Празници / фестивали

Седмото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи започва на 5 декември

Тематичен фокус този път са скандинавските страни, а мотото е „Създаваме истории. Създаваме история.“

Седмото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи започва на 5 декември

На 5 декември 2023 г. (вторник) започва седмото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, организиран от Асоциация „Българска книга".

Тематичен фокус този път са скандинавските страни, а мотото е „Създаваме истории. Създаваме история.“ Фестивалът ще се проведе в рамките на юбилейния 50. Софийски международен панаир на книгата в продължение на цяла седмица – от 5 до 10 декември 2023 г., в НДК, София. Детският литературен фестивал е със свободен вход.

В програмата на Детския литературен фестивал са предвидени срещи със съвременни писатели, литературни четения, дискусии, куизове и творчески работилници. Активностите са предназначени за деца на различни възрасти.

Като всеки младеж на седем, и Детският литературен фестивал пораства в любопитстването и задълбочаването. В умението да се потопи в една конкретна тема. Този път това е скандинавската литература. Както всяка история започва от някъде и после се разгръща в различни приключения и перипетии, така и Фестивалът тази година тръгва от земите, където историите се раждат от сиянието, тъмнината, студа и коледния дух, и разтяга въображението си към други събития и предизвикателствата, в които децата да срещнат повече от себе си и много от другите“, разказва Искра Джанабетска, програмен директор на Детския литературен фестивал.

Малките любители на книгите ще могат да се срещнат с детските писатели Мария Йонова, Сотир Гелев и Пенко Гелев. Специално за Фестивала от Финландия пристигат Теро Миелонен, който в книгата си „Аз ще бъда учен“ разказва науката на детски език, и Мария Турчаниноф, която ще представи трилогията си „Хрониките на Червеното абатство“, която тийнейджърите обожават.

Предвидени са забавления както за по-малките, така и за по-големите посетители на Панаира – работилници за коледни играчки, игри с вълшебни карти, състезания с въпроси по любими на децата скандинавски книги. На всеки половин час на няколко места в панаирното пространство издатели и приятели на книгите ще четат на децата книги.

Всички малчугани, които вярват в Дядо Коледа, ще могат да пуснат писмо до него в специална пощенска кутия. Изпратените писма ще се включат в традиционния конкурс за най-красиво писмо, който се организира ежегодно от Български пощи, като най-оригиналните ще получат награди. Условията за участие в конкурса са правилно изписани име и адрес на подателя на пощенския плик (а не в самото писмо), като за получател да бъде посочено само „За Дядо Коледа".

И още нещо любопитно – ще бъде обособена специална фотостена, на която всяко дете ще може само да си направи собствена коледна история… със снимки! Във фотокъта на Детския литературен фестивал децата ще могат да се снимат с любими свои литератури герои, но и да си създадат нови – всеки ден по нещо различно!

Всички срещи и събития на Фестивала са безплатни.

Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи е част от #КаузаГРАМОТНОСТ на Асоциация „Българска книга“.

Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Министерството на образованието и науката и Столична община.

Повече информация за фестивала, авторите и събитията ще откриете в официалния сайт и във Фейсбук страницата на Фестивала:

https://kids.literaryfest.org/

https://www.facebook.com/SofiaChildrenandYouthLiteraryFest

 

Програма на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи | 5 – 10 декември

05 декември | вторник  

11:00 - 12:00 часа

• Представяне на 12-то издание на „Бисерче вълшебно“, среща с Вал Стоева

Знаете ли, че има награда за детски книги, която не само иска, но и се вслушва в детския глас? Защото все пак детските книги се четат именно от вас - децата. Наградата „Бисерче вълшебно“ е мерило за нуждите, интересите и нагласите на българските деца. Елате, за да си поговорим за книгите, които обичате, за героите, които ви разсмиват, вдъхновяват и ви водят на приключения.

06 декември | сряда

11:00  - 12:00 часа

• Коледа по Андерсен или как през зимата приказките оживяват

Ще се срещнем  с магьосниците от научно-изследователски център „Ханс-Кристиан Андерсен“ и студентите от специалност „Скандинавистика“, за да чуем приказките на великия разказвач прочетени на датски и да майсторим коледните играчки, които самият Андерсен е правил.

13:00  - 14:00 часа

• Среща с писателката Мария Турчаниноф и трилогията „Хрониките на Червеното абатство“

Заповядайте на среща с магическия свят в книгите на  Мария Турчаниноф. Свят, който напомня с плашещата си обстановка и стряскащата си реалистичност измеренията на класическите книги от поредицата „Землемория“ на американската авторка Урсула Ле Гуин. Магическа, вълнуващо светла, а на моменти и страховита, това е книга както за млади читатели, така и за жени с феминистични възгледи.

07 декември | четвъртък

11:00  - 12:00 часа

• Среща с писателката Мария Йонова и зимната книжка „Виола, Укулеле и шейната“

Запознайте се с Виола и Укулеле - първите герои от Слънчевата улица! Освен тях На нея живеят Госпожа Мецана, Господин Котан, Господин Таралежко и Баба Костенурка. Те посрещат трудностите и радостите с усмивка - като едно голямо сплотено семейство. Макар на различни възрасти и с различни интереси, героите споделят празниците си и заедно създават спомени.

Какво ще се случи, ако Укулеле забрави да покани най-добрата си приятелка по случай партито за рождения си ден? Дали Виола ще седи у дома и тихичко ще тъгува, докато вижда гостите да прииждат за празника? Ни най-малко! Тя вади шейната, която е купила за подарък на Укулеле и отива да се забавлява сама с мисълта „Ще видят те!“. Спускането ще е повече шеметно, а финалът ще обърне цялото тържество с главата надолу.

12:30  - 13:30 часа

• „Смехът и сълзите“. Представяне на книгата и среща с издателката Зорница Христова

Случвало ли ви се е да видите възрастен човек да се кара на дете, защото се смее или плаче в неподходящ момент?

Колко несправедливо, нали? Защото смехът и сълзите рядко се поддават на команди.

Какво значи да те напушва смях? Или да напират сълзи? Какво ни подсказва тялото, когато отказва да ни слуша?

Може ли смехът да ранява? А може ли сълзите да са от радост?

Заповядайте да философстваме! Философските закуски са за всички, на които им се услажда вкусът на размишленията.

08 декември | петък

11:00  - 12:00 часа

Приказките оживяват със Зори Христова и вълшебните карти „Направи си сам приказка“

От какво се прави приказка? Кои са тайните съставки? Има ли рецепта? А може ли човек да я променя?

Играта с елементите на вълшебната приказка, подсказана от Джани Родари в "Граматика на фантазията", оживява в ръцете и ума на всяко дете. ,

Елате да създадем приказка, която е лично ваша, да преодолеем нечувани препятствия, да създадем напрежение, да стигнем до решителния момент... и сами да изберем най-добрия край.

Всяко дете заслужава своя собствена приказка. 

12:30  - 13:30 часа

Среща с писателя Теро Миелонен и книгата му „Аз ще бъда учен“

Кой иска да стане изследовател? „Аз ще бъда учен“ от Теро Миелонен е най-новото попълнение в колекцията за деца на „Ентусиаст“, което впуска малките читатели в необятния свят на науката и ги насърчава да развиват интересите си. Книгата представя единайсет професионални области и техните основни инструменти и методи, използвани от учените. Изданието съдържа много термини и факти, описани чрез историите на любознателни деца, които, водени от любопитството, тръгват по пътя на откритията.

9 декември | събота

11:00 - 12:00 часа

Каритас

12:30 - 13:30 часа

Литературен куиз за деца с „Книговище“ и Искра Джанабетска

Каним младите читатели на едно забавно преживяване - състезание с въпроси по любими на децата скандинавски книги с „Книговище". Ще се разделим на отбори и почти като в телевизионна игра ще посетим отново прочетените детски книги, ще надникнем и в някои, които вероятно още не познават. Ще се посмеем и ще откривателстваме стъпка по стъпка и въпрос по въпрос и така ще отпразнуваме любимото си занимание - четенето.

10 декември | неделя    

11:00 - 12:00 часа

Среща със Сотир Гелев и Пенко Гелев и книгата им „Коледният случай на детектива Филип“

Когато котките в един цял град изчезват безследно нима ще се намери по-подходящо дуо от детектива Филип и неговия верен помощник - кучето Дарвин (плюс още една мистериозна личност, но за да разберете коя е тя ще трябва да се присъедините към нас), което да разреши мистерията? Историята започва с изчезването на Хули – котката на известната актриса Доли Блу.  Случаят се оказва много по-заплетен от очакваното и тримата започват разследване, което ще ги въвлече в опасно приключение.

Ще успеят ли да спасят себе си, Коледата, а и целия свят?

12:30  - 13:30 часа

Магическа работилница за създаване на коледни играчки „Разказвачи на приказки" с Kinderlist

В последния ден от фестивала елате, за да се потопите в цветно и коледно настроение с Цвети от Kinderlist, докато изработваме двуизмерни хартиени кукли! Те ще могат да се закачат по коледното дръвче или на гирлянди по различни начини. Същевременно ще могат да "оживяват" в ръцете и да се ползват за разказването на истории под формата на куклен театър или театър на сенките.

И още една изненада - включете се в конкурса за писмо до Дядо Коледа на Български пощи - насърчете децата да изработят най-красивите писма за дядо Коледа, а ние ще им помогнем да стигнат до пощальоните. Не пропускайте плика - всичко е важно! Потърсете или попитайте нашите услужливи джуджета за насоки до пощенската кутия!

 

Автор:
Асоциация „Българска книга"
Публикация:
02.12.2023 г. 14:20
Етикети:
Сотир Гелев и Пенко Гелев#КаузаГРАМОТНОСТСофийски международен литературен фестивал за деца и младежиАсоциация „Българска книга“
програма на фестивала
Мария Йонова
Искра Джанабетска
Мария Турчаниноф
Теро Миелонен
работилници за коледни играчки
„Създаваме истории. Създаваме история.“
Награда „Бисерче вълшебно“
Посетено:
253
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/38148-sedmoto-izdanie-na-sofiyskiya-mezhdunaroden-literaturen-festival-za-detsa-i-mladezhi-zapochva-na-5-dekemvri