Празници / фестивали

София филм фест: "Отворете вратите към световното кино"

Кинофестивалът с програма в София, Пловдив, Варна и Бургас през март

София филм фест: "Отворете вратите към световното кино"

28. Международен филмов фестивал София Филм Фест очаква своите зрители от 13 до 31 март 2024 г.  Предварителната програма стартира на 11 март в кино „Одеон“ с ретроспектива на Джесика Удуърт и Петер Бросенс.

Официалното откриване е на 13 март в Зала 1 на НДК с европейската премиера на филма на Надежда Косева „Клопка“ – копродукция между България и Германия, реализирана по сценарий на Боян Папазов. Филмът поставя специални акценти – върху важността да запазим човешкото си достойнство в съвременния обезумял свят, въпреки клопката на миналото, както и върху симбиозата между хората и природата и начина, по който нехайството ни води към нейната гибел.

На 23 март София Филм Фест ще раздаде наградите на най-добрите филми, участвали в конкурсните програми, а след церемонията ще представи на публиката в София премиерно най-новия филм на София Копола „Присила“ в специалната Американска гала на фестивала.

София Филм Фест в Пловдив ще бъде от 15 до 31 март, изданието във Варна е от 22 до 30 март, а София Филм Фест на брега в Бургас ще бъде от 21 до 29 март. Фестивалната програма в София ще продължи до 5 април.

София филм фест ще представи 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма, както и специална селекция от близо 20 късометражни филми от 53 държави на 6 континента. Освен в киносалоните ще има и онлайн филмова селекция в Neterra.tv/plus. 43 ще са българските пълнометражни игрални и документални филма, международни копродукции с българско участие и  късометражни филми.

21-ото издание на София Мийтингс ще се проведе между 20 и 24 март 2024 г. София Мийтингс представя проекти на изгряващи режисьори пред професионална публика от активни продуценти, инвеститори, агенции и разпространители, от една страна, и филми, които са в процес на завършване, от друга - пред селекционери от водещи световни форуми.

 

◊ КОИ ЩЕ СА ОФИЦИАЛНИТЕ ГОСТИ НА ФЕСТИВАЛА

Легендарната германска режисьорка Маргарете фон Трота ще е сред официалните гости на София филм фест. Тя ще представи най-новия си филм „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“, ще проведе специален майсторски клас в Гьоте институт и ще получи Наградата на София на Столичната община за своя изключителен принос към изкуството на киното.

Наградата на София ще бъде връчена също така на художника и сценограф Георги-Тодоров – Жози и на легендата на българското кино и театър, актрисата Цветана Манева.

Световноизвестната полска режисьорка Малгожата Шумовска ще получи наградата ФИПРЕССИ Платиниум, ще представи новия си филм „Жената от...“ и ще се срещне с почитателите на киното в майсторски клас в Полския институт – София.

Специалната награда на София Филм Фест ще бъде връчена на творческия тандем сценаристи, режисьори и продуценти Джесика Удуърт (САЩ–Белгия) и Петер Бросенс (Белгия), както и на сръбския режисьор Радивое Андрич.

Сред специалните гости на фестивала ще са румънският режисьор Кристи Пую, който ще представи най-новия си филм „2020“, германският режисьор Файт Хелмер с новия си филм „Гондола“, финландската актриса Алма Пьойсти с филма „Паднали листа“ на Аки Каурисмаки. Председателят на журито на Документалния конкурс Виталий Мански идва в София с най-новия си филм „Източният фронт“, а Саболч Хайду и Джим Старк ще представят филма си „Денят на Калман“.

 

◊ СВЕТОВНИТЕ ИМЕНА ВЪВ ФЕСТИВАЛНАТА ПРОГРАМА

В програмата има много хитови творби, дело на световни майстори или таланти, носители на авторитетни международни награди, сред които са „Прекрасни дни“ на Вим Вендерс (с наградата за най-добър актьор от Кан ’23), носителят на „Златна мечка“ от Берлинале ’23 „На борда на Адаман“ на Никола Филибер, „Зелена граница“ на Агнешка Холанд (със специалната награда на журито от Венеция ’23), „Чудовище“ на Хирокадзу Корееда (с приза за най-добър сценарий в Кан ’23), , „Пожар“ на Кристиан Пецолд (със „Сребърна мечка“ – голямата награда на Берлинале ’23), „Под знака на Голямата мечка“ на Филип Гарел (със „Сребърна мечка“ за режисура от Берлинале ’23), най-новите филми на Марко Белокио„Отвлечен“, Кен Лоуч„Старият дъб“, Нури Билге Джейлан„Сухи треви“, Аличе Рорвахер„Химера“, оскаровите фаворити „Заседнали“ на Александър Пейн и „20 дни в Мариупол“ на Мстислав Чернов (в партньорство с Френския институт). 

 

◊ СВЕТОВНИ ПРЕМИЕРИ В СОФИЯ

Близо 20 филма ще имат своята световна премиера през март в София. Сред тях са дебютният филм на Яна Лекарска „Защото обичам лошото време“, „Африканска звезда“ на Адонис Флоридес в Балканския конкурс, „Балканска черна кутия“ на Цветан Драгнев в Документалния конкурс, филмът на Димитър Илчев и Александра Чакърова „Монолит бенд“, „Пулсиращи тепета“ на Тодор Башиянов и Тодор Карагяуров и четири творби със сериозно българско участие – „Мегдан: Между водата и огъня“ на режисьора Тодор Чапкънов, „Караганда“ на Макс Уайсбърг с участието на Димитър Маринов, „Диво желание“ на Шарон Бар-Зив с участието на Самуел Финци, „Ретроспект“ на британския режисьор Сивън Люис Симпсън, заснет и продуциран изцяло в България, с участието на български актьори.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
05.03.2024 г. 11:22
Етикети:
Посетено:
286
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/38649-sofiya-film-fest-otvorete-vratite-kam-svetovnoto-kino