Празници / фестивали

София Филм Фест награди най-добрите филми от конкурсните си програми

Кинопрожекциите в София продължават до 31 март

София Филм Фест награди най-добрите филми от конкурсните си програми

◊ НАГРАДИ

Копродукцията между Мексико, Франция и САЩ „Сухо“ на режисьорките Астрид Рондеро и Фернанда Валадес спечели голямата награда за най-добър филм в Международния конкурс на София Филм Фест. Паричната премия на наградата „София – град на киното“ е осигурена от Столична община. Публиката в киносалоните избра за свой фаворит „Защото обичам лошото време“ (България) на режисьорката Яна Лекарска.

Церемонията по връчване наградите на 28-ия международен филмов фестивал се състоя на 23 март 2024 г. в Зала 1 на НДК в София. Ето какви са и останалите награди на София филм фест.

Румънско-българската копродукция „Предупреждението“ на режисьора Ади Войку спечели специалната награда на международното журо.

Наградата за режисура отиде при Шучи Талати за филма ѝ „Момичетата си остават момичета“ (Индия-Франция-САЩ-Норвегия).

„Уроците на Блага“ (България-Германия) на режисьора Стефан Командарев получи наградата за най-добър български игрален филм, както и наградата на Гилдията на българските кинокритици за филм от Балканския конкурс.

За най-добър балкански филм беше избран филмът „Съзряване“ (Гърция-Германия) на режисьорката Кристина Иоакеймиди.

„Саундтрак на африканската демокрация“ (Белгия-Франция-Нидерландия) на режисьора Йохан Гримонпрес получи наградата за най-добър документален филм.

Журито на ФИПРЕССИ присъди своята награда на филма „Всичко за семейство Левкович“ (Унгария) на режисьора Адам Брайер.

Наградата за български късометражен филм на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги), осигурени от Доли медия студио, бе присъдена на филма „Шоколад“ (България) на режисьора Орлин Милчев.

Наградата на София на Столичната община за цялостен принос към изкуството на киното бе връчена на режисьорката и актриса от Германия Маргарете фон Трота, на художника Георги Тодоров-Жози и актрисата Цветана Манева.

◊ ОЩЕ ОТ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Фестивалните прожекции продължават до 31 март в София. 28-ият международен София Филм Фест представя тази година 170 филма от 53 държави от 6 континента. Специална селекция от тези филми могат да бъдат гледани от всяка точка на България до 14 април на neterra.tv+. Над 300 чуждестранни гости посетиха София Филм Фест.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
25.03.2024 г. 13:34
Етикети:
Стефан Командарев„Уроците на Блага“Международен конкурснаградиСофия филм фест
Яна Лекарска
„Защото обичам лошото време“
Астрид Рондеро и Фернанда Валадес
„Сухо“
Посетено:
169
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/38788-sofiya-film-fest-nagradi-nay-dobrite-filmi-ot-konkursnite-si-programi