вилд и на великолепния китарист Улф Вакениус.

• Фестивалът Джаз+ се осъществява с подкрепата на:
. Испанското посолство,
. Френския институт,
. Столична Община и
. Тийчърс

  
◊ ПОВЕЧЕ

Началото на фестивала е посветено на изкуството на триото. На 12 май 2007 на сцената на зала България на любителите на естетския джаз ще бъдат представени две чудесни триа - френското пиано трио на Лоран де Вилд и китарното трио на Улф Вакениус.
 
Лоран де Вилд е един от най-иновативните пианисти на европейската сцена. От средата на 80-те до днес е записал 11 албума с музиканти като Еди Хендерсън, Айра Колман, Джак Деджонет, Антонио Харт. С албума си Spoon-a-Rhythm през 1997 г. печели наградата "Victoires de la musique", френския еквивалент на Грами. На границата между столетията Лоран се занимава с навлизането на съвременната електроника в джаза и двата албума, които записва (Time for Change, 2000; Stories, 2003) се превръщат в емблема на течението nu-jazz във Франция. През изминалата 2006 г. се завръща към акустичното звучене с триото си (Дарил Хол, контрабас и Лоран Робен, ударни) и записва албума "The Present" - програма, с която ще се представи в София.

Вторият концерт в тази първа вечер е на Улф Вакениус и музикантите Йеспер Бодилсен и Мортен Лунд, които ще представят техния прочит на творби на Кийт Джарет - така както им е подсказало сърцето. Пиесите на великия композитор са специално аранжирани за китарно трио и са истинско откровение за слушателя. За Улф Вакениус, един от неговите кумири, Джон Маклафлин, заявява: "Свири така, сякаш е роден с китара в ръцете". Освен това е важно да се отбележи, че от 1997 г. до днес шведският китарист свири в квартета на Оскар Питърсън. През изминалата година Улф Вакениус свири на една сцена в Германия в дует с Пат Матини. Той има записани 10 албума като лидер и още толкова като сайдмен на Хърби Хенкок, Рей Браун, Майкъл Брекър, Джо Хендерсън, Фил Уудс, Кларк Тери, Джони Грифин, Тутс Тилеманс, Джак Деджонет, Макс Роуч, Джим Хол, Арт Фармър, Бени Голсън, Джеймс Мууди, Рой Харгроув и Мишел Льогран. Концертът му ще бъде празник за влюбените в китарното изкуство.

Акцент в програмата на фестивала Джаз+ в зала България е концертът на тромпетиста и композитор Томаш Станко на 14 май.  Един от най-оригиналните музиканти на европейската сцена, той се отличава с характерен тон, меланхоличен звук, често минималистичен стил. Станко е сравняван – особено от американската джаз критика – с Майлс Дейвис, заради умелата работа с "цвета" на тона и предпочитанието към отворени композиционни структури, които "рисуват" музикалното настроение по-скоро със свободни звуци, отколкото с ритъм и мелодия. Томаш Станко е записвал със Сесил Тейлър, Ян Гарбарек, Дон Чери, Гари Пийкок, Дейв Холанд, Дино Салуци, Кщищоф Комеда и много други. Удостоен е с множество полски и европейски награди и е първият лауреат на "Europeаn Jazz Award" през 2003 г. През последните 5 години неговият квартет се състои от млади и изключително талантливи полски музиканти – пианистът Марцин Вашилевски, басистът Славомир Куркиевич и барабанистът Михал Мицкиевич. В София ще представят програмата от последния си албум "Lontano" (ECM 2006).

Звездата на фестивала е Белен Майа и нейния секстет със запленяващата постановка Dibujos (Рисунки), която обикаля световните сцени при огромен успех. Белен Майа е изключителна танцьорка, която съчетава традицията и класицизма с естетиката на модерното танцово изкуство. Тя е дъщеря на легендарния танцьор Марио Майа и от ранна детска възраст се обучава при много учители, сред които е и Кармен Кортес (позната на българската публика от Джаз+ Фестивал 2006). Танцувала е заедно с такива фламенко колоси като Манолете или Алехандро Гранадос, а впоследствие е солист и първа танцьорка в представленията на трупите на Кармен Кортес и Марио Майа. Нейният силует е на плаката на "Фламенко" на Карлос Саура, като нейното изпълнение във филма е едно от най-запомнящите се (соло и дует с Хоакин Грило, познат на българската публика от септета на Пако де Лусия). Концертът на Белен Майа се осъществява с традиционната подкрепата на Испанското посолство в България и ще закрие фестивала на 29 май в зала 1 на НДК.
Автор:
Публикация:
28.04.2007 г. 22:29
Етикети:
Посетено:
332
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/3891-treti-dzhaz-festival