Празници / фестивали

Сливен почита Деня на народните будители

Един от най-тачените в Отечеството ни и от сливенци, празници - на народните просветители, се отбелязва в града под Сините скали с редица духовни инициативи, изразяващи преклонението на народа ни пред силата на словото, креативността и творчеството – в миналото и днес.

Начинанието в нашите земи води началото си от далечната 1909 г., с отбелязване деня на св. Иван Рилски в Града на тепетата. През 1922 г. бива определен и за всенароден празник - с внесеното от министър Стоян Омарчески предложение в Министерския съвет за „посвещаването му” на най-достойните българи – будителите. Този духовен порив е израз на желанието за вглеждане в приносите и достоянията на миналото, будещи гордостта на сънародниците ни от делата на предшествениците, тласкащи към народополезни прояви и съвременните хора. Всъщност, историческата памет връща времената на нееднозначно и твърде конюнктурното отношение на управниците ни в миналото към празника, честван до 1945 г. като национален и възстановен отново за отбелязване от Народното събрание едва в 1992 г. – по предложение на писателя и общественик, председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария”, Петър Константинов, член и академик в Българската академия на науките и изкуствата.

На днешния ден сливенци отново свеждат глава пред родолюбивите дела на достойните българи – от миналото и днес, изразени и в прочувствените поздравителни думи на Румен Иванов, изп. дл. кмет на Сливен: „Скъпи сънародници! Първи ноември е специална дата в националния ни календар. Днес честваме нашите будители – онези личности от Възраждането, създатели на съвременна България, творци на словото, изкуството и просветата, които изпълват с гордост всяко българско сърце. Делата им в миналото и сега са в служба на истинските ценности, на духовността – наша опора в сложни времена и наше вдъхновение да вървим напред! Това са хората на свободния дух. Благодаря на сливенските творци, читалищните дейци и библиотечни служители, учители, радетели за развитието от всички сфери на обществения живот. Със скромния си и честен труд те ни зареждат с вяра и надежда за бъдещето ни! Честит празник!” - завърши Румен Иванов. 

Проявите в „града на войводите” се организират от община Сливен (зам. кмет за култура – Пепа Чиликова), Общонародно сдружение „Мати Болгария” и Светата Сливенска митрополия. По традиция, и тази година честването започна с панихида на гроба на „тръбача на революцията” Добри Чинтулов на Новоселските гробища, отслужена от църковни служители на сливенските храмове. Представители на обществени организации и културни институции почетоха с венци и цветя делото на сливенските възрожденци и гробовете на видни деятели от миналото.

Програмата предвижда вечерта да премине и факелно шествие по главната улица на Сливен до паметника на Хаджи Димитър, в което участват учащи се от сливенските учебни заведения. Представителна група от ученици от Средно училище „Константин Константинов” ще положат гирлянд пред Пантеона на сливенските възрожденци и Войводата. Своя юбилей – 40 години от съществуването на училището, възпитаниците му ще отбележат в залата на Драматичен театър „Стефан Киров” с празничен концерт за съгражданите ни.    

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
01.11.2023 г. 13:03
Етикети:
личностипросвещениепразнична програмаСливенпразник
1 ноември - Ден на народните будители
Посетено:
323
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37940-sliven-pochita-denya-na-narodnite-buditeli