Празници / фестивали

59. Международен фестивал на камерната музика Пловдив 2023

25 ноември - 12 декември 2023 г.

59. МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА КАМЕРНАТА МУЗИКА, ПЛОВДИВ 2023

На 25 ноември 2023 г. с концерт в Епископската Базилика на Филипопол се открива специалният, 59-и Международен фестивал на камерната музика Пловдив 2023 г.

Седемте концерта на това извънредно издание ще бъдат с вход свободен за публиката - един предколеден подарък от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ за  жителите и гостите на гр. Пловдив.

Фестивалът е най-старият ежегоден подобен форум в Европа с елитарно международно и българско участие, носител на почетния европейски знак за качество на европейската фестивална асоциация EFFE Label. Реализира се без прекъсване, от годината на своето основаване през 1964 г. досега. Единствената пропусната година бе 2020 г., когато поради пандемичните рестрикции по целия свят събитието не се състоя, но сега, в периода 25 ноември – 12 декември 2023, Академията и Фестивалният екип правят необходимото, за да презаредим пропуснатото издание и да можем да празнуваме камерната музика с впечатляващите изпълнители, селектирани в програмата.

„В това настояще ние успяхме да възкресим със собствени сили една изгубена година от този така скъп на сърцето ни фестивал, чиято памет е неразделно свързана с Академията. На добър час!“ - казва ректорът на АМТИИ – проф. Тони Шекерджиева-Новак, и като ръководител на фестивалния екип кани на концертите:

• На 25 ноември е официалното откриване с рецитал на концертмайстора на Виенските симфоници Антон Сороков - цигулка и Александър Колев - пиано.

• На 27 ноември е концертът „Музикалното бъдеще на Пловдив“ на ученици от НУМТИ „Добрин Петков“ - Ансамбъл "ПРЕСТО"  с худ. ръководител Пенчо Пенчев.

• На 29 ноември е концертът „Академия музика“, в който ще може да чуете Китарния Ансамбъл "Академика" с худ. ръководител Стела Динкова-Митева и впечатляващия хор "Детска Китка" с худ. ръководител Яна Делирадева.

• На 2 декември е концертът „Звездите на утрешния ден“ с цигулковия рецитал на Стефан Хубенов, който в последните два месеца спечели първите награди на най-престижните международни цигулкови конкурси в България: "Недялка Симеонова" и "Васко Абаджиев". 

• На 4 декември е клавирният концерт на Елена Нефедова - пиано и Иван Дончев, които пристигат от Рим за да участват във фестивала.

• На 6 декември Борислав Ясенов - флейта и Велислава Карагенова - пиано ще представят Шедьоври на европейската флейтова музика от ХХ век.

• Фестивалът ще бъде закрит на 12 декември с клавирния рецитал на изключителния пианист Иван Янъков, който ще пристигне от Лондон за да представи концертно програмата на новия си компактдиск.

Всички концерти от програмата са с начален час 18:30 ч. След откриването, което ще бъде в Епископската базилика, всички събития ще се проведат в концертната зала на АМТИИ, а достъпът на публика е до запълване на наличните места.

Твърде редки са шансовете, които животът дава за наваксване на пропуснатото. Именно затова възможността за презареждането на изгубената 2020 година в сегашния 59. фестивал е едно малко чудо. Благодарни сме! Да живее фестивалът!“ - казва проф. д-р Евгений Шевкенов, артистичен директор на фестивала.

Очакваме Ви!

Автор:
проф. Любомир Караджов, АМТИИ
Публикация:
24.11.2023 г. 11:26
Посетено:
372
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/38089-59-mezhdunaroden-festival-na-kamernata-muzika-plovdiv-2023