Празници / фестивали

Какви филми ще гледаме в Международния конкурс на София филм фест

Фестивалът предстои през март

Какви филми ще гледаме в Международния конкурс на София филм фест
Кадър от филма „Тихата прислужница“ (Испания) на Мигел Фаус

12 творби от цял свят ще се състезават за Голямата награда „София град на киното“, която ще се връчи от Столична община на 28-ия Международен филмов фестивал София Филм Фест. Те са първи или втори филми за своите режисьори. От фестивала обявиха 6 от филмите в конкурсната програма.

„Сухо“ (Мексико-Франция-САЩ) на сценаристите, режисьори и продуценти Астрид Рондеро и Фернанда Валадес беше част от програмата на фестивала Сънданс през януари и спечели Голямата награда на журито в конкурса за международно игрално кино. Рондеро и Валадес разказват за едно момче на име Сухо, останало сирак в света на възрастните и израснало под сянката на насилието – неизменна част от ежедневието в наркокартела. Постепенно младежът открива, че надали ще успее да избегне съдбата на баща си. „Сухо“ е изпълнен с чувствителност и поетичност, с деликатен усет към трагичната орис на родените в бедност, на които често е отказано правото да избират своя житейски път.

Пълнометражният дебют на румънската режисьорка Анна-Мария Команеску е „Хория“, копродукция между Румъния, България (Росица Вълканова/Клас Филм) и Сърбия. Главният герой Хория е буен тийнейджър, който поема на пътешествие със стария мотор на баща си, легендарната румънска марка Мобра, на среща с любимата си.

Отвъд мъглата“ на младия японски автор Дайчи Мурасе пренася зрителите в едно тихо японско селце. В тази интересна в миналото туристическа дестинация живее 12-годишната Ихика, а нейното семейство в продължение на няколко поколения се грижи за странноприемница. Оцеляването на този специфичен семеен бизнес се оказва в опасност, когато дядото изчезва и за момичето и майка й настъпва време за промяна.  

Вълните на морето са жени“ (Турция) на турската режисьорка Аслъхан Юналдъ е изпълнен с напрежение трилър, чието основно действие се развива на яхта върху лазурните вълни на Егейско море. Млада жена се завръща в Турция със съпруга си американец. Целта е семейна среща с разведените й родители и по-малката й сестра, с която не общуват отдавна. Това пътуване по вода е последен шанс за възрастния баща, дисидент-журналист с присъда, да се сближи отново с дъщерите си.

Тихата прислужница“ (Испания) на Мигел Фаус разказва за неусетната промяна в млада колумбийка, хванала се на работа в имението на испански богаташи – тя следва стриктно инструкциите за дискретност, но постепенно й става ясно, че може да намери свой собствен начин как да се наслаждава на лятото...

Пълнометражният дебют на Адам Брейер „Всичко за семейство Левкович“ (Унгария) е история за възрастен треньор по бокс, който намира общ език с всички, с изключение на собствения си син. След дълга раздяла ги събира смъртта на жена му и става ясно колко е трудно да се постигне жадувания от всички баланс в общуването между различните поколения в това семейство, част от които следват стриктно еврейските религиозни традиции.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
14.02.2024 г. 14:23
Етикети:
Посетено:
268
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/38545-kakvi-filmi-shte-gledame-v-mezhdunarodniya-konkurs-na-sofiya-film-fest