Празници / фестивали

Елена Башкирова преди откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024: "Моят баща Дмитрий Башкиров ме научи на горене в музиката"

Именитата пианистка идва от Берлин за първия си гастрол във Варна с концерт от Моцарт. Откриването на Европейския музикален фестивал с нейно участие е на 30 март с Оркестър Кантус Фирмус и диригент Ивайло Кринчев

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

Елена Башкирова преди откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024: "Моят баща Дмитрий Башкиров ме научи на горене в музиката"

Световно име в интерпретацията на Моцартовото наследство, забележителната пианистка Елена Башкирова ще е солист на концерта, с който се открива юбилейното ХХ издание на Европейския музикален фестивал Варна на 30 март в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна. В нейно изпълнение заедно с оркестър Кантус Фирмус с диригент Ивайло Кринчев ще прозвучи Концерт за пиано и оркестър № 13 в до мажор от Моцарт.

Ден преди да тръгне за България, Башкирова сподели огромното влияние, което е оказал върху нейното изпълнителско израстване покойният й баща - легендарният пианист и музикален педагог Дмитрий Башкиров: “Като учител баща ми беше строг и справедлив. Той беше много страстен учител - малко са педагозите, които преподават с такава страст, и той я предаваше на своите ученици. Разбира се, и аз съм сред тях. Беше невероятно учене. От него всички ние се научихме на любов и на горене в музиката.”

Дмитрий Башкиров (1931–2021) е добре познат на варненските ценители. В своите последни педагогически години, в които продължаваше да преподава с енергия и посветеност, той водеше майсторски клас по пиано в рамките на Лятната академия на Международния музикален фестивал “Варненско лято”. Но неговата следа в българското изпълнителско изкуство е много по-ярка. Негови ученици през годините от московския му период са Веселин Станев и Марина Капацинская, а от испанския му период - Пламена Мангова и Виктория Василенко. В Испания Башкиров дълги години е преподавател във Висшето музикално училище „Кралица София“ в Мадрид още от създаването на консерваторията през 1991 г. Води и десетки майсторски класове в Париж, Залцбург, Виена, Хелзинки, Атина, САЩ и оставя след себе си школувани музиканти от най-висок клас, които сега шестват по подиумите на Европа и света.

В дните на Европейския музикален фестивал Варна публиката в морския град ще има удоволствието да се срещне с изкуството и на още една от най-успешните ученички на Башкиров - българската пианистка със световна кариера Пламена Мангова в камерен концерт на 6 април в Градската художествена галерия.

Елена Башкирова е родена в Москва в уважавана руска музикална фамилия, обхващаща няколко поколения. Тя е дъщеря и достоен наследник на легендарния клавирен педагог Дмитрий Башкиров. Започва обучението си в класа на своя баща в Москва. През 1978 г. вече е в Париж, където емигрира заедно с първия си съпруг - латвийския цигулков виртуоз Гидон Кремер, с когото се изявяват като дуо. През годините работи с диригенти като Пиер Булез, Серджу Челибидаке и Майкъл Гилен. От 1992 г. се установява в Берлин с настоящия си съпруг - прочутия пианист и диригент Даниел Баренбойм.

Башкирова се представя не само като блестящ солист, тя е и утвърден корепетитор и ансамблов изпълнител. Има подчертан замах като музикален продуцент с изразен вкус към предлагането на музикални преживявания от най-висок клас. Артистичен създател и директор е на Йерусалимския международен фестивал за камерна музика, основан през 1998 г. Фестивалът се провежда всяка година през септември и е важна част от  културния живот на Израел, обединявайки ярки солисти от цял свят. От 2012 г. ежегодно през април в Берлин организира партньорски фестивал на този в Йерусалим. Заедно с участници от фестивала Башкирова гастролира на значими европейски форуми - в Люцерн, Вербие, Рейнгау, фестивала „Джордже Енеску“ в Букурещ, Клавирен фестивал в Рур и „Бетовенфест“ в Бон. Създадените от нея програми са документирани в многобройни записи.

Елена Башкирова партнира в рецитали и на едни от най-популярните певци на нашето време - Анна Нетребко, Олга Перетятко,  Доротея Рьошман, Рене Папе, Робърт Хол.

През 2018 г. получава наградата на Клавирния фестивал в Рур и е отличена с почетна докторска степен от Университета „Бен-Гурион“ в Негев. Отскоро е назначена за президент на Фондация „Феликс Менделсон-Бартолди“ в Лайпциг, наследявайки диригента Курт Мазур.

.............................

ХХ Европейски музикален фестивал Варна се организира от Елит Проджектс Мениджмънт с финансовата подкрепа на фонд Култура на Община Варна и в партньорство с ММФ “Варненско лято”. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България, “Експрес гаранцион” и “Topola Skies Golf & SPA Resort”, строителна фирма “Комфорт”, “Солвей Соди”, “Логос” - недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на Радио Варна, Moreto.net, Impressio.dir.bg, ArtVarna.net.

 * Снимки фестивален архив

Билетите за концерта, с който се открива фестивалът, са с цени от 25 до 60 лв. Могат да се купят от Билетния център и сайта на Фестивалния и конгресен център: https://fccvarna.bg/%

 

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
27.03.2024 г. 15:58
Етикети:
Ивайло КринчевоткриванеконцертВарнаЕлена Башкирова
Дмитрий Башкиров
Оркестър Кантус Фирмус
ХХ Европейски музикален фестивал
Посетено:
317
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/38817-elena-bashkirova-predi-otkrivaneto-na-evropeyskiya-muzikalen-festival-varna-2024-moyat-bashta-dmitriy-bashkirov-me-nauchi-na-gorene-v-muzikata