Празници / фестивали

Предстои 27-мото издание на филмовия фестивал „Златен ритон“ в Пловдив

В програмата на събитието влизат общо 90 документални и анимационни филма

Предстои 27-мото издание на филмовия фестивал „Златен ритон“ в Пловдив

XXVII "ЗЛАТЕН РИТОН" - ПЛОВДИВ 2023

За 27-и път фестивалът за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ ще отвори врати за своите зрители в Пловдив от 14 до 21 декември в уюта на Lucky Дом на киното, където ще гледаме рекорден брой филми – общо 90 документални и анимационни филма. Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е традиционна част от Културния календар на града от самото създаване до днес.

В състезателната програма участват 60 филма, от които 21 анимационни и 39 документални. В паралелната програма „Открити хоризонти“ ще бъдат показани 25 филма, невлезли в конкурса, но показващи любопитна тема или подход. Още 4 филма ще ни припомнят творчеството на незабравимите Бинка Желязкова и Малина Петрова. Специална изненада за зрителите на Ритона е прожекцията на дигитално реставрирано копие на филма „Балканската война“ – част от проект на Националната Филмотека за дигитализация на стари филми.

Официалното откриване на фестивала „Златен ритон“ е на 14 декември, от 18.00 часа в зала 1 на Лъки Дом на киното с филма „100 години хвърча по камъните”, посветен на Атанас Кръстев – Начо Културата. Филмът е създаден с подкрепата на Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“.


Цялата програма на фестивала можете да видите на адрес:

https://zlatenriton.bg/programa/

 

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
11.12.2023 г. 15:48
Етикети:
филмиПловдивфестивал
Lucky Дом на киното
„Златен ритон“
българско документално и анимационно кино
Посетено:
354
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/38232-predstoi-27-moto-izdanie-na-filmoviya-festival-zlaten-riton-v-plovdiv