Празници / фестивали

„Имало едно време“ – читателският маратон, посветен на приказките, се завръща през февруари 2024 г.

Новото издание продължава от 12 до 25 февруари 2024 г. и предлага седем читателски задачи

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Подкастът „Златните приказки“ и платформата за литература Bookfan.tasy канят почитателите на приказките и фентъзито да се включат в инициативата „Имало едно време“ – двуседмичен читателски маратон, който се провежда изцяло онлайн за трета поредна година. Новото издание ще продължи от 12 до 25 февруари 2024 г. и предлага седем читателски задачи. Тази година организаторите отправят предизвикателство и към младите писатели (10 – 19 г.), които могат да се включат в конкурса за приказка „Имало едно време“ до 20 февруари.

„Имало едно време“ връща порасналите читатели към детството им, а на най-младите дава възможност да се запознаят с приказки от цял свят. Инициативата търси връзките между класическите сюжети и съвременното изкуство и всяка година предлага препоръки с подходяща литература по темата.

Митовете и легендите, а по-късно и народните приказки, от хилядолетия търсят отговори на големите въпроси – кой е сътворил света, каква е ролята на хората в него, накъде върви общността и кои са водещите принципи в общуването. Макар отговорите на тези въпроси да се изменят от Древността до днес, основите им оставят ярка следа и много съвременни автори на приказки и романи използват сходни мотиви.

Въпреки големите разстояния между отделните цивилизации, митологиите често „крадат“ едни от други, а историите им силно си приличат. Тези архетипни мотиви и персонажи се преливат и в по-късното народно творчество, а днес ги откриваме във фентъзито и приключенските романи, както и в редица други жанрове.

Именно затова мотото на третото издание на читателския маратон е „Една история с хиляди лица“. Вдъхновена от книгата „Героят с хиляди лица“ на Джоузеф Кембъл, инициативата предизвиква участниците да потърсят тези сходства и сами да открият паралелите между приказките и съвременните романи, както и да научат повече за символите в класическите митологични и приказни сюжети. През 2024 г. „Златните приказки“ и Bookfan.tasy отправят и новa задача към четатонците – да се запознаят с формата на аудиоприказките.

Допълнителна изненада за пишещите младежи е конкурсът „Имало едно време“, който дава възможност за изява и създаване на собствена приказка. Организаторите събират приказки в две възрастови категории: 10 – 14 г. и 15 – 19 г. Участниците могат да изпратят творбите си до 20 февруари, а приказките им ще бъдат оценени от Весела Фламбурари, писателка и автор на фентъзито „Мина, магиите и бялата стъкленица“, Терез Никол, писателка и автор на книгите с приказки „Белите цветя“, Диляна Атанасова, създателка на подкаста „Златните приказки“, и Анна-Мария Попова, създателка на Bookfan.tasy. Пълната информация и правила на конкурса ще откриете тук: https://fb.me/e/4i8yFQTCE

Читателският маратон „Имало едно време“ ще продължи до 25 февруари, а по време на инициативата участниците могат да обменят идеи на страницата на събитието във Фейсбук: https://fb.me/e/1CMda5kZ0

***

За повече информация:

https://www.facebook.com/bookfan.tasy.blog

https://www.instagram.com/bookfan.tasy/

https://www.facebook.com/zlatniteprikazki

https://www.instagram.com/zlatniteprikazkipodcast/

 

Автор:
Анна-Мария Попова
Публикация:
13.02.2024 г. 14:08
Етикети:
конкурсприказки
„Една история с хиляди лица“
читателски задачи
читателски маратон
„Имало едно време“
Посетено:
566
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/38535-imalo-edno-vreme-chitatelskiyat-maraton-posveten-na-prikazkite-se-zavrashta-prez-fevruari-2024-g