Празници / фестивали

Десетки български училища ще се включат в Деня на розовата фланелка

Празникът е посветен на ненасилието в училище и се отбелязва през последната сряда на месец февруари

Десетки български училища ще се включат в Деня на розовата фланелка

Денят срещу тормоза в училище, известен като Ден на розовата фланелка, ще бъде отбелязан на 28 февруари в редица български училища. В този ден децата подкрепени от своите учители и родители, заявяват своята нетърпимост към тормоза и насилието.

Инициативата започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски. На следващия ден ги раздават на всички в училище, които желаят да се включат и с това да подкрепят съученика си. А те се оказали много!

През 2008 г. денят официално е обявен за Ден на борбата с тормоза в училище. Скоро след това се разпространява и по целия свят. Ежегодно в България като съпричастност към идеята за ненасилие между децата в инициативата се включват десетки училища. Ето и някои от градовете, които тази година ще отбележат активно Деня на розовата фланелка:

 

Хасково

Община Хасково и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни организират поредица от инициативи, посветени на Деня срещу тормоза в училище или по-популярен като Ден на розовата фланелка.

От 14,00 часа, в зала „Хасково“ Община Хасково, МКБППМН и Окръжен съд Хасково организират среща-дискусия с ученици на тема: „Насилие и тормоз в интернет пространството“. Гост-лектор е Антоанета Василева, Координатор на Националния център за безопасен интернет. Основни акценти са актуалните рисковете за децата в интернет – онлайн тормоз, разговори с непознати, попадане на неподходящо съдържание, игри с насилие, прекомерна употреба на устройства и др.

В хода на дискусията ще бъдат коментирани рисковете и последствията от определено поведение в интернет, умения за разпознаване на злоупотреба и онлайн тормоз, документиране на доказателства, разговор с доверени възрастни и използване на консултативната линия на Центъра за безопасен интернет.

От 10.30 часа в Зала „Хасково“ ще се проведе дискусия с децата на тема „Училищен тормоз. Разпознаваме ли го и как да му противодействаме.“ Веднага след това ще бъде излъчен документалният филм “Агресия”, предоставен на МКБППМН Хасково безвъзмездно от Асоциация „Докосни дъгата“ https://www.youtube.com/watch?v=QkNgjop7lw0 . Филмът е финансиран по Национална програма за изпълнение на младежки дейности на Министерството на младежта и спорта.

От 12.00 часа, пред сградата на Община Хасково ще се проведе флашмоб на децата от училищата в община Хасково с приятелски поздрав, подаряване на добри послания, розова снимка за спомен и др. Поканени за участие на всички деца и ученици, които искат да кажат “Не на тормоза”.

Перник

В периода 12 февруари до 1 март 2024 г. доброволците от Младежки клуб “Да бъдем приятели“ в партньорство с Международен младежки център – Перник, БМЧК – Перник, ОМС – Перник и ОБС клуб “Кракра Пернишки“ ще организират  на територията на гр.Перник, както и в градовете Радомир, Трън и Стара Загора кампания на тема “Подай ръка, не подлагай крак”, посветена на Деня на розовата фланелка, с фокус върху училищния и онлайн тормоз.

Денят на розовата фланелка ще обедини усилията на младежките организации по посока на повишаване на  информираността и чувствителността на младите хора по темите за тормоза в училище и кибертормоза, както и да информира и включи младите хора в разговорите за видовете насилие в училище, начините на предпазване и възможности за търсене на помощ и подкрепа.

В рамките на кампанията ще бъдат организирани поредица от онлайн и офлайн събития и инициативи, насочени към млади хора, а в основата й ще стои приложението на специфично разработена  за целта игра – “Училищни войни VOL. 2“,  която по един интерактивен начин да насочи вниманието към темите, свързани с насилие в училище и как да го предотвратявамe.

Кампанията, посветена на Деня на розовата фланелка цели да напомни, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как всички заедно – деца, млади хора, учители, родители и цялото гражданско общество можем да му се противопоставяме всеки ден, за да имаме една приятелска и добра училищна среда, изградена на базата на красиви и хармонични взаимоотношения.

Кампанията е част от общинския годишен план за младежта 2024 г., с фокус върху подобряване на психично-здравното и емоционално състояние на младите и на тяхното субективно благополучие.

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
26.02.2024 г. 22:35
Етикети:
кампаниядискусияХасковоПерникинициатива
„Училищен тормоз
ненасилие
тормоз в училище
Ден на розовата фланелка
Посетено:
265
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/38616-desetki-balgarski-uchilishta-shte-se-vklyuchat-v-denya-na-rozovata-flanelka