Празници / фестивали

Дни на НУИ „Добри Христов“ - Варна, дават сцена на младите таланти

Началото сложи на 7 декември пъстър фолклорен концерт в Градската художествена галерия. Предстоят рецитали, камерни концерти, изложба

Дни на НУИ „Добри Христов“ - Варна, дават сцена на младите таланти

Началото сложи на 7 декември пъстър фолклорен концерт в Градската художествена галерия. Предстоят рецитали, камерни концерти, изложба. Финалът на дните е на 14 декември с Галаконцерт в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Много празнично настроение носят в последния месец на годината Дните на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” - Варна, в които младите таланти от елитното варненско училище застават пред публика със своите постижения. Емоционално беше началото на поредицата от артистични събития - на 7 декември с шарен фолклорен концерт в Градската художествена галерия на Варна.

Разнообразни са предстоящите събития, в които се представят различни области от творческата палитра на училището.

На 11 декември от 17 ч. в Концертната зала на НУИ “Добри Христов” ще бъде клавирният рецитал "Пианото пее и танцува", на който млади инструменталисти ще представят пиеси за пиано, вдъхновени от песента и танца.

На 12 декември от 18 ч. в Градската художествена галерия ще музицират солисти и камерни състави.

На 13 декември ще се изявят учениците от специалностите, свързани с изобразителните изкуства. В 12 ч. в Галерия “Коридора” в училището ще бъде открита празнична изложба-базар.

Кулминацията на дните ще бъде завършващият Галаконцерт на 14 декември в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. С него ученици и учители ще отбележат патронния празник на училището - рождената дата на великия варненски музикант и общественик - Добри Христов. На голямата сцена ще излязат състави и солисти, готвили се дълго за този представителен спектакъл - Младежки симфоничен оркестър, Духов оркестър, Камерен оркестър, Китарен ансамбъл, Гайдарски оркестър, Народен оркестър и хор, Акордеонен ансамбъл, както и танцови формации от специалности "класически танц" и "български танци".

Билетите за Галаконцерта са по 5 лв. и могат да се купят от Билетния център и сайта на Фестивалния и конгресен център:

https://fccvarna.bg/…/%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%B5…

 

Всички останали събития от Дните на НУИ “Добри Христов” са с вход свободен, а от легендарното Музикално училище канят варненци да споделят духа на празничност с младите таланти.

Още за програмата на Дните открийте във Фейсбук страницата на НУИ “Добри Христов” https://www.facebook.com/nui.varna.    

---------------

Снимки Росен Донев
Снимките са от фолклорния концерт на НУИ “Добри Христов” на 7.12.2023 г.

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
11.12.2023 г. 12:23
Етикети:
изложбаконцертиклавирен рециталкамерна музикафолклорпрограма
сцена на млади таланти
Дни на НУИ „Добри Христов“ - Варна
Посетено:
303
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/38227-dni-na-nui-dobri-hristov-varna-davat-stsena-na-mladite-talanti