Празници / фестивали

Програмата „Коледа в библиотеката“ 2023 стартира в най-голямото книжовно средище в Сливен

От 7 до 22 декември 2023 г. богата празнична програма в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”

За поредна година, в навечерието на коледните и новогодишни празници, от 7 до 22 декември 2023 г. вкл., Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в града под Сините скали ще предложи на своите малки и големи читатели богата и разнообразна програма.

Инициативата за тържествата „Коледа в библиотеката“- 2023 включва беседи, творчески работилници и ателиета за ученици, представления за деца, изложба с картички от конкурса „Коледна магия”-2023, както коледен концерт и церемония за награждаване на отличените участници в конкурса на РБ “Сава Доброплодни“ за коледна картичка и оригинално коледно пожелание. Коледен подарък за почитателите на съвременната българска художествена литература в града е и премиерата на най-новата книга на Здравка Евтимова - „Луничави разкази“.

От 7 до 22 декември 2023г. мечтите и желанията на сливенските деца и юноши ще събира Коледното дърво на желанията в библиотеката. На огромна елха във фоайето на библиотеката деца и юноши ще могат да окачат своите желания за следващата година, като в последния ден преди Коледа желанията ще бъдат обобщени и веднага след коледните празници - обявени. Така, ние възрастните, ще можем да узнаем съкровените желания на децата и да помогнем те да се изпълнят.

От 7 до 17.12.2023 г., за деца на възраст 9-10 г. по график се организират Творчески работилници „Да напишем заедно писмо до Дядо Коледа. По време на заниманията децата ще развихрят въображението си и заедно ще съставят писма до белобрадия старец, в които обединяват мечтите и надеждите си. Съчинените писма ще бъдат журирани от специално жури, а класовете с най-оригиналните писма ще получат награди.

От 7 до 15 декември 2023г., по предварително утвърден график, за ученици от 5-ти до 12-ти клас от различни сливенски училища са организирани беседи и коледни ателиета, посветени на българската празнична традиция за Коледа и Нова година. От интересни презентации, демонстрации и фолклорни възстановки учениците ще научат повече за предстоящите празници, за тяхната символика и обредност; за особеностите при празнуването им в различните области на страната и в Сливенския край. Темите са свързани с коледните обредни хлябове и коледната трапеза, с обичаите Игнажден, Коледуване и Сурваки – с представяне на коледни песни и наричания, кукерски игри, маски и костюми на кукерите и организиране на работилници за изработване на автентични сурвакници. Беседите и ателиетата се организират съвместно със самодейци от НЧ "Просвета - 1925" – с.Мечкарево, НЧ „Пробуда - 1906“ - гр. Кермен, НЧ "Изгрев 1928" – с.Драгоданово, НЧ "Светлина - 1928" - с. Самуилово, НЧ “Изгрев-1936” - с. Глуфишево, НЧ "Звезда - 1928" - с. Старо село и НЧ "Пробуда-1938" - с. Панаретовци.

От 7 до 20 декември 2023г. по традиция в библиотеката отново ще отвори врати „приказен театър”, като децата на възраст 7 - 8г. /I и II клас/ ще могат да посетят по график представлението „Дядо Коледа, не остарявай!” – весела история за коледните премеждия на трудолюбивите и изобретателни джуджета Джу, Джуджи и Джудейко, на баба Коледа, на добрия снежен човек г-н Снежко и на любопитните врани от приказната гора за спасяването на Коледа за децата по света. Представленията ще бъдат посетени и от деца от детските градини „Мак“ и „Божур“.

На 22 декември 2023 г., от 11:00 ч., на официална церемония ще бъдат наградени отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание „Коледна магия“-2023, организиран за петнадесета поредна година от РБ “Сава Доброплодни“. Ще се проведе и коледен концерт, в който ще се включат талантливи малки певци и танцьори от най-добрите школи в града. Предвидено е откриване на изложба с творбите на участниците в конкурса.

На 11.12.2023г. в библиотеката ще се състои премиерата на най-новата книга - „Луничави разкази“ на Здравка Евтимова, (само няколко дни след излизането й от печат. Специален гост на премиерата ще бъде писателят Христо Карастоянов, който е и водещ на срещите.

Здравка Евтимова е една от най-популярните български писателки. Родена е в Перник. Специализирала е художествен превод в Сейнт Луис, САЩ. Превела е повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, както и произведения на български писатели на английски език. Била е редактор на българската секция на сп. „Muse Apprentice Guild“ – Сан Диего, САЩ и редактор за България на сп. „Literature of the Avanteguard“ за кратка проза, Великобритания.

Член е на Съюза на българските писатели, на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд, и на Българския ПЕН-Център.

Автор е на няколко романа, на стотици разкази, публикувани в отделни сборници, както и в литературни списания и антологии в 27 страни по света, между които САЩ, Канада, Великобритани, Австралия, Сърбия, Словакия, Германия, Франция, Китай, Япония, Индия, Иран, Полша, Аржентина, Нова Зеландия, Република Южна Африка и др. Разказът "Кръв от къртица" влезе в учебниците на американските ученици.

Колекцията ѝ от награди е забележителна. Открояват се признания в България - на СБП, на фонд „Развитие“, двукратен носител е на наградата за проза „Златен ланец“ на вестник „Труд“, носител на Националната литературна награда за български роман на годината „13 ВЕКА БЪЛГАРИЯ“ -2016 и  други. Много са и световните ѝ отличия – Специалната награда за разказ на немската фондация „Lege Artis Verein“ (1999), наградата за проза на английското списание „The Text“ (2000), наградата на английското издателство „Skrev Press“ за сборника с разкази „Bitter Sky“ (2003), награда в световния конкурс за къс разказ на тема „Утопия 2005“ в град Нант, Франция, наградата за „Най-добър сборник с разкази от утвърден автор“ от MAG Press, Калифорния, САЩ; номинация за американската награда Pushcart, награда в конкурса за къс разказ от цял свят на радио BBC, Лондон и много други.

Поради големия интерес към литературното събитие в библиотеката ще се проведат две срещи със Здравка Евтимова: с ученици от гимназиалния курс на ПМГ “Д. Чинтулов“ и втора среща - с други почитатели на нейното творчество.

И тази година, чрез богатата и разнообразна програма на тържествата „Коледа в библиотеката” екипът на РБ „Сава Доброплодни” цели да направи очакването на коледните празници интересно и вълнуващо, както за децата и тийнейджърите, така и за всички сливенци.

 

Автор:
Иванка Денева Източник: Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен
Публикация:
06.12.2023 г. 22:13
Посетено:
320
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/38192-programata-koleda-v-bibliotekata-2023-startira-v-nay-golyamoto-knizhovno-sredishte-v-sliven