Празници / фестивали

Музеят на хумора и сатирата в Габрово отбелязва своя 52. рожден ден!

На 1 април екипът на Музея на хумора и сатирата е подготвил Ден на отворените врати, изпълнен със смях, забавления и изкуство

Музеят на хумора и сатирата в Габрово отбелязва своя 52. рожден ден!: 2
Ивайло Цветков, Без думи
Музеят на хумора и сатирата в Габрово отбелязва своя 52. рожден ден!: 3
Драгомир Минков, Карнавал
Музеят на хумора и сатирата в Габрово отбелязва своя 52. рожден ден!: 4
Ивайло Цветков, Без думи
Музеят на хумора и сатирата в Габрово отбелязва своя 52. рожден ден!: 5
Ивайло Цветков, Аматьорски спорт

◊ ПОКАНА

Музеят на хумора и сатирата в Габрово отбелязва своя 52. рожден ден!
 
На 1 април екипът на Музея на хумора и сатирата е подготвил Ден на отворените врати, изпълнен със смях, забавления и изкуство! Отправяме покана към всички, които искат да отпразнуват Деня на шегата и рождения ден на Музея в Габрово. Както винаги входът е свободен за всички посетители! 

Програма за деня:

. 9:00 - Обявяване на името на #БезименнотоКоте и представяне на кръстника
. 10:00 - Детско ателие "Първоаприлска шега" в Залата на жирафите
. 12:00 - Награждаване на победителите от конкурса "Тийн куратор"
. 15:00 - Детско ателие "Шарж и автошарж" с участието на Ивайло Цветков в Зала 7
. 17:00 - Откриване на "10% Карнавал" - групова изложба на фотографии от Габровския карнавал през последните 10 години в Зала 8
. 17:30 - Откриване на юбилейната изложба на карикатуриста Ивайло Цветков "60 диоптъра КАРИКАТУРОгледство" в Зала 7

Това е ден, в който не трябва да забравяме мотото на Музея, завещано ни от великия сатирик Радой Ралин: “Светът е оцелял, защото се е смял!” 

За изложбите

• 10% Карнавал

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски - закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива.

Традицията се заражда в края на XIX век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал - и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21. век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града - десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата "10% Карнавал".

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам:

. 2014 – „О, времена! О, нрави!“
. 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“
. 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“
. 2017 – „Да изкукуригаме от смях“
. 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“
. 2019 – „Маски горе!“
. 2020 – „Между изтока и запада“
. 2021 – „Следвай котката“
. 2022 – „Кот доди, гад доди!”
. 2023 – „Има - няма 100 години”

… и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова.
По идея на Пламен Иларионов.

• 60 диоптъра КАРИКАТУРОгледство

Ивайло Цветков е един от най-активните карикатуристи в България. Носител на редица международни награди, той не пропуска да реагира на политическите събития у нас и по света чрез своите шаржови портрети и карикатури. През 2022 той е удостоен с Голямата награда "Златен Езоп" в раздел "Карикатура" в 25-тото Габровско биенале. 

В юбилейната си самостоятелна изложба в Музея на хумора и сатирата гостува със 109 творби - шаржове и карикатури, 38 от които са носители на призови награди от конкурси в Европа, Азия и Латинска Америка.

Ивайло Цветков е роден през 1964 в Троян, но израства в Ловеч. Завършва Националното училище по приложни изкуства в Троян, специалност Керамика. Работи като художник в периодичния печат: вестниците Пардон, Дума, Република, Монитор, Телеграф, Политика, Eurosport, списание Тема. През годините сътрудничи с карикатури в Стършел, Тримата глупаци, Луд труд, списание Лов и риболов и др. 

В периода 2016-2020 е секретар на секция Карикатура на СБХ. Членува и в международните асоциации на карикатуристи FECO, Cartooning for Peace и Cartoon Movement. Бил е председател и член на жури в карикатурни конкурси в България, Сърбия, Македония, Италия, Франция, Словакия, Румъния, Русия, Иран, Полша, Турция, Белгия, Украйна. Има около 140 награди и отличия от международни конкурси на карикатурата. Негови самостоятелни изложби са представяни в Осиек (Хърватия), 2006; Сургут (Русия), 2008; Прешов (Словакия), 2016; Виница (Македония), 2018; София (България), 2022. Има издадени две книги с карикатури (1996 и 2016). Член е на СБХ от 1995.

В момента е карикатурист на вестник Телеграф.

 

Автор:
Светлана Михайлова, Музей на хумора и сатирата - Габрово
Публикация:
28.03.2024 г. 17:16
Посетено:
242
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/38825-muzeyat-na-humora-i-satirata-v-gabrovo-otbelyazva-svoya-52-rozhden-den