Празници / фестивали

"Клопка" на Надежда Косева ще открие София филм фест

Фестивалът по традиция се провежда през месец март

"Клопка" на Надежда Косева ще открие София филм фест

28-ият София филм фест ще бъде открит на 13 март в Зала 1 на НДК с новия филм на Надежда Косева „Клопка“. Това ще бъде и неговата европейска премиера.

Филмът „Клопка“ е една от двете български творби, които ще участват в Международния конкурс на 28-ия София Филм Фест в надпревара за Голямата награда „София – Град на киното“.

Филмът ни среща с Божека - чешит със силно развито чувство за собствено достойнство, който живее усамотено на брега на река Дунав в хармония с природата и животните в малкия си своеобразен зоопарк. Когато местният олигарх, с подкрепата на кмета и началника на полицията, започва печеливш за него, но опасен за хората проект за хранилище за ядрени отпадъци край града, Божека се оказва единственият човек, който може и смее да му се противопостави...

Надежда Косева създава „Клопка“ по сценарий на Боян Папазов, а в главната роля на Божека е Александър Трифонов. Във филма ще видим още Яница Атанасова, Дан Николов, Михаил Стоянов, Камен Калев, Николай Тодоров, Николай Чобански. Оператор е Кирил Проданов, художник - Ивелина Минева, музиката е на Ашер Голдшмит, за звука отговарят Момчил Божков и Андреас Хилдебранд, а монтажът е дело на Нина Алтъпармакова. Продуценти са Владимир Андреев (БЪРЪ Филм), Херберт Шверинг и Кристине Кяук (Койн Филм, Германия), с подкрепата на ИА Национален филмов център и в копродукция с БНТ.

„Клопка“ е вторият игрален филм на Надежда Косева. Нейната новела „Ритуалът“ е част от омнибуса „Поколение: Изгубени и намерени“, с премиера на Берлинале през 2005 г. През 2009 г. късометражният й филм „Омлет“ печели почетен диплом на фестивала в Сънданс. През 2011 г. игралният късометражен филмов разказ „Втори дубъл“ получава специален диплом на журито на фестивала в Сараево. „Ирина“ е нейният първи пълнометражен филм, който обикаля света и печели над 20 международни награди след премиерата си във Варшава през 2018 г. Същата година Надежда основава „КиноКлас“ и заедно със свои колеги преподава филмово изкуство на деца от цяла България.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
07.02.2024 г. 10:20
Посетено:
333
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/38494-klopka-na-nadezhda-koseva-shte-otkrie-sofiya-film-fest