Празници / фестивали

Европейският музикален фестивал Варна 2024 с празнично издание за 20-ата си годишнина

Знакови изпълнители идват от 30 март до 29 април в морската столица с програма от шедьоври на барока, класиката, романтизма и най-нова авторска музика

◊ XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

Европейският музикален фестивал Варна 2024 с празнично издание за 20-ата си годишнина

Знакови изпълнители идват  от 30 март до 29 април в морската столица с програма от шедьоври на барока, класиката, романтизма и най-нова авторска музика.

Откриването е на 30 март в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център с именитата пианистка Елена Башкирова и оркестър Кантус Фирмус.

Празничен сезон на Европейския музикален фестивал Варна подготвят организаторите от Агенция Елит Проджектс Мениджмънт. 20-ото поред издание с юбилеен заряд ще оцвети музикалната пролет на морската столица с поредица от концерти - събития, достойно защитаващи профила на фестивала да държи елитно равнище на програма и изпълнители от европейска класа. От шедьоври на барока и Моцарт през музиката на 19-ти и 20-ти век до най-нова съвременна авторска музика от последните години се простира програмата на форума.

През изминалите две десетилетия на сцената на Европейския музикален фестивал Варна са представени над 120 концертни проекта, които печелят вниманието на публиката с безкомпромисното качество на предложеното културно съдържание. Гостуват индивидуални изпълнители, диригенти, камерни формации, оркестри и танцови трупи от над 20 държави от Европа и света, някои от които се представят за първи път пред българската публика. Реализирани са световни и български премиери на нови музикални творби, както и на експериментални новаторски проекти. Подиум за изява получават млади български и чуждестранни изпълнители, повечето от които вече са утвърдени имена на международната музикална сцена. Днес Европейският музикален фестивал Варна заема достойно място сред най-значимите и елитни културни събития у нас.

“Вярвам, че създадохме и наложихме през тези години едно устойчиво културно събитие със своя публика и със свое място в културния календар на Варна и региона - споделя директорът на Европейския музикален фестивал Варна, Мария Кондова. - Идеята ни е в това важно за нас издание да поканим знакови артисти и състави, които през годините не само са били част от афиша на фестивала, но са оставили диря в неговата история и в сърцата на варненската публика със своето ярко присъствие. Тази година ще дойдат два забележителни камерни оркестъра - Оркестър Кантус Фирмус, добре познат доскоро под името Оркестър на Класик FM Радио. Специалната изненада за ценителите ще бъде гостуването в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център на камерния състав на един от великите европейски оркестри със звездни солисти. След броени дни ще разкрием неговото име, като сме сигурни, че ще очароваме варненци и почитателите на класическия звук от цяла Североизточна България.
Продължаваме линията на фестивала да представя за пръв път във Варна музиканти от световна величина - тази година ще зарадваме нашата публика с гастрол на именитата пианистка Елена Башкирова-Баренбойм - дъщеря и достоен наследник на легендарния клавирен педагог Дмитрий Башкиров. Тя ще бъде солист на оркестър Кантус Фирмус под палката на маестро Ивайло Кринчев в концерта, с който ще открием фестивала на 30 март в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

На сцената на Градската художествена галерия на 6 април ще гостуват ценените в Европа и света инструменталисти Пламена Мангова - винаги бурно аплодирана от варненската публика пианистка, Деница Лафчиева - кларинет и Александър Земцов-Гордън - виола. Също там на 13 април многобройните фенове на JP3 ще се срещнат с Живко Петров - пиано, Димитър Семов - барабани, и Димитър Карамфилов - бас, в премиерното за страната представяне на проекта Beyond the Flesh с композиции на Живко Петров към саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович, който ще излезе по екраните по-късно тази година. Концертът ясно изразява стремежа на нашия фестивал да представяме пред публиката нова продукция - новосъздадена българска музика и нови проекти от международния подиум. Тази линия продължава и в спектакъла на 21 април, който посвещаваме на 90-годишнината от рождението на Маестро Васил Казанджиев - един от най-утвърдените ни съвременни композитори, които продължават да творят и днес. “Надежда за балет” е една съвсем нова негова творба, която за нас е особено ценно попадение, защото с нея затвърждаваме тенденцията на фестивала да предлага на изкушената от балета варненска публика и срещи с изкуството на танца. “Надежда за балет” - камерен балет за пиано и три прими, е първият опит в този жанр на Маестро Казанджиев. Съставът на участниците в спектакъла е международен - пианистката Надежда Цанова има впечатляваща международна кариера в страните на Европа, хореографът Арсен Мехрабян, чието име е свързано с Шведския кралски балет, както и името на Десислава Стоева-Вълев - една от трите прими. Другите две прими - Марта Петкова и Венера Христова-Аспарухова - са емблематични лица на Софийската опера и балет. Имаме големи очаквания за този синкретичен спектакъл - симбиоза между съвременна музика, съвременна хореография и слово. Ще изкушим с него дори почитателите на художественото слово със съпътстващите философски текстове, записани от актьора Ицко Финци.”

ХХ Европейски музикален фестивал Варна се организира от Елит Проджектс Мениджмънт с финансовата подкрепа на фонд Култура на Община Варна и в партньорство с ММФ “Варненско лято”. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България, “Експрес гаранцион” и “Topola Skies Golf & SPA Resort”, строителна фирма “Комфорт”, “Солвей Соди”, “Логос” - недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на Радио Варна, moreto.net, Impressio.dir.bg, artvarna.net.


◊ КОНЦЕРТИТЕ ОТ ХХ ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА:

30 март 2024, 19.00, Фестивален и конгресен център Варна, Зала 1
Откриване

Елена Башкирова, пиано
Оркестър Кантус Фирмус
Диригент – Ивайло Кринчев
Творби от Волфганг Амадеус Моцарт

Билети от 25 до 60 лв.https://fccvarna.bg/

6 април 2024, 19.00, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“

Musica da camera
Пламена Мангова, пиано
Деница Лафчиева, кларинет
Александър Земцов-Гордън, виола
В програмата: творби от Роберт Шуман, Макс Брух, Ференц Лист, Франсис Пуленк и Бела Барток

Билети 25 лв.https://fccvarna.bg/ musica-da-camera

13 април 2024, 19.00, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“

Премиера
JP3 /Живко Петров Трио/
„Beyond the Flesh“
Музика от Живко Петров към саундтрака на премиерния филм на режисьора Димитър Стоянович „Плът“

Билети 30 лв. https://fccvarna.bg/

21 април 2024, 19.00, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“

Акад. Васил Казанджиев на 90 години
„Надежда за балет“ - камерен балет за пиано и три прими
Музика – Васил Казанджиев
Хореография – Арсен Мехрабян
Надежда Цанова, пиано
Марта Петкова, прима балерина на Софийската опера и балет
Десислава Стоева – Вълев, прима балерина на Шведския кралски балет
Венера Христова – Аспарухова, прима балерина на Софийската опера и балет

Билети 30 лв. https://fccvarna.bg/


Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
09.02.2024 г. 11:22
Посетено:
377
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/38502-evropeyskiyat-muzikalen-festival-varna-2024-s-praznichno-izdanie-za-20-ata-si-godishnina