Празници / фестивали

145 години София - столица на България

Дни на София в Столична библиотека - 3-4 април 2024 г.

145 ГОДИНИ СОФИЯ - СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ

Столична библиотека - една от най старите общински културни институция в града ще отбележи 145 години от обявяването на София за столица на България с поредица интересни инициативи:

  • Фотодокументална изложба „Кметовете на София“

 През течение на своя полувековен живот българската столица е била управлявана от много кметове и общински съвети. Те всички са полагали грижи и старание за развитието и благоустройството на нашия престолен град. Благодарение на техните усилия, София можа от една малка паланка да добие днешния си доста привлекателен вид на модерен град. - Александър Тацов, 1932 г.

Експозицията представя столичните кметове от учредяването на Софийския градски съвет до днес. Отбелязани са най-важните моменти от тяхната дейност и най- значимите им постижения. Ще бъдат изложени ценни книги и сборници с документи от фонда на Библиотеката, които допълват сведенията за усилията на общинската управа през годините за благоустрояването на града и превръщането на София в модерен европейски мегаполис. Интерес ще предизвикат биографиите на Димитър Петков, ген. Владимир Вазов и инж. Иван Иванов и други софийски кметове, оригинални ценни издания, които представят емблематични сгради, паметници, институции и тяхната интересна история. Сред показаните редки книги са знаковият „Кратък исторически преглед за Столичната община“ на началника на административния отдел на общината Александър Тацов (1932), „Нашата столица, нейното благоустройство и украсяване“ на Асен Кермекчиев (1907), „Стара София“ (1941) на инж. Радослав Михайлов, бивш зам. кмет от кметския екип на инж. Иван Иванов, „Александровска болница“, юбилейни книги на Първа мъжка гимназия (1904) и Първа девическа гимназия в София (1904).

Откриване  на изложбата - 3 април, 11 ч., Мраморно фоайе

  • Кръгла маса „Моята София“ (4 април, 14 ч., галерия „София“)

Дискусията събира за пръв път изявени автори на научно-популярни книги, посветени на историята, миналото и развитието на столицата ни.

Участници в дискусионния панел ще бъдат : проф. Кирил Топалов и проф. д-р Тони Николов (носители на учредената в рамките на Годишните награди на Столична библиотека награда за най- интересна книга за София), както и д-р Петър Величков, д-р Александър Геров, Мариана Екимова-Мелнишка, Павлина Делчева-Вежинова, Магдалена Гигова, Георги-Момчил Попов, Здравко Петров. Модератор на дискусията е Виктор Топалов. Кръглата маса е съпроводена с експозиция от авторски книги на участниците в дискусията, посветени на София.

На кръглата маса ще бъдат представени всички издания на Столична библиотека, свързани със столицата, тематичната поредица за близкото минало на града: „Моята София“, „Голямата София“, „Красивата София“, която може да се намери в цифров формат на сайта на библиотеката, ще бъде презентирано и най – новото й издание „Любопитната София“.

Ще бъде учреден и първият неформален клуб на писатели, изследователи и журналисти, пишещи за София. Бъдещите активности на клуба ще засилят интереса на читателските публики към уникалното книжовно наследство, съхранявано във фонда на Библиотеката и към оригиналните й дигитални платформи. Клубът се организира с подкрепата на Столична библиотека, а членовете на клуба ще се включат в различни инициативи на Библиотеката, насочени към приобщаване на младежката и ученическа аудитория към богатото културно наследство на София.

  • Екскурзионен маршрут сред колекциите на литературния музей на Столична библиотека „Бележити българи“ на тема - „София в творчеството на Симеон Радев, д-р Константин Стоилов, Кирил Христов“ (3 април, начало 14 часа).

 

Споделете празника на София с инициативите на Столична библиотека!

Автор:
Столична библиотека
Публикация:
02.04.2024 г. 11:02
Етикети:
Столична библиотекадискусиягодишнинаФотодокументална изложба
145 години София - столица на България
„Кметовете на София“
Посетено:
233
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/38844-145-godini-sofiya-stolitsa-na-balgariya