Празници / фестивали

Независимо американско кино и фаворити от Кан на екрана на 28-ия София филм фест

Ще гледаме новите филми на Марко Белокио, Аличе Рорвахер, Александър Пейн и Итън Коен

Независимо американско кино и фаворити от Кан на екрана на 28-ия София филм фест
Кадър от новия филм на Александър Пейн „Заседнали“

28-ото издание на София филм фест включва подбрани нови филми от 76-ия кинофестивал в Кан и американско независимо кино. Представяме ви част от акцентите на кинофорума, който предстои през март тази година. 

Отвлечен“ на италианския доайен Марко Белокио разказва истинската история на едно еврейско момче. През 1858 г. папските власти в Болоня отвличат момчето от семейството му и го отглеждат като яростен привърженик на католицизма, който приема мисията да бъде свещеник. Майсторът-режисьор Белокио създава завладяваща политическа криминална история, която разкрива тиранията, фанатизма и злоупотребата с власт.

Химера“, най-новият завладяващ и романтичен филм на Аличе Рорвахер, ни пренася в Тоскана през 80-те години на ХХ век. Влюбен англичанин ограбва исторически артефакти в Италия с помощта на странна банда мошеници. Творбата е ексцентрична фентъзи-комедия за изгубената любов - бъбрива, шумна и празнична, в специфичния, разпознаваем стил на режисьорката. Сюжетът е изпълнен с живот и с герои, които се бият, пеят, крадат и премахват с лекота „четвъртата стена“, за да се обърнат директно към зрителите. Главната роля е поверена на младия и талантлив британски актьор Джош О’Конър. Освен номинация за „Златна палма“ в Кан, „Химера“ получи приза за най-добър филм на фестивала във Валядолид през октомври 2023 г., както и наградата на публиката за най-добър филм на фестивала в Сао Пауло през ноември 2023 г.

Новият филм на Александър Пейн по сценарий на Дейвид Хемингсън „Заседнали“ ни среща с колоритни герои като „ококореният темерут, учител по история, когото никой не харесва“. В ролята е Пол Джамати, който вече спечели „Златен Глобус“ и наградата на критиката в САЩ, а изпълнението му е номинирано за „Оскар“ и БАФТА. Учителят няма при кого да празнува Коледа през 1970 г., затова остава да „надзирава“ учениците, които не могат да се приберат по домовете си. Задачата му се ограничава до един 15-годишен пакостник на име Ангъс (дебютантът Доминик Сеса). Към двамата неудачници се присъединява и готвачката на училището (колоритната Да’Вин Джой Рандолф, със „Златен глобус“ за тази роля), наскоро загубила сина си във Виетнам. Тримата оформят странно коледно „семейство“ и им се случват забавни злополуки в продължение на две снежни седмици в Нова Англия. Филмът има пет номинации за „Оскар“, включително за най-добър филм, над 100 награди и почти 200 номинации в цял свят.

Новият филм на Итън Коен, в съавторство по сценария със съпругата му Триша Кук, „Куклички на път“ ще събуди тръпката за филмови приключения, позната от класическите екшъни от 90-те години на ХХ век. Историята проследява Джейми (в ролята е Маргарет Куали, 28-годишната дъщеря на Анди Макдауъл) – свободна душа, която оплаква поредната си раздяла с приятелка, и нейната доста по-въздържана спътница Мариан (Джералдин Вишванатан), която отчаяно се опитва да е по-фриволна в живота. В търсене на нещо ново и вълнуващо двете се отправят внезапно на път към Талахаси, обаче ситуацията бързо загрубява, когато пътищата им се пресичат с група престъпници… Освен двете млади дами във филма участват още Бийни Фелдстейн, Колман Доминго, Били Камп, Педро Паскал и Мат Деймън.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
11.02.2024 г. 09:57
Етикети:
Посетено:
273
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/38522-nezavisimo-amerikansko-kino-i-favoriti-ot-kan-na-ekrana-na-28-iya-sofiya-film-fest