Празници / фестивали

63. МФ „Мартенски музикални дни“ продължава с вълнуващи концерти

Солов рецитал на пиано, концерти на саксофонен и на струнен квартет очакват любителите на музиката идните три дни

63. МФ „Мартенски музикални дни“ продължава с вълнуващи концерти

◊ МФ "МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ" 2024

С концерта на младия български пианист Емануил Иванов на 19 март продължава програмата на 63. МФ „Мартенски музикални дни“. От 19 ч. той ще изпълни творби от Л. В. Бетовен, Ф. Лист, М. Равел, Б. Барток.

От 18 ч. ще бъдат представени и наградени най-добрите творби от традиционната изложба-конкурс за съвременни визуални изкуства. Всяка година тя е част от съпътстващите събития на фестивала, като домакин и организатор е Художествена галерия Русе, а темата тази година е InTempo. Жури ще присъди награди от Община Русе, МФ "Мартенски музикални дни", Съюза на българските художници и Галерията.

В сряда, 20 март, за първи път българската публика ще може да чуе най-новия албум Chameleon на германския саксофонен квартет SIGNUM, който отвежда слушателите до почти всички епохи и жанрове.

Следващият ден от фестивала, 21 март, ще бъде изцяло посветен на големия български музикант, композитор и общественик Константин Илиев. Едва няколко дни след отбелязването на 100-годишнината от рождението му неговият син арх. Венцислав Илиев ще разкаже повече за второто издание на автобиографичната книга „Слово и дело” на твореца, което успява да реализира в последните месеци. То събира ярки истории от периода 1945-1986 година през погледа и оценката на диригента за едно бурно време, изпълнено с трудности, но и с редица негови достижения, издигащи българската музикална култура на ново равнище. Събитието ще се проведе от 17:30 ч. в Регионалния исторически музей.

Един от най-добрите струнни квартети у нас също ще отдаде почит на Константин Илиев по повод 100-годишнината от рождението му. От 19 ч. дамите от квартет „Фрош“ заедно с пианистката Гергана Несторова ще изпълнят Струнен квартет № 4 на завинаги свързалия живота си с Русе голям български музикант, диригент и педагог. В програмата си те включват и световната премиера на Клавирен квинтет № 2. Творбата е написана и посветена на състава от доайена Васил Казанджиев, чийто 90-и рожден ден ще отбележим през септември.

Трите концерта ще се състоят в Голямата зала на Доходното здание, а повече информация за програмата ще откриете на сайта на фестивала http://marchmusicdays.bg/bg.

 

Автор:
Биляна Йорданова, Община Русе
Публикация:
19.03.2024 г. 13:01
Етикети:
изложбаконцертифестивалмузика63. МФ „Мартенски музикални дни“
годишнина Константин Илиев
саксофонен квартет SIGNUM
Посетено:
225
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/38743-63-mf-martenski-muzikalni-dni-prodalzhava-s-valnuvashti-kontserti