Празници / фестивали

50 години Панаир на книгата в България

"Създаваме истории. Създаваме история"

50 години Панаир на книгата в България

50 ГОДИНИ ПАНАИР НА КНИГАТА В БЪЛГАРИЯ

След броени дни започва 50-ото, юбилейно издание на Софийския международен панаир на книгата – най-мащабният книжен форум у нас, организиран от Асоциация „Българска книга“.

В продължение на една седмица – от 5 до 10 декември, над 170 издателства ще представят своите най-нови и популярни издания за деца и възрастни, като посетителите ще могат да избират сред повече от 100 000 заглавия. Мотото на юбилейния панаир е „Създаваме истории. Създаваме история“.

Посетителите на Панаира, който както обикновено ще се проведе в НДК, ще могат да се запознаят с най-интересното от книжния пазар в България и да се срещнат с автори, илюстратори и преводачи от цял свят. По повод юбилея организаторите са подготвили специални активности и изненади за малките и големи посетители.

„За 50 пореден път имаме Панаир на книгата, което само по себе си е събитие. Панаирът обаче е не просто място, на което сме събрали книги и хора, свързани с книгите и четенето, Панаирът е част от „Кауза Грамотност“, за която Асоциация „Българска книга“ работи десетилетия наред. При все по-нарастващите проблеми с неграмотността е важно да има събития, които доказано обръщат негативните тенденции в четенето. И Панаирът е именно това – изключително ефективен начин за повишаване на нивата на четене, което пък на свой ред е в основата на повишаване на грамотността“, споделя Десислава Алексиева, председател на Асоциация „Българска книга“. Във връзка именно с тази кауза е и предвидената в рамките на Панаира Кръгла маса, посветена на грамотността и четенето, в която ще бъдат поканени да се включат институциите и издателствата, както и организациите, които също припознават тази кауза като своя.

По традиция паралелно с Панаира ще се проведат и две от най-престижните събития, посветени на литературата – единадесетото издание на Софийския международен литературен фестивал и седмият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Специално за фестивалите в България ще пристигнат над 16 водещи имена на съвременната скандинавска и световна литература, които за първи път ще се срещнат с българските си читатели.

По време на Панаира Асоциация „Българска книга“ ще връчи и годишните си награди за книгоиздаване „Златен лъв“. Критериите, по които се оценяват номинираните издателства, са полиграфическо изпълнение, качество на текста и принос към националната култура, а категориите са две: „Най-добър издателски проект“ и „Издателски проект с най-голяма обществена значимост“.

И още нещо любопитно – по време на специална пресконференция, посветена на Панаира на книгата, бе сключен договор за партньорство между Българска телеграфна агенция и Асоциация „Българска книга“, като бе обявена и новината, че от отсега нататък БТА ще има мобилен национален пресклуб на всички предстоящи издания на Панаира. 

Пълен запис от пресконференцията може да видите тук:

https://www.bta.bg/bg/pressclub/archive/18609

_________________________________________

 

  1. Софийски международен панаир на книгата, 11. Софийски международен литературен фестивал и 7. Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи се организират от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерството на културата на България, Министерството на образованието и науката и Столична община. Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2023 г. Провеждат се с медийното партньорство на Българска телеграфна агенция.

 

Автор:
Асоциация „Българска книга"
Публикация:
26.11.2023 г. 11:14
Етикети:
Софийски международен панаир на книгатаюбилейАсоциация „Българска книга"
книжен форум
50 години Панаир на книгата в България
Посетено:
297
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/38098-50-godini-panair-na-knigata-v-balgariya