Празници / фестивали

ДКТ в Сливен - домакин и организатор на фестивала „Магията на вятъра” 2023

VI Международен фестивал на изкуствата "Магията на вятъра", 10-13 октомври 2023

ДКТ в Сливен - домакин и организатор на фестивала „Магията на вятъра” 2023
В четири последователни дни Сливен ще бъде подвластен на “Магията на вятъра” – фестивал на изкуствата, които вече завладяват сцените, артистичните хора и гостите на града под Сините скали. За шеста поредна година той предоставя своите арт-пространства за изяви на творчеството в различните му форми, сфери и изяви, разкрити в представления в зала, обсъждания, изложби, концерти, улични театрални спектакли, творчески работилници и „кръгла маса”, посветена на проблемите и подходите за децентрализация на културния живот в България.
 
При откриването на събитието думите на директора на Държавния куклен театър Ефимия Павлова развълнуваха присъстващите, изразила благодарност към ръководството на община Сливен и Министерството на културата; към многобройните приятели на културния институт и духовните хора на Сливен, чиято подкрепа спомогна за осъществяване и тази година на интересната инициатива с международно участие. Преди началото й „кукленици” от Ямбол и норвежки творчески състав показаха изкуството си пред зрителите, а преминаващите по улиците на града гостуващи трупи - в зрелищни костюми, привлякоха интереса и вниманието на сливенци, изпълнили фоайето на Държавния куклен театър . 
 
От името на община Сливен зам. кметът за образование и хуманитарни дейности Пепа Чиликова изрази готовност да продължи системата за подкрепа на утвърдения културен институт, каквато традиция е изградена през годините: „През фестивалните дни ни очакват изключително много изненади, приятни срещи, богата и разнообразна програма. За нас е чест, че този фестивал е част от цялостната програма за Празника на града – Димитровден. Искам да пожелая на всички да бъдат докоснати и вдъхновени от магията на сливенския вятър”, завърши г-жа Чиликова. 
 
Присъстващите се насладиха и на едно от култовите представления по текстове на Валери Петров – „Бяла приказка.”Зрителите оцениха и авторската изложба в Художествена галерия „Д. Добрович” на режисьора Яна Цанова, експонирана по повод нейната 80-годишнина.
........................
 
Програма на Международния фестивал „Магията на вятъра” 2023 г. :
https://puppets-sliven.eu/
 
 
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
11.10.2023 г. 14:08
Етикети:
фестивалДържавен куклен театър - СливенСливен
"Магията на вятъра"
VI Международен фестивал на изкуствата
Посетено:
362
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37810-dkt-v-sliven-domakin-i-organizator-na-festivala-magiyata-na-vyatara-2023