Празници / фестивали

IV Международен фестивал на портретния филм / IV International Portrait Film Festival

Съпътстваща програма, 9-19 ноември 2023

◊ INTERNATIONAL PORTRAIT FILM FESTIVAL

9-19 ноември 2023

Започващото на 9 ноември четвърто издание на Международния фестивал на портретния филм / International Portrait Film Festival (IPFF) отново кани зрители - ценители на необичайното късо кино и некомерсиалните артистични прояви.

29 са филмовите портрети, включени в Официалната селекция на фестивала – творби от 17 държави, чиито автори - утвърдени или млади артисти с неповторим почерк, размиват границите между теми, жанрове, форми и реализират концепцията за киното като синергично изкуство.

Отвъд тематичните блокове къси филми на 9, 10 и 11 ноември, IPFF ще предложи и творчески и идейни колаборации чрез поредица съпътстващи събития, затвърждавайки стремежа си да бъде платформа за реално взаимодействие между публики и артисти.

Ето кои са основните моменти на съпътстващата програма на IPFF през 2023 г.

Allowing for the Accidental / Отдавайки се на случайните неслучайности с Parlour Collective

Уъркшоп

10.11., София, Мисия 23, 16:00-18:00

Джак Катлинг, Матю Лък Галпин и Дейвид Стърн са артисти от Англия, занимаващи се с инсталация, текстури, видеоарт проекти и супер куриозни късометражни филми. Заедно, те са част от творческата международна група Parlour Collective и членове на междунорадоното жури на IPFF през 2023 година. В рамките на уъркшопа им, те ще разгледат два от алтернативните си портретни филми (Shifting Landscapes и  Scenes. Overheard), срещащи човешкия свят на занаяти и ежедневие с вселената на малки и големи природни явления.

Входът е свободен, уъркшопът е на английски език

 

Living Model Workshop / Живият модел - уъркшоп за рисуване и позиране с Елеонор Лематр и Аделин Ледук

Уъркшоп

11.11., София, СОХО София, 16:00-18:00

Интерактивен уъркшоп за живи модели ще покани участниците си да застанат и от двете страни на платното: да бъдат рисуващия човек и позиращия модел. Изследване на себе си и света заедно с Елеонор Лематр, арт модел и филмов артист, част от журито на IPFF 2023. Работилницата е за рисуване; позирането ще се случва с дрехи и само по желание. Уъркшопът ще е творческо и радостно преживяване за опознаване на света на живите модели. На финала, Елеонор ще представи филма „Погледът на Медуза“ – посветен на темата и победител в категорията Колективен портрет на IPFF 2022.

Входът е свободен, уъркшопът е на френски език (с превод на английски език от Аделин Ледук)

 

Портретът на Ханибал Лектър през превъплъщението на Антъни Хопкинс с Валерия Цимбал

Лекция - дискусия

12.11., София, СОХО София, 16:00-18:00

24 минути и 52 секунди екранно време! Едва толкова е прякото участие на Антъни Хопкинс във филмовия шедьовър „Мълчанието на агнетата“. Въпреки това, образът на Ханибал Лектър, пресъздаден от Антъни Хопкинс, заема почетното първо място в списъка на 100-те най-впечатляващи филмови злодеи. Къде е тайната на това хипнотизиращо кино превъплъщение? Ще търсим отговори чрез физиогномиката - науката, изучаваща външните черти на лицето и връзката им с личността.

Валерия Цимбал е експерт-физиогномист. Изучава физиогномика в продължение на 8 години: първоначално като хоби, а впоследствие – по методиката на Владимир Тараненко в United Physiognomics Center в Украйна. През 2018 г. започва практика в България.

Входът е свободен, лекцията е на български език

 

Магията на портрета - превърни ме в колаж с Виолета Апостолова и Теменужка Роянова

Творческо ателие

18.11., Варна, Школа по изящни и проложни изкуства „Дъбови листа“, 11:00-13:00 и 14:00-16:00

Еднодневно творческо ателие представя пред младежка публика темата за историята на портрета и развитието му в различните изкуства, дискутира въпросите за явлението самопортретиране; достъпността му днес и корените му в миналото; разговор за емблематични примери за автопортрети в живописта, фотографията, дигиталната среда и киното.

Творческите упражнения включват изработване на колажи с разнообразие от материали и текстури – рисуване с пастели, съчетаване на фотографии, създаване на текст или реконтекстуализиране на вече съществуващ текст.

Виолета Апостолова, куратор и водещ на ателието е докторант  в катедра визуални изкуства  на СУ "Св. Климент Охридски" и магистър по Семиотика на изобразителното изкуство. Фотограф и артист.

Входът е свободен

 

Портрети и провокации с екипa на IPFF

Образователен куиз

19.11, Варна, Хаштаг студио, 19:00

Събитието е посветено на портрета и неговите роли и трансформации. Понятия, факти и примери ще бъдат преплетени в атрактивна, но не лесна куиз-игра, свързана с изобразително изкуство, фотография, кино, литература - интелектуална провокация и шанс за придобиване на нови знания, предлагайки нови гледни точки към явлението портрет. Предизвикателство, забавление и възможност да спечелите вълнуващи награди!

Входът е свободен

......................

Благодарим на всички хора и организации, които подкрепят идеята и реализацията на IPFF.

Информация за селектираните филми и всички детайли за фестивала можете да откриете в сайта и социалните канали на IPFF.

Официален сайт на фестивала: www.ipffestival.com

Facebook страница: https://www.facebook.com/ipffestival

Instagram акаунт: https://www.instagram.com/ipffestival

YouTube канал: https://www.youtube.com/channel/UC9bHuAIj7tAbvCGqYI1Gquw/videos

 

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“ и Фонд „Култура“ на Община Варна.

Партньори: Дом на киното, Кино Влайкова, СОХО София, Мисия 23, Kлуб „Фарго“ - Пловдив, ТАМ - Велико Търново, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна, Школа по изящни и приложни изкуства „Дъбови листа“ - Варна, Хаштаг студио - Варна, Градското списание, Културни новини,  How2Plovdiv.

 

Автор:
IPF Festival
Публикация:
09.11.2023 г. 10:23
Посетено:
277
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37997-iv-mezhdunaroden-festival-na-portretniya-film-iv-international-portrait-film-festival