Празници / фестивали

Днес се открива ХХ Европейски музикален фестивал Варна '2024

Именитата пианистка Елена Башкирова и оркестър Кантус Фирмус ще радват меломаните с шедьоври на Моцарт. Началото е в 19 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център

Днес се открива ХХ Европейски музикален фестивал Варна '2024

◊ XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА '2024

Днес се открива ХХ Европейски музикален фестивал Варна '2024

Именитата пианистка Елена Башкирова и оркестър Кантус Фирмус ще радват меломаните с шедьоври на Моцарт. Началото е в 19 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

За своята първа среща с публиката в българската морска столица днес от Берлин пристига Елена Башкирова-Баренбойм. Именитата пианистка ще е солист на оркестър Кантус Фирмус под палката на маестро Ивайло Кринчев в концерта на 30 март в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, с който ще бъде официално открит ХХ Европейски музикален фестивал Варна.

Програмата ще бъде изключително от произведения на Моцарт. Оркестърът ще открие с обичаното Дивертименто  в ре мажор, а след това на сцената ще излезе и Башкирова с Концерт за пиано и оркестър №13. Признат познавач на Моцартовото клавирно творчество, звездната пианистка е избрала да поднесе на варненската публика тази рядко изпълнявана, но много красива творба на Моцарт. Финалът на концерта ще бъде с още един бисер на Моцарт - Симфония №36 „Линц“ в изпълнение на Оркестър Кантус Фирмус.

Елена Башкирова е родена в Москва в уважавана руска музикална фамилия, обхващаща няколко поколения. Тя е дъщеря и достоен наследник на легендарния клавирен педагог Дмитрий Башкиров. Започва обучението си в класа на своя баща в Москва. През 1978 г. вече е в Париж, където емигрира заедно с първия си съпруг - латвийския цигулков виртуоз Гидон Кремер, с когото се изявяват като дуо. През годините работи с диригенти като Пиер Булез, Серджу Челибидаке и Майкъл Гилен. От 1992 г. се установява в Берлин с настоящия си съпруг - прочутия пианист и диригент Даниел Баренбойм.

Башкирова се представя не само като блестящ солист, тя е и утвърден корепетитор и ансамблов изпълнител. Има подчертан замах като музикален продуцент с изразен вкус към предлагането на музикални преживявания от най-висок клас. Артистичен създател и директор е на Йерусалимския международен фестивал за камерна музика, основан през 1998 г. Фестивалът се провежда всяка година през септември и е важна част от  културния живот на Израел, обединявайки ярки солисти от цял свят. От 2012 г. ежегодно през април в Берлин организира партньорски фестивал на този в Йерусалим. Заедно с участници от фестивала Башкирова гастролира на значими европейски форуми - в Люцерн, Вербие, Рейнгау, фестивала „Джордже Енеску“ в Букурещ, Клавирен фестивал в Рур и „Бетовенфест“ в Бон. Създадените от нея програми са документирани в многобройни записи.

Елена Башкирова партнира в рецитали и на едни от най-популярните певци на нашето време - Анна Нетребко, Олга Перетятко,  Доротея Рьошман, Рене Папе, Робърт Хол.

През 2018 г. получава наградата на Клавирния фестивал в Рур и е отличена с почетна докторска степен от Университета „Бен-Гурион“ в Негев. Отскоро е назначена за президент на Фондация „Феликс Менделсон-Бартолди“ в Лайпциг, наследявайки диригента Курт Мазур.

.........................................

ХХ Европейски музикален фестивал Варна се организира от Елит Проджектс Мениджмънт с финансовата подкрепа на фонд Култура на Община Варна и в партньорство с ММФ “Варненско лято”. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България, “Експрес гаранцион” и “Topola Skies Golf & SPA Resort”, строителна фирма “Комфорт”, “Солвей Соди”, “Логос” - недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на Радио Варна, Moreto.net, Impressio.dir.bg, ArtVarna.net.

 

Билетите за концерта, с който се открива фестивалът, са с цени от 25 до 60 лв. Могат да се купят от Билетния център и сайта на Фестивалния и конгресен център: https://fccvarna.bg/

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
30.03.2024 г. 14:07
Етикети:
Ивайло Кринчевоткриване
Елена Башкирова и оркестър Кантус Фирмус
ХХ Европейски музикален фестивал Варна '2024
Посетено:
261
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/38835-dnes-se-otkriva-hh-evropeyski-muzikalen-festival-varna-2024